Z bakłażanów: pasta, roladki i caponata. Przepisy Ani Starmach

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, w towarzystwie Nikoletty Koszek Andrzeja Skupienia, którzy odpadki z Masterchefa, zajmowała się bakłażanami. Co zrobić, by nie były gorzkie? Trójka kucharzy przygotowała: pastę z bakłażana, roladki z bakłażana z ricottą, bakłażana prosto z Azji i caponatę.

Caponata

Składniki:

2 bakłażany

2 papryki

2 cebule

2 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

300 g posiekanych pomidorów bez skórki

Garść kaparów

Garść rodzynek

Garść czarnych oliwek

Sól, pieprz, ocet winny, cukier

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym.

Podsmaż na oliwie.

Na osobnej patelni podsmaż pokrojone w kostkę cebule, papryki, selera.

Dodaj posiekane i obrane ze skórki pomidory, duś około 15 minut.

Dodaj podsmażone wcześniej bakłażany, rodzynki, oliwki, kapary, cukier, ocet winny, dopraw do smaku.

Podawaj schłodzoną.

Bakłażan prosto z Azji

Składniki:

2 bakłażany

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju

1 łyżeczka tartego imbiru

1 łyżka sezamu

1 papryczka chili

Cebulka dymka

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym.

Bakłażany obsyp mąką kukurydzaną.

W woku rozgrzej olej dodaj pokrojoną papryczkę, bakłażana, imbir, sosy sojowe, cukier, smaż przez kilka minut, podawaj z sezamem i cebulką.

Roladki z bakłażana z ricottą

Składniki:

3 bakłażany

300 g ricotty

Garść świeżej mięty

Garść świeżej bazylii

Garść natki pietruszki

500 ml przecieru pomidorowego

Ząbek czosnku

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obsyp solą, odstaw na 30 minut, następnie przetrzyj plastry ręcznikiem papierowym i zgrilluj na patelni grillowej nie używając tłuszczu.

Zioła drobno posiekaj, wymieszaj z ricottą, dopraw do smaku.

Plastry bakłażana smaruj ricottą, zwijaj w roladki, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej podgrzanym i doprawionym przecierem.

Zapiekaj 20 minut w 180 stopniach

Pasta z bakłażana

Składniki:

1 duży upieczony bakłażan

2 upieczone ząbki czosnku

1 upieczona czerwona papryka

2 łyżki pasty tahini

2 łyżki oliwy

Sól, pieprz

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Paprykę i bakłażana obierz ze skórki, następnie zmiksuj warzywa z czosnkiem, tahiną, oliwą, dodaj sól, pieprz.

Przed podaniem posyp natka pietruszki. Podawaj z grzankami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości