Z czym pijemy martini? Propozycje serwowania i dodatki

GettyImages-55974178.jpg
GettyImages-55974178.jpg
Martini to elegancki włoski wermut o charakterystycznym, ziołowo-korzennym smaku. Prawidłowe użycie nazwy jest dyskusyjne, gdyż odnosi się zarówno do producenta ziołowych winiaków, jak i koktajli, które popularność zyskały w XIX wieku. Sprawdź, z czym się pije martini i jakie są jego odmiany.

Martini to włoski aromatyzowany wermut produkowany w kilku wariantach kolorystycznych i smakowych. Maksymalna zawartość alkoholu w ilości 20% sprawia, że może być pity samodzielnie. Doskonale nadaje się do podawania z sokami owocowymi lub tonikiem. Nazwa „martini” używana jest również do określania win musujących i koktajli (mieszanki ginu i wermutu).

Więcej:

Historia włoskiego martini

Historia martini sięga 1874 roku, kiedy to czterech Włochów założyło w Turynie firmę specjalizującą się w produkcji win aromatyzowanych. Przedsiębiorstwo było odpowiedzią na rosnącą w owym czasie modę na słodkie i ziołowo-korzenne alkohole. W 1857 roku do firmy dołączył młody winiarz Alessandro Martini i Luigi Rossi, ekspert w zakresie stosowania ziół leczniczych. Prowadzone przez nich eksperymenty przyczyniły się do powstania nowego wina. Znane do tej pory wermuty charakteryzowały się gorzkim i ostrym smakiem. Nowa wersja zaproponowana przez Alessandro i Luigi była przyjemna w smaku, słodka i bardzo delikatna. Do produkcji wermutu używano wyciągów z tymianku, aloesu, kolendry, kardamonu, cynamonu. Pierwszą wersję alkoholu zaprezentowano w 1864 roku. Było to Martini Rosso, które spotkało się z dużym zainteresowaniem, szczególnie w środowisku arystokracji. W 1911 roku marka Martini była znana na całym świecie, a na zorganizowanej wystawie w Turynie, gdzie prezentowano nowe wersje trunku, pojawiło się ponad 7,5 miliona osób. W 1922 roku wermut pojawił się w Stanach Zjednoczonych, stając się konkurencją dla znanego na tamtejszym rynku drinka martini. W tym samym roku wyjątkowy smak alkoholu docenił sam cesarz Japonii Osihito. Natomiast pochodzący ze Stanów Zjednoczonych drink uchodzi za króla wszystkich koktajli. Powstał w 1860 roku prawdopodobnie w Nowym Jorku, jako nowa wersja znanego wcześniej w Nowym Orleanie drinka martinez. Inne źródła podają, że twórcą słynnego drinka jest pracujący w San Francisco barman Jerry Thomas, uznawany w ówczesnych czasach za prekursora nowoczesnego barmaństwa.

Rodzaje martini

Wermut martini występuje w pięciu odmianach smakowych i kolorystycznych:

  • Rosso – o ciemnym bursztynowym kolorze i wyraźnie wyczuwalnym smaku karmelu. To pierwsza, oficjalna wersja wermutu.
    • Bianco – przezroczysty i bardzo słodki wermut o smaku wanilii, której słodycz została przełamana piołunem. Doskonały do picia samodzielnie.
      • Rosato – historia tej wersji sięga ponad 130 lat. Wermut powstaje przez połączenie białego i czerwonego wina. Smaku nadają wyraźnie wyczuwalne goździki.
        • D’oro – to nowa wersja, powstała w 1998 roku. Wyróżnia się słodkim aromatem i smakiem pomarańczy, wanilii, kolendry, gałki muszkatołowej, szafranu i miodu. Niska zawartość alkoholu (9%) sprawia, że może być pity samodzielnie. Doskonale smakuje dobrze schłodzony.
          • Extra Dry – bardzo mocno skoncentrowany słodko-kwaśny smak. W aromacie wyraźnie wyczuwalne są maliny i cytryny. Wermut dodawany jest do koktajli. Z powodu esencjonalności nie poleca się go do picia samodzielnie.

            W ofercie martini znajdują się również wina musujące: Rose (różowe wyprodukowane z białych i czerwonych winogron z dodatkiem ananasa i grejpfruta), Prosecco (wytrawne o smaku brzoskwiń i jabłek), Asti (szampan).

            Czy kac to choroba?

            Z czym pić można martini i jak je podać?

