Przepisy kulinarne

Z czarną porzeczką: kotlet, tort i sałatka

Czarna porzeczka to nasza rodzima bomba witaminowa. Niestety w naszych ogrodach jej krzaki coraz częściej zastępuje borówka amerykańska. Wróćmy do porzeczki! W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Agnieszka Cegielska pokazali przepisy z porzeczką. Zobacz, jak zrobić schabowego z kostką, tort i sałatkę. Smacznego!

Schabowy z kostką, czarna porzeczka, kapusta smażona, jabłko

Składniki:
4 kotlety schabowe z kością
Olej do smażenia
Pieprz, sól
Tymianek świeży, rozmaryn świeży 
150 g czarnej porzeczki
¼ główki kapusty
2 jabłka zielone
Masło klarowane do smażenia
10 młodych małych ziemniaków
Koperek
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Kotlety sprawiamy solą i pieprzem.
Do rondla wstawiamy mięso, zalewamy olejem, dodajemy tymianek i gotujemy mięso około godziny.
Na miodzie karmelizujemy porzeczkę, dodajemy rozmaryn, doprawiamy pieprzem.
Ziemniaki obsmażamy na patelni, podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika.
Kapustę szatkujemy, przesmażamy na patelni, dodajemy jabłka i koperek.

Tort czarna porzeczka

Spód

Składniki:

350 g mąka
450 g cukier
10 jajek
Syrop z kwiatów czarnego bzu
100 ml czysty alkohol
250 ml wody mineralnej

Przygotowanie: 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno pod koniec dodajemy cukier nie przerywając ubijania, następnie żółtka.
Do puszystej masy dodajemy stopniowo mąkę, mieszamy i ciasto wykładamy na tortownicę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni około 40 minut.

Masa serowa

Składniki: 
1 l śmietanki 36%
1 kg mascarpone
500 g czarnej porzeczki
1 cytryna
200 g cukier puder
Syrop z kwiatów bzu
2 łyżki miód

Przygotowanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając połowę cukru, syrop z kwiatów bzu, skórkę z cytryny.
Porzeczki karmelizujemy na miodzie, miksujemy i przecieramy przez sitko.
Ubitą śmietankę łączymy z mascarpone, masę dzielimy na 4 części.
Do każdej dodajemy przetartą porzeczkę ale tak żeby uzyskać różne odcienie.
Upieczony biszkopt kroimy na cztery części, każdą nasączamy ponczem z syropu, wody i alkoholu.
Na każdą nakładamy inny odcień kremu.
Boki smarujemy pozostałym kremem.
Całość dekorujemy porzeczką, kwiatami, listkami porzeczki.

Sałatka na lato z czarną porzeczką

Składniki:
Szpinak
Burak
Kozi ser
Malina
Czarna porzeczka (latem świeża zimą mrożona)
Gruszka dojrzała 
Orzechy laskowe 
Czerwony pieprz 
Sól himalajska 
Pieprz

Przygotowanie:
Szpinak myjemy i układamy na dnie talerza, burak gotujemy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną gruszkę, kozi ser, świeże maliny, orzechy laskowe, czarną porzeczkę, pieprz czerwony.
Doprawiamy solą i pieprzem czarnym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0