Materiał promocyjny

Wyśmienite kokosanki z miodem i...

Beata Kartowicz z córką Małgorzatą proponuje w Dzień Dobry TVN łatwe w przygotowaniu dania. W jej menu znalazły się: zupa marchewkowo-pomarańczowa ze świeżą kolendrą, sałata z kozim serem w płatkach migdałów, z granatem i mandarynkami, piersi z kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z szafranowym ryżem i wyśmienite kokosanki z miodem.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Wyśmienite kokosanki z miodem

Składniki na 10 ciasteczek:

310 ml mleka

1 i ¼ łyżeczki miodu

230 g wiórków kokosowych

125 g cukru

70 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jaja dobrze rozbite

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wgłębienia w formie do mufinów, w której będziemy piec, wyłożyć papierowymi papilotami. Zagotować mleko z miodem i odstawić z ognia. Wymieszać wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko mieszając dokładnie. Na koniec dodać jajka i znowu wymieszać aż składniki połączą się ze sobą. Masą napełniać papiloty (należy pamiętać, aby za każdym razem masa była dokładnie wymieszana. Piec na złoty kolor około 255 – 30 minut.

Zupa marchewkowo-pomarańczowa ze świeża kolendrą

Składniki na 4 porcje:

1 łyżeczka nasion kolendry

3 łyżki oleju

1 duża cebula (posiekana)

450 g marchwi

1.2 l bulionu warzywnego (2 kostki bulionowe rozpuścić w gorącej wodzie)

1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej naturalny ze świeżych pomarańczy)

1 pęczek świeżej kolendry

Sól, cukier i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Podgrzewamy olej w dużym garnku i dodajemy posiekana cebule i marchewkę (dobrze obraną) oraz nasiona kolendry. Dusimy to przez około 7-8 minut aż marchew zacznie się robić miękka a cebula złota. Dodajemy sok pomarańczowy i bulion. Gotujemy do czasu aż marchew całkowicie zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Miksujemy całość blenderem (minimum 4 minuty) aż do uzyskania jednolitej „kremowej” masy. Na koniec dodajemy posiekana kolendrę i mieszamy.

Sałata z kozim serem w płatkach migdałów, z granatem i mandarynkami

Składniki na 4 porcje:

180 g rukoli

180 g roszponki

120 g kremowego koziego sera

1 owoc granatu (wydrążamy nasiona)

1 puszka mandarynek w zalewie

50 gram pod prószonych płatków migdałów

1 cebula posiekana w półksiężyce

Składniki dressingu:

10 ml octu malinowego

120 g malin mrożonych

2 łyżki cukru

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

10 ml oleju z oliwek

50 ml czerwonego wina

Przygotowanie:

Przygotowanie dressingu – na rozgrzaną patelnie wrzucamy cukier, roztapiamy. Dodajemy maliny i podlewamy to octem i czerwonym winem, dusimy około 5 minut aż maliny rozgotują się na lekka „papkę”, a część wina odparuje. Przelewany maliny do wysokiego naczynia i miksujemy, dodając olej. Przecieramy mix przez sitko o drobnym oczku, tak, aby pozbyć się pestek i odstawiamy do wystygnięcia. Rukole i roszponkę myjemy i osuszamy. Odlewamy sok z mandarynek, mieszamy sałaty z mandarynkami, nasionami granatu i cebula. Z koziego sera formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w wcześniej pod prószonych migdałach ( najprościej prószyć je na patelni z odrobina oleju aż do uzyskania złotego koloru). Tak przygotowane kuleczki koziego sera układamy na sałacie, która na koniec skrapiamy dressingiem.

Piersi z kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z szafranowym ryżem

Składniki na 4 porcje:

1 duży por

1 łyżeczka suszonego tymianku

400 g piersi z kurczaka

1 łyżka mąki

¼ szklanki śmietany kremowej 30 %

30 g masła

Olej z oliwek do podsmażenia kurczaka

350 g dzikiego ryżu ( może być tez długo ziarnisty)

1 cytryna

3 g kurkumy

Sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie dodając do wody kurkumę dla uzyskania żółtawego koloru. Odciąć zielone części poru, pozostawiając biała i jasnozielona cześć. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opukać. Pokroić w poprzek na półcentymetrowe kawałki. Roztapiamy masło na większej patelni, dodajemy por, solimy i dodajemy polowe tymianku. Dusimy około piec minut mieszając, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut na małym ogniu, do czasu aż por całkowicie zmięknie. Piersi z kurczaka położyć na desce i przeciąć wzdłuż na dwa cienkie kawałki. Potem pokroić je w poprzek (tak jak por) na cieniutkie filety, najgrubsze części można dodatkowo rozbić tłuczkiem. Posolić, doprawić pieprzem, posypać połową tymianku, skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie. Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Wyjąć 1/3 część porów i zmiksować, dodać z powrotem do garnka (miksowanie części porów nie jest konieczne). Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z porów, przykryć i dusić przez około 1 - 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z szafranowym

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości