Kanapka wegetariańska, rybna a może mięsna? Śniadania nie muszą być nudne. Przygotuj wyśmienite bajgle lub dodatki do chleba czy bułek według pomysłów Piotra Kucharskiego. Każdy znajdzie coś dla siebie.Kanapka wegetariańska
Składniki:
- pasta z czarnej fasoli
- 1 mała puszka czarnej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 4-8 boczniaków
- 1 jajko
- bułka tarta
- 8 plasterków bakłażana
- sól i pieprz
- 4 ciabatty
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Fasolę odsączyć, dodać do niej przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, kmin rzymski i oliwę z oliwek. Wszystko rozgnieść przy pomocy widelca i nałożyć na obie części bułki. Boczniaki lekko rozklepać, przyprawić solą i pieprzem, zanurzyć w roztrzepanym jajku, bułce i usmażyć. Bakłażana posolić i po kilku minutach osuszyć ręcznikiem papierowym i również usmażyć. Usmażonego bakłażana i boczniaki nałożyć do bułek i posypać natką pietruszką.
Piotr Kucharski
Kanapka rybna
Składniki:
- 1 ogórek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 kromki jasnego chleba na zakwasie
- kwaśna śmietana
- 150 g wędzonego łososia
- 10 g prażonego sezamu
- 1 łyżeczka majonezu
- mały pęczek szypiorku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórka pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw na paski i zamarynować w occie z cukrem. Łososia posiekać, wymieszać z prażonym sezamem, łyżeczką majonezu i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Chleb posmarować śmietaną nałożyć kilka plasterków ogórka oraz tatar z łososia. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem oraz podprażonym sezamem.
Piotr Kucharski
Kanapka mięsna
Składniki:
- 1 kg antrykotu wołowego
- sól i pieprz
- pęczek szparagów
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 8 plasterków kindziuka
- 4 bajgle
- musztarda
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Antrykot przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec jeszcze 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut ułożyć obok mięsa plasterki kindziuka. Po wyjęciu odstawić na 10 minut żeby mięso odpoczęło, następnie pokroić w cienkie plasterki. W tym czasie podsmażyć na oliwie z oliwek zielone szparagi.
Przekroić bajgle, posmarować musztardą, na każą połówkę nałożyć kilka plasterków mięsa, na wierzch ułożyć szparagi i całość posypać pokruszonym kindziukiem.
Bajgle
(6 sztuk po około 110 g)
Składniki:
- 10 g drożdży
- 250 ml wody
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 1½ łyżeczki soli
- Woda do gotowania
- 3 litry wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Posypka
- mak, sezam, siemię lniane
Sposób przygotowania:
W misce robota kuchennego wymieszać wodę z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 6 równych bułek o wadze około 110 g. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągłą bułkę. Odstawić na 15 minut aby ciasto się odprężyło.
W tym czasie przygotować w szerokim rondlu wodę do „obwarzania”. W wodzie rozpuścić miód i sodę oczyszczoną i zagotować. W misce wymieszać ze sobą nasiona i ziarna.
Z odprężonego ciasta uformować wałeczki jak na chałkę. Każdy wałeczek owinąć wokół dłoni tak żeby od spodu jego końce nachodziły na siebie po około 4 cm. Zrolować na blacie aby końce dobrze się połączyły i żeby powstała oponka. Każdego bajgla zanurzyć w wodzie i gotować około 2 min, obracając 2-3 razy. Ciasto w tym czasie powiększy objętość. Wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć i ułożyć w misce z ziarnami. Czynność powtórzyć z pozostałymi bajglami.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Wstawić blachę do piekarnika. Piec około 16-18 minut. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
Piotr Kucharski
Zobacz też:
Poznaj przepis na pasztet z kurczaka w wersji tradycyjnej oraz fit
Otręby na śniadanie, czyli zdrowy początek dnia według Darii Ładochy
Na obiad i na deser. Poznajcie ryżowe przepisy Jana Kuronia
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Jola Marat
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"