            Wiele rodzajów trunku sprawia, że powstają pytania, z czym pić czerwone martini lub z czym pić białe martini. Alkohol, niezależnie od wersji, zawsze podajemy dobrze schłodzony, najlepiej w temperaturze 10 stopni. Martini może być serwowane samodzielnie lub stanowić bazę różnych drinków. Łącząc trunek z innym alkoholem lub sokiem, koktajl zawsze należy dobrze wymieszać. W dobrym tonie jest podawanie martini w specjalnym kieliszku. Naczynie trzymamy za nóżkę, by nie ogrzewać czaszy. Serwowanie wermutu w szklance jest faux pas. Dopuszczalne są wcześniej schłodzone lodem niskie szklaneczki do whisky. Dzięki korzenno-ziołowym, pobudzającym aromatom, martini zawsze pijemy przed posiłkiem. W złym tonie jest picie wermutu na raz lub dużymi łykami. Savoir vivre nakazuje, by martini powoli sączyć i delektować się jego złożonym smakiem. Zarówno w koktajlu, jak i podane samodzielnie może być serwowane z oliwkami lub skórką cytryny, z której sok należy wycisnąć do alkoholu. Nie powinno się łączyć szlachetności wermutu z napojami gazowanymi typu sprite. Dopuszczalne jest serwowanie trunku z tonikiem lub sokiem (wiśniowym, pomarańczowym, ananasowym).

            Drink Jamesa Bonda

            Drink martini w kulturze popularnej został wylansowany przez postać Jamesa Bonda. Agent 007 spopularyzował jedną z jego odmian, Vesper Martini, który on pije w wersji wstrząśniętej niezmieszanej. Warto jednak wspomnieć, iż drink w klasycznej formie przed podaniem zawsze zostaje zmieszany w szklanicy barmańskiej.

            Przepis na drink Jamesa Bonda

            Składniki:

            • 60 ml ginu,
              • 20 ml czystej wódki,
                • 10 ml wytrawnego wermutu
                  • 1 lub 3 oliwki (zawsze podawane w liczbie nieparzystej).

                    Przygotowanie:

                    Alkohol powinien być bardzo dobrze schłodzony, w temperaturze minimum 10 stopni. Do kieliszka typu martini (z charakterystyczną niską nóżką i szeroką, płaską czaszą) wrzuć kilka kostek lodu i odstaw na chwilę. Do shakera wlej alkohole i wstrząśnij (w klasycznej wersji alkohole delikatnie mieszamy w szklanicy barmańskiej, natomiast nie wstrząsamy, by ich nie rozwodnić). Opróżnij kieliszek z lodu i wlej drink. Dodaj oliwkę.

                    Autor: Adrian Adamczyk

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Podczas porodu głowa dziecka oderwała się od ciała

                    Podczas porodu głowa dziecka oderwała się od ciała

                    Tomasz Makowiecki na 10 lat zniknął ze sceny muzycznej. "Nie do końca byłem pewien, czy mam coś do przekazania ludziom"

                    Tomasz Makowiecki na 10 lat zniknął ze sceny muzycznej. "Nie do końca byłem pewien, czy mam coś do przekazania ludziom"

                    "Hotel Paradise 8". Dlaczego Jessica nie wybrała Bartka? Prawda wyjdzie na jaw

                    "Hotel Paradise 8". Dlaczego Jessica nie wybrała Bartka? Prawda wyjdzie na jaw

                    Odpust zupełny w Wielki Czwartek. Sprawdź, jak można go uzyskać

                    Odpust zupełny w Wielki Czwartek. Sprawdź, jak można go uzyskać

                    Makijaż świąteczny w 10 minut. Jak go zrobić?

                    Makijaż świąteczny w 10 minut. Jak go zrobić?

                    Kris Forbot powraca z nowym utworem. Na naszej scenie zaśpiewał "Nic więcej"

                    Kris Forbot powraca z nowym utworem. Na naszej scenie zaśpiewał "Nic więcej"

                    Niespodzianka urodzinowa dla Ani Rusowicz. Spełniliśmy jedno z jej marzeń

                    Niespodzianka urodzinowa dla Ani Rusowicz. Spełniliśmy jedno z jej marzeń

                    Napisz z nami pisanki na Wielkanoc. Pobierz darmowe wzorniki i karty ćwiczeń

                    Napisz z nami pisanki na Wielkanoc. Pobierz darmowe wzorniki i karty ćwiczeń

                    Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                    Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                    DIY na Wielkanoc. Jak wykonać zająca z drewna? "Wąsy z bazi"

                    DIY na Wielkanoc. Jak wykonać zająca z drewna? "Wąsy z bazi"