Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło weekend spędzili w Barcelonie. Ta wycieczka zainspirowała ich do tego, by po powrocie - w kuchni Dzień Dobry TVN - przygotować hiszpańskie przysmaki. Jak smakuje smażona cukinia w cieście z sosem z orzeszków pinii lub empanadillas z serem i oliwkami? Zróbcie potrawy według przepisów Moniki i Macieja! Zdjęcie: Pitro Bławicki/ East News
Empanadillas z serem i oliwkami
Składniki:
100 g tłustego twarogu
100 g suszonych pomidorów z oleju
85 g zielonych oliwek
2 łyżeczki zielonego konserwowanego pieprzu
opakowanie ciasta francuskiego
sól do smaku
Przygotowanie:
Tłusty twaróg mieszamy z poszatkowanymi oliwkami i pomidorami. Dodajemy rozgnieciony zielony pieprz i sól do smaku. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na środku każdego z nich kładziemy farsz łyżką i składamy po przekątnej formując pierożek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złocistobrązowy kolor.
Małe ziemniaki zapiekane z serem i paprykąSkładniki:
1 kg małych ziemniaków
2 grillowane papryki czerwone
100 g startego sera Dziugas (oryginalnie hiszpański Manchego)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
czarne oliwki
wykałaczki
sól kamienna
Przygotowanie:
Ziemniaki w całości gotujemy ok. 10 minut (żeby łatwiej i szybciej się upiekły). Następnie kroimy je na pół i w misce obtaczamy z oliwą, solą kamienną i wyciśniętymi ząbkami czosnku (możemy zostawić na 30 minut, żeby ziemniaki lepiej się zamarynowały). Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy trochę startego sera, kawałek grillowanej papryki i oliwkę. Wszystko łączymy ze sobą wykałaczką i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie i lekko się przyrumienią.
Marynowane pomarańczowo-cytrynowe oliwki
Składniki:
225 g zielonych hiszpańskich oliwek
225 g czarnych hiszpańskich oliwek
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżeczka poszatkowanej mięty
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
3 szalotki drobno poszatkowane
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki soku z pomarańczy
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy nasiona kopru i kminu. Kiedy zacznie wydobywać się aromat, przesypujemy do miski. Oliwki mieszamy z uprażonymi przyprawami i resztą składników. Marynujemy 1-2 dni w lodówce.
Ostre marynowane zielone oliwki
Składniki:
450 g dużych zielonych hiszpańskich oliwek
2 ostre czerwone świeże papryczki chilli
4 gałązki świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
2 łyżeczki ziarenek kolendry
4 gałązki kopru włoskiego
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 cytryna
pieprz
Przygotowanie:
Jeśli kupiliśmy oliwki z pestkami, to musimy każdą z nich delikatnie zmiażdżyć, tak by przyprawy miały szansę wniknąć do środka oliwki. To samo robimy z czosnkiem, płaską stroną dużego noża delikatnie miażdżymy czosnek. Ziarenka kolendry mielimy w młynku lub w moździerzu. Cytrynę razem ze skórką kroimy na małe kawałki. Oliwki, czosnek, zmieloną kolendrę, kawałki cytryny, poszatkowany tymianek, gałązki kopru włoskiego, przekrojone wzdłuż papryczki chili i pieprz mieszamy razem w dużej misce. Zamarynowane oliwki przekładamy do słoików, zalewamy oliwą z oliwek i zakręcamy. Słoiki zostawiamy na 24 godziny w temp pokojowej i wstawiamy do lodówki. Najlepszy efekt marynowania uzyskamy po dwóch tygodniach, ale ja nigdy jeszcze nie wytrzymałem tyle czasu :-) Podajemy z wykałaczkami.
Smażona cukinia w cieście z sosem z orzeszków pinii
Składniki:
450 g młodych małych cukinii (pokrojonych w plastry o grubości ½ cm)
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ryżowej
1 łyżka słodkiej papryki
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
sól
sos z orzeszków pinii:
100 g orzeszków pinii
1 łyżka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną cukinię mieszamy z papryką. Mąkę pszenną, mąkę z ciecierzycy, ryżową i rozrobione z cukrem drożdże mieszamy z taką ilością wody, by powstało nam rzadkie ciasto naleśnikowe. Orzeszki pinii i wyciśnięty przez praskę czosnek mielimy w małym blenderze na jednolitą masę. Powoli dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i wodę tak, by uzyskać gładki sos. Przelewamy do miseczki, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Na patelni z wysokim rantem wlewamy oliwę z oliwek (na głębokość 1-2 cm) i rozgrzewamy. Plastry cukinii moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy prosto po usmażeniu, delikatnie posypane solą kamienną i z sosem z orzeszków pinii.
Duszone czosnkowe pieczarki
Składniki:
450 g małych pieczarek
5 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki natki pietruszki (drobno poszatkowanej)
2 ząbki czosnku (drobno poszatkowanego)
sok z cytryny
sól i pieprz
plasterki cytryny
kromki bagietki do podania
Przygotowanie:
Jeśli kupiliśmy małe pieczarki, możemy je udusić w całości, jeśli są większe przecinamy na pół, lub na cztery części. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek tak, by lekko się przyrumienił. Dodajemy pieczarki i szczyptę soli. Całość dusimy, aż większość płynu odparuje. Zwiększamy gaz i smażymy przez około 4 minuty cały czas mieszając, by pieczarki się nie przypaliły. Dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny i natkę pietruszki. Podajemy z bagietką.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"