Materiał promocyjny

Z Hiszpanii przywieźli tamtejsze smaki

Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło weekend spędzili w Barcelonie. Ta wycieczka zainspirowała ich do tego, by po powrocie - w kuchni Dzień Dobry TVN - przygotować hiszpańskie przysmaki. Jak smakuje smażona cukinia w cieście z sosem z orzeszków pinii lub empanadillas z serem i oliwkami? Zróbcie potrawy według przepisów Moniki i Macieja!

Zdjęcie: Pitro Bławicki/ East News

Empanadillas z serem i oliwkami

Składniki:

100 g tłustego twarogu

100 g suszonych pomidorów z oleju

85 g zielonych oliwek

2 łyżeczki zielonego konserwowanego pieprzu

opakowanie ciasta francuskiego

sól do smaku

Przygotowanie:

Tłusty twaróg mieszamy z poszatkowanymi oliwkami i pomidorami. Dodajemy rozgnieciony zielony pieprz i sól do smaku. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na środku każdego z nich kładziemy farsz łyżką i składamy po przekątnej formując pierożek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złocistobrązowy kolor.

Małe ziemniaki zapiekane z serem i paprykąSkładniki:

1 kg małych ziemniaków

2 grillowane papryki czerwone

100 g startego sera Dziugas (oryginalnie hiszpański Manchego)

1/4 szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

czarne oliwki

wykałaczki

sól kamienna

Przygotowanie:

Ziemniaki w całości gotujemy ok. 10 minut (żeby łatwiej i szybciej się upiekły). Następnie kroimy je na pół i w misce obtaczamy z oliwą, solą kamienną i wyciśniętymi ząbkami czosnku (możemy zostawić na 30 minut, żeby ziemniaki lepiej się zamarynowały). Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy trochę startego sera, kawałek grillowanej papryki i oliwkę. Wszystko łączymy ze sobą wykałaczką i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie i lekko się przyrumienią.

Marynowane pomarańczowo-cytrynowe oliwki

Składniki:

225 g zielonych hiszpańskich oliwek

225 g czarnych hiszpańskich oliwek

1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki

1 łyżeczka poszatkowanej mięty

2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

3 szalotki drobno poszatkowane

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

2 łyżeczki kminu rzymskiego

4 łyżki białego octu winnego

2 łyżki soku z pomarańczy

5 łyżek oliwy z oliwek

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy nasiona kopru i kminu. Kiedy zacznie wydobywać się aromat, przesypujemy do miski. Oliwki mieszamy z uprażonymi przyprawami i resztą składników. Marynujemy 1-2 dni w lodówce.

Ostre marynowane zielone oliwki

Składniki:

450 g dużych zielonych hiszpańskich oliwek

2 ostre czerwone świeże papryczki chilli

4 gałązki świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)

2 łyżeczki ziarenek kolendry

4 gałązki kopru włoskiego

4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

1 cytryna

pieprz

Przygotowanie:

Jeśli kupiliśmy oliwki z pestkami, to musimy każdą z nich delikatnie zmiażdżyć, tak by przyprawy miały szansę wniknąć do środka oliwki. To samo robimy z czosnkiem, płaską stroną dużego noża delikatnie miażdżymy czosnek. Ziarenka kolendry mielimy w młynku lub w moździerzu. Cytrynę razem ze skórką kroimy na małe kawałki. Oliwki, czosnek, zmieloną kolendrę, kawałki cytryny, poszatkowany tymianek, gałązki kopru włoskiego, przekrojone wzdłuż papryczki chili i pieprz mieszamy razem w dużej misce. Zamarynowane oliwki przekładamy do słoików, zalewamy oliwą z oliwek i zakręcamy. Słoiki zostawiamy na 24 godziny w temp pokojowej i wstawiamy do lodówki. Najlepszy efekt marynowania uzyskamy po dwóch tygodniach, ale ja nigdy jeszcze nie wytrzymałem tyle czasu :-) Podajemy z wykałaczkami.

Smażona cukinia w cieście z sosem z orzeszków pinii

Składniki:

450 g młodych małych cukinii (pokrojonych w plastry o grubości ½ cm)

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy

1/2 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ryżowej

1 łyżka słodkiej papryki

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

oliwa z oliwek

sól

sos z orzeszków pinii:

100 g orzeszków pinii

1 łyżka natki pietruszki

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki wody

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokrojoną cukinię mieszamy z papryką. Mąkę pszenną, mąkę z ciecierzycy, ryżową i rozrobione z cukrem drożdże mieszamy z taką ilością wody, by powstało nam rzadkie ciasto naleśnikowe. Orzeszki pinii i wyciśnięty przez praskę czosnek mielimy w małym blenderze na jednolitą masę. Powoli dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i wodę tak, by uzyskać gładki sos. Przelewamy do miseczki, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Na patelni z wysokim rantem wlewamy oliwę z oliwek (na głębokość 1-2 cm) i rozgrzewamy. Plastry cukinii moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy prosto po usmażeniu, delikatnie posypane solą kamienną i z sosem z orzeszków pinii.

Duszone czosnkowe pieczarki

Składniki:

450 g małych pieczarek

5 łyżek oliwy z oliwek

4 łyżki natki pietruszki (drobno poszatkowanej)

2 ząbki czosnku (drobno poszatkowanego)

sok z cytryny

sól i pieprz

plasterki cytryny

kromki bagietki do podania

Przygotowanie:

Jeśli kupiliśmy małe pieczarki, możemy je udusić w całości, jeśli są większe przecinamy na pół, lub na cztery części. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek tak, by lekko się przyrumienił. Dodajemy pieczarki i szczyptę soli. Całość dusimy, aż większość płynu odparuje. Zwiększamy gaz i smażymy przez około 4 minuty cały czas mieszając, by pieczarki się nie przypaliły. Dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny i natkę pietruszki. Podajemy z bagietką.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości