Materiał promocyjny

Naleśnikowa uczta od Ani Starmach. Przepisy na torcik oraz placki na słodko i wytrawnie

Anna Staramach zdradza najlepsze przepisy na naleśniki. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: torcik naleśnikowy z bananami i karmelem, naleśniki z łososiem i kaparami w sosie śmietanowym, naleśniki z białym serem oraz ziołowe z oliwkami i mozarellą. Kto z Was lubi naleśniki?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Podstawowy przepis na naleśniki

Składniki:

łyżka roztopionego masła

szczypta soli

250 ml mleka

100 ml wody

150 g mąki

2 jajka

Przygotowanie:

W misce wymieszaj jajka z mąką, solą, stopniowo dodawaj mleko i wodę, całość wymieszaj mikserem na gładką masę. Odstaw na 20-30 minut, tuż przed smażeniem do masy dodaj masło, wymieszaj.

Torcik naleśnikowy z bananami i karmelem

Składniki:

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki drobnego cukru

250 g mascarpone

4 banany

3 żółtka

Sos karmelowy:

100 ml śmietanki 30%

2 łyżki masła

70g cukru

Przygotowanie:

Do przepisu podstawowego na naleśniki dodaj 1 łyżkę cukru. Usmaż około 6-8 naleśników. Żółtka ubij z cukrem, dodaj cukier waniliowy, a po chwili mascarpone, krem wymieszaj mikserem. Aby przygotować sos na patelni, rozpuść cukier, gdy zacznie brązowieć dodaj masło, a po chwili śmietankę, gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję (początkowo karmel może się oddzielać). Banany pokrój w plasterki. Pierwszego naleśnika połóż na dużym talerzu, posmaruj go warstwą kremu waniliowego, połóż na nim kolejnego naleśnika i pokryj go warstwą bananów, na to połóż naleśnika pokryj go warstwą kremu. Czynność powtarzaj, aż skończy się krem lub naleśniki. Na najwyższej warstwie powinny znajdować się banany. Całość polej sosem karmelowy. Ten torcik jest bardzo słodki, ale bardzo dobry!

Naleśniki z łososiem i kaparami w sosie śmietanowym

Składniki:

50 g tartego parmezanu

400 g łososia bez skóry

250 ml śmietanki 30%

2 łyżki mascarpone

oliwa z oliwek

50 g kaparów

pieprz

sól

Przygotowanie:

Z przepisu podstawowego na naleśniki usmaż 8 naleśników. Filet z łososia obsyp solą i pieprzem i przysmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Gdy będzie gotowy, ostudź go i rozdrobnij w misce za pomocą widelca, dodaj mascarpone, wymieszaj, dopraw do smaku. Śmietankę zagotuj w rondelku dodaj kapary i gotuj na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Naleśniki smaruj farszem łososiowym, zwijaj w ruloniki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem kaparowym, posyp tartym parmezanem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 190 stopni.

Najlepsze naleśniki z białym serem

Składniki:

400 ml soku pomarańczowego

1 łyżka cukru waniliowego

skórka otarta z 1/2 cytryny

pół łyżeczki cynamonu

3 łyżki cukru pudru

400 g białego sera

3 łyżki śmietany

garść rodzynek

Przygotowanie:

Do przepisu podstawowego na naleśniki dodaj skórkę otartą z pomarańczy i 1 łyżkę cukru pudru. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni. W misce wymieszaj za pomocą miksera biały ser, śmietanę, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, dodaj rodzynki, wymieszaj już łyżką. Sok pomarańczowy przelej do garnka i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Naleśniki smaruj serem, składaj w trójkąty. Smaż na patelni z odrobiną masła Podawaj z gęstym syropem pomarańczowym.

Naleśniki ziołowe z oliwkami i mozarellą

Składniki:

10 suszonych pomidorów

100 g czarnych oliwek

świeży tymianek

250 g mozarellą

świeża bazylia

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Do przepisu podstawowego na naleśniki dodaj łyżkę posiekanego tymianku. Smaż na rozgrzanej patelni. Mozarelle i pomidory pokrój w paski. Oliwki posiekaj, umieść w wysokim naczyniu dodaj trochę oliwy i użyj blendera, by uzyskać gładką pastę. Naleśniki smaruj oliwkową pastą, dodaj mozarellę i pomidory, zwijaj w ruloniki i podgrzewaj na patelni lub w piekarniku. Podawaj ze świeżą bazylią.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości