Wykwintna kuchnia Basi Ritz

W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz przygotowała mięsne dania w sam raz na święta: kotleciki jagnięce z masłem ziołowym i groszkiem cukrowym, polędwiczki wieprzowe w skórce z migdałów z sosem pieczarkowym i purée z cukinii oraz surf & turf.

Kotleciki jagnięce z masłem ziołowym i groszkiem cukrowym

Składniki:

1 kg combra jagnięcego (z kością)

4-6 ząbków czosnku

6 łodyżek tymianku

sól morska

oliwa z pierwszego tłoczenia

Masło ziołowe

Składniki:

200 g miękkiego masła

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 mały ząbek czosnku

sól

Warzywa

Składniki:

ok. 200 g groszku cukrowego

ok. 100 g pomidorków koktajlowych

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

szczypta cukru

parę kropli cytryny

sól morska w młynku

Sposób wykonania

Przygotować masło: masło, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól umieścić w miseczce, połączyć w jednolitą masę przy pomocy widelca. Miękkie masło położyć na folię spożywczą (podwójnie złożoną) i zawinąć formując rolkę. Końce folii zawinąć (jak cukierka) i masło włożyć do lodówki. Mięso umyć, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, błon i żyłek (również między kośćmi). Podzielić na kotleciki.

Groszek umyć, osuszyć, włożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Doprawić solą, cukrem, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny. Smażyć przez parę minut. Pod koniec smażenia dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Lubię gdy warzywa są al dente, tzn. jeszcze chrupiące. Przy smażeniu należy pamiętać, że groszek będzie dochodził jeszcze chwilę na gorącej patelni, więc najlepiej skończyć smażenie, zanim będzie idealnie ugotowany.

Na drugiej patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać mocno oliwę, włożyć kotleciki, dodać obrane i nadgniecione ząbki czosnku i tymianek. Smażyć z jednej strony 2 minuty, obrócić, posolić. Smażyć z drugiej strony również dwie minuty, posolić. Gotowe! Jeżeli kotleciki mają być dobrze przesmażone, należy dodać 1 – 2 minut smażenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć groszek i kotleciki. Serwować z plasterkiem masła ziołowego.

Polędwiczka wieprzowa w skórce z migdałów z sosem pieczarkowym i purée z cukinii

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)

papryka w proszku (słodka i pikantna)

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia o neutralnym smaku (np. ryżowy lub rzepakowy)

ok. 100 g zmielonych migdałów

Sos pieczarkowy

Składniki:

500 g pieczarek

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

4 szalotki

2 ząbki czosnku

kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny

300 ml wywaru (z kury albo z warzyw)

300 g śmietanki kremówki (30%)

2 łyżki masła truflowego (niekoniecznie)

2–3 łyżeczki mąki

1/3 szklanki wody

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Purée z cukinii

Składniki:

2 cukinie

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

ok. 100 ml wywaru z kury lub warzywnego

3–4 łyżki purée ziemniaczanego w proszku (do zagęszczenia)

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzać do 85°C. Polędwiczkę umyć, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błon. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, tak aby mięso było bardzo dobrze zrumienione (powinna powstać brązowa skórka). Obtoczyć w migdałach, wstawić na ruszt do piekarnika na ok. 60 minut. Na dnie piekarnika umieścić blachę lub folię aluminiową, na której będzie zbierać się sok ewentualnie wydzielający się z mięsa.

Sos: pieczarki oczyścić pędzelkiem (jeżeli to nie wystarczy, zebrać zanieczyszczenia wilgotną ściereczką – mycie lub wręcz moczenie grzybów powoduje, że silnie nasiąkają wodą). Przekroić na pół lub na 4 części.

Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zrumienić pokrojone w kostkę szalotki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać pieczarki, pokropić cytryną. Lekko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Zalać wywarem, a następnie dodać śmietanę. Zagotować. Dodać masło truflowe. W kubku rozrobić mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać 3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie wlać zawartość kubka do sosu, dokładnie rozprowadzić. Gotować przez ok. 1 minutę na wolnym ogniu.

Purée z cukini: cukinie pokroić w kostki, lekko podsmażyć na oliwie. Podlać wywarem, ugotować do miękkości. Dokładnie zmiksować, zagęścić purée ziemniaczanym, doprawić solą i pieprzem.

Mięso wyjąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową. Odłożyć na ok. 5 minut, a następnie pokroić w plastry. Podawać z sosem i purée na podgrzanych talerzach.

Surf & Turf

Składniki:

4 duże krewetki królewskie

4 steki z polędwicy