Co może być lepszego niż własnoręcznie upieczone domowe drożdżówki? Piotr Kucharski przygotował dziś dla nas pyszne słodkie bułki. Zobaczcie też jak zrobić do nich kruszonkę i sos waniliowy, które dodatkowo jeszcze podkreślą ich wyjątkowy smak. Poznajcie też przepisy na drożdżówki z serem wg Piotr Kucharskiego, które zaprezentował nam na początku tego roku. Zobaczcie jak upiec pyszną drożdżówkę!
Drożdżówki z makiem
Ciasto:
200 ml mleka
10 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
4 żółtka
białka do posmarowania
Masa makowa:
50 g wyłuskanych orzechów laskowych
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
50 g migdałów
100 g rodzynek
250 g maku
300 g mleka
70 g masła
około 100 g miodu
Sposób przygotowania:
1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier dodać żółtka i roztrzepać.
2. Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.
3. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagniatać ciasto przez 5–6 minut. Po tym czasie, dalej wyrabiając, dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać przez około 5–6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
4. Ciasto przełożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 1/2 godziny).
5. W tym czasie przygotować masę makową.
Mak przepłukać na sicie i zaparzyć ciepłym mlekiem. Gotować w tym mleku z dodatkiem masła na wolnym ogniu 10–20 minut, aż mak zmięknie. Rodzynki namoczyć. Następie zemleć mak w maszynce do mielenia mięsa na sitkach o drobnych oczkach 2–3 razy, razem z orzechami i migdałami. Wymieszać z miodem (ilość dostosować do własnego smaku).
6. Ponownie lekko zagnieść ciasto, przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 30 × 15 cm.
7. Farsz rozłożyć równomiernie na cieście, zostawiając 2–3 cm wolnego wzdłuż dłuższego boku i posmarować tą cześć roztrzepanym białkiem.
8. Wzdłuż tego boku zwinąć ciasto w roladę, tak, aby wolny koniec był na wierzchu. Przykleić go dokładnie do ciasta.
9. Ostrym nożem pokroić roladę na kawałki o szerokości 3 cm. Ułożyć drożdżówki na blacie, złączeniem do dołu. Rączką drewnianej łyżki mocno nacisnąć każdą na środku, tak, żeby środki drożdżówek lekko wysunęły się na boki.
10. Drożdżówki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40 minut.
11. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
12. Przed pieczeniem, posmarować każdą z drożdżówek rozbełtanymi białkami
13. Piec przez 20–25 minut.
Drożdżówki z kruszonką i sosem waniliowym
Składniki:
Ciasto:
200 ml mleka
10 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
4 żółtka
białka do posmarowania
kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
120 g mąki pszennej
garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Ciasto:
W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier dodać żółtka i roztrzepać.
Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.
Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagniatać ciasto przez 5–6 minut. Po tym czasie, dalej wyrabiając, dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać przez około 5–6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
Ciasto przełożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 1/2 godziny).
W tym czasie można zrobić kruszonkę: połączyć ze sobą masło, cukier, mąkę i płatki aż powstanie kruszonka. Równo rozłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do zamrażarki.
Ciasto podzielić na części o wadze 80 g każda i uformować kulki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut a następnie ręką rozpłaszczyć na płaskie 1 cm placki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec około 12-14 minut. Bułeczki wyjąc i wystudzić. Następnie przeciąć na połowę i wypełnić sosem waniliowym.
Sos waniliowy
Składniki:
6 żółtek
80 g cukru
250 ml mleka
250 ml śmietany 30%
laska wanilii
Sposób przygotowania:
W metalowej misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną masę. W tym czasie w garnku podgrzać mleko i śmietanę z laską wanilii do około 70ºC. Mlekiem powoli zalewać żółtka cały czas mieszając.
Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i przy pomocy trzepaczki ubijać aż powstanie gęsty budyń.
Wszystko o drożdżówkach w Dzień Dobry TVN!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"