Materiał promocyjny

Z drogi śledzie bo karp jedzie

Po ostatnich kuchennych wariacjach na temat śledzia, dziś Andrzej Polan zaproponował nam karpia w trzech odsłonach.

Pieczony z kapustą pekińską w maślanym sosie

Składniki:

Karp 1szt

Kapusta pekińska 1szt

Cebula 2szt

Pieczarki 100g

Masło 80g

Koper, tymianek, czosnek,

Sól, pieprz,

Przygotowanie:

Karpia porządnie czyścimy. Wyjmujemy ze środka na ile to tylko możliwe kręgosłup. Najlepiej zrobić to za pomocą nożyczek. Powstałą sakwę karpianą solimy od zewnątrz i wewnątrz, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulkę, czosnek przesmażamy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone w grube cząstki. One tak najlepiej smakują. Smażymy aż do odparowania soku . Kapustę kroimy w drobną kostkę, parzymy wrzącą wodą i odcedzamy. Odciśniętą dodajemy do cebuli i pieczarek. I na koniec koperek. Dużo koperku. Wszystko razem chwilę smażymy, doprawiamy odważnie solą, pieprzem, tymiankiem. Do farszu możemy dodać kawałki karpia, które znajdowały się przy wyciętym kręgosłupie. Farszem nabijamy sakwę. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy plastry cebuli, oczywiście odrobina oliwy. Na to układamy karpia obtoczonego dodatkowo w mące z koprem i odrobiną skórki z cytryny. Na to kilka odważnych wiórek z masła. Obok ząbki czosnku. I jeszcze ziemniaki w całości drążone i nafaszerowane pomidorkami suszonymi. W trakcie pieczenia pamiętamy o polewaniu karpia powstającym sosem maślanym. Pieczemy około 40 minut. Podajemy na stół w tym naczyniu w którym Pan karp się piekł.

Duszony w śmietanie z papryką, pomidorami i cebulą

Składniki:

Karp 1szt

Musztarda 2 łyżki

Mąka 30g

Masło do smażenia

Wino białe 40ml

Śmietana 250ml

Papryka 2szt

Cebula 2szt

Pomidory 2szt

Sól, pieprz

Koperek, tymianek,

Przygotowanie:

Dzwonki karpia myjemy. Umyte porcje smarujemy musztardą. Oprószamy mąką i smażymy na złoty kolor. Połową śmietany zalewamy karpia i odstawiamy, niech wsiąknie w rybę. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy troszkę wina i warzywa. Krótko smażymy. Na wierzch wykładamy śmietanowego karpia i całość zalewamy resztą śmietany. Dusimy na bardzo wolnym ogniu.

Smażony karp w lnianym oleju koniecznie

Składniki:

Karp 1szt

Cebula 1szt

Kefir 200ml

Jajko 2szt

Bułka tarta,

Ziemniak 1szt

Tymianek, sól, pieprz,

Olej lniany,

Przygotowanie:

Karpia kromy w dzwonki. Solimy, pieprzymy, obkładamy pokrojoną w plastry cebulą i zalewamy kefirem. Odstawiamy na 2 godziny. Charakterystyczny aromacik ryby całkowicie zniknie. Kawałki ryby dokładnie osączamy z kefiru i cebuli. Panierujemy w jajku i panierce ze startego ziemniaka oraz bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju lnianym. On naprawdę nadaje rybie fajny smak. Do panierki pamiętajmy o dodaniu tymianku. Proponuję podać go z sosem chrzanowym

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości