Materiał promocyjny

Z mamą w kuchni

Ania Kapera 3 czerwca wygrała czwartą edycję programu "You Can Dance - Po Prostu Tańcz". Dziś gościliśmy ją w kuchni "Dzień Dobry TVN" w raz z jej mamą Janiną.

„Pomysł na danie ze stekiem”

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej (bez kości)

Zielony pieprz w zalewie w oleju

Olej

Sól

Pieprz

Sos

100 gram sera gorgonzoli

2-3 śmietanki deserowe 30%

Sałatka

3 opakowania rukoli

1 torebka dressingu do sałatek

2 łyżeczki oleju

2 łyżeczki miodu

2 łyżeczki octu balsamino

Suszone pomidory w zalewie.

Inne:

Migdały cięte

Olej

1 kg ryżu

Sposób przygotowania:

Kroimy grubsze plastry polędwicy zbijamy tłuczkiem lekko zwilżonym wodą i formujemy owalne steki. i Równomiernie rozprowadzamy na powierzchni steków pieprz i sól. Kulki zielonego pieprzu wciskamy w głąb mięsa. W zależności jakie lubimy steki, podsmażymy na niewielkim ogniu. Sos do steku: W garnku należy podgrzać śmietankę i dodać do niej ser. Podajemy z ryżem i sałatką. Przyozdabiamy smażonymi migdałami.

„Ananas w cieście naleśnikowym”

Składniki ( na 4 osoby):

1 puszka ananasów w plastrach

Migdały w płatkach

Ciasto na naleśniki:

0,5 l mleka

Szklanka mąki (więcej/mniej to już wg uznania)

1,2 jajka

margaryna lub olej do smażenia

Sól

Pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, obtaczamy w nim ananasa, Posypujemy płatkami migdałowymi. Smażymy 5-10 minut z jednej strony, potem przekładamy na drugą stronę.

„Krem cukiniowy”

Składniki:

6-7 cukinii

1 cebula

Olej

Sól

PieprzVegeta

Śmietana 18%

Łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Po około 5 minutach dolewamy wodę ( 3 szklanki wody na 1 porcję zupy). Solimy i pieprzymy. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z gazu i miksujemy zawartość garnka. Dolewamy odrobinę śmietany. Dodajemy szczyptę vegety. Ewentualnie można zagęścić krem mąką pszenną.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości