Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Kanapka wegetariańska, rybna a może mięsna? Śniadania nie muszą być nudne. Przygotuj wyśmienite bajgle lub dodatki do chleba czy bułek według pomysłów Piotra Kucharskiego. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Kanapka wegetariańska

Składniki:

  • pasta z czarnej fasoli
    • 1 mała puszka czarnej fasoli
      • 2 ząbki czosnku
        • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
          • sól i pieprz
            • oliwa z oliwek
              • 4-8 boczniaków
                • 1 jajko
                  • bułka tarta
                    • 8 plasterków bakłażana
                      • sól i pieprz
                        • 4 ciabatty
                          • natka pietruszki

                            Sposób przygotowania:

                            Fasolę odsączyć, dodać do niej przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, kmin rzymski i oliwę z oliwek. Wszystko rozgnieść przy pomocy widelca i nałożyć na obie części bułki. Boczniaki lekko rozklepać, przyprawić solą i pieprzem, zanurzyć w roztrzepanym jajku, bułce i usmażyć. Bakłażana posolić i po kilku minutach osuszyć ręcznikiem papierowym i również usmażyć. Usmażonego bakłażana i boczniaki nałożyć do bułek i posypać natką pietruszką.

                            Piotr Kucharski

                            Kanapka rybna

                            Składniki:

                            • 1 ogórek
                              • 2 łyżki octu jabłkowego
                                • 1 łyżeczka cukru
                                  • 4 kromki jasnego chleba na zakwasie
                                    • kwaśna śmietana
                                      • 150 g wędzonego łososia
                                        • 10 g prażonego sezamu
                                          • 1 łyżeczka majonezu
                                            • mały pęczek szypiorku
                                              • sól i pieprz

                                                Sposób przygotowania:

                                                Ogórka pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw na paski i zamarynować w occie z cukrem. Łososia posiekać, wymieszać z prażonym sezamem, łyżeczką majonezu i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Chleb posmarować śmietaną nałożyć kilka plasterków ogórka oraz tatar z łososia. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem oraz podprażonym sezamem.

                                                Piotr Kucharski

                                                Kanapka mięsna

                                                Składniki:

                                                • 1 kg antrykotu wołowego
                                                  • sól i pieprz
                                                    • pęczek szparagów
                                                      • oliwa z oliwek
                                                        • sól i pieprz
                                                          • 8 plasterków kindziuka
                                                            • 4 bajgle
                                                              • musztarda

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Antrykot przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec jeszcze 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut ułożyć obok mięsa plasterki kindziuka. Po wyjęciu odstawić na 10 minut żeby mięso odpoczęło, następnie pokroić w cienkie plasterki. W tym czasie podsmażyć na oliwie z oliwek zielone szparagi.

                                                                Przekroić bajgle, posmarować musztardą, na każą połówkę nałożyć kilka plasterków mięsa, na wierzch ułożyć szparagi i całość posypać pokruszonym kindziukiem.

                                                                Bajgle

                                                                (6 sztuk po około 110 g)

                                                                Składniki:

                                                                • 10 g drożdży
                                                                  • 250 ml wody
                                                                    • 400 g mąki pszennej typ 750
                                                                      • 1½ łyżeczki soli
                                                                        • Woda do gotowania
                                                                          • 3 litry wody
                                                                            • 2 łyżki miodu
                                                                              • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

                                                                                Posypka

                                                                                • mak, sezam, siemię lniane

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  W misce robota kuchennego wymieszać wodę z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 6 równych bułek o wadze około 110 g. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągłą bułkę. Odstawić na 15 minut aby ciasto się odprężyło.

                                                                                  W tym czasie przygotować w szerokim rondlu wodę do „obwarzania”. W wodzie rozpuścić miód i sodę oczyszczoną i zagotować. W misce wymieszać ze sobą nasiona i ziarna.

                                                                                  Z odprężonego ciasta uformować wałeczki jak na chałkę. Każdy wałeczek owinąć wokół dłoni tak żeby od spodu jego końce nachodziły na siebie po około 4 cm. Zrolować na blacie aby końce dobrze się połączyły i żeby powstała oponka. Każdego bajgla zanurzyć w wodzie i gotować około 2 min, obracając 2-3 razy. Ciasto w tym czasie powiększy objętość. Wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć i ułożyć w misce z ziarnami. Czynność powtórzyć z pozostałymi bajglami.

                                                                                  Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Wstawić blachę do piekarnika. Piec około 16-18 minut. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

                                                                                  Piotr Kucharski

                                                                                  Zobacz też:

                                                                                  Poznaj przepis na pasztet z kurczaka w wersji tradycyjnej oraz fit

                                                                                  Otręby na śniadanie, czyli zdrowy początek dnia według Darii Ładochy

                                                                                  Na obiad i na deser. Poznajcie ryżowe przepisy Jana Kuronia

                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości