Z chleba drugiej świeżości: pudding, zupa i sałatka

Co robisz z z czerstwym pieczywem? Wyrzucasz? Oddajesz zwierzętom? A może wykorzystujesz go podczas gotowania? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni piekarstwa Monika Walecka, która zachwyciła samą Nigellę Lawson. Wypróbujcie jej proste przepisy oparte o chleb drugiej świeżości: pudding bread, bruschetty z pieczonymi pomidorami Migdałowo-kalafiorową zupę z chlebem i letnią panzanellę. Rodzina będzie zachwycona!

Bread pudding

Składniki:

6 croissantów

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka mleka

4 jajka

1 laska wanilii

1 kieliszek rumu

4 łyżki cukru 

Owoce sezonowe

Przygotowanie:

Croissants przekrój na pół i ułóż w naczyniu do pieczenia.

Jajka utrzyj z cukrem i wanilią, dodaj mleko, śmietankę i rum.

Zalej miksturą croissanty, daj im chwilę namoknąć.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.

Po tym czasie wyjmij pudding i udekoruj owocami.

Zapiekaj przez następne 15-20 minut.

Podawaj natychmiast po upieczeniu.

Bruschetty z pieczonymi pomidorami

Składniki:

8 pomidorów podłużnych typu San marzano lub lima

2 łyżeczki cukru pudru

4 pomidory malinowe

2 ząbki czosnku

2 łyżki octu balsamicznego|

4 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soli

Kilka kromek chleba

Bazylia

Przygotowanie:

Pomidory podłużne przekrój wzdłuż na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Skrop oliwą, delikatnie oprusz cukrem pudrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez półtorej godziny.

Po upieczeniu przestudź a następnie pokrój każdy na cztery części.

Pomidory malinowe pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski, dodaj drobno posiekany czosnek, ocet balsamiczny, oliwę, sól i wszystko dobrze wymieszaj. 

Chleb podpiecz w piekarniku na złoto z każdej strony.

Na chlebie ułóż sałatkę pomidorową, posyp ją pozwanymi listkami bazylii, pokrop oliwą. Podawaj natychmiast.

Migdałowo-kalafiorowa zupa z chlebem

Składniki:

2 szklanki migdałów bez skórki

1/2 kalafiora średniej wielkości

2 szalotki

1 ząbek czosnku

1,5 litra bulionu warzywnego

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

2 kromki czerstwego chleba

1/2 szklanki śmietanki kremowej

Garść rukwii wodnej

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło, dolej oliwę a następnie zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj kalafior, migdały i bulion.

Gotuj wszystko do momentu aż kalafior zmięknie, następnie dodaj chleb, śmietanę i zmiksuj zupę do uzyskania gładkiej i jedwabiste konsystencji.

Podawaj pokropioną oliwą, posypaną rukwią wodną.

Letnia panzanella

Składniki:

4 dojrzałe brzoskwinie

3 dojrzałe pomidory koktajlowe

1 opakowanie malin

15 plastrów szynki parmeńskiej

4 kromki czerstwego chleba

Oliwa

Bazylia

Ząbek czosnku

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Chleb pokrój w grubą kostkę.

Polej obficie oliwą, podpiecz w piekarniku na złoty kolor.

Brzoskwinie i pomidora pokrój na szesnaście części.

Rozłóż je na talerzu razem z szynką parmeńską i pieczonymi grzankami.

Garść bazylii zmiksuj w blenderze z 2 łyżkami oliwy, polej sosem sałatkę, posyp malinami.

Po dawaj natychmiast.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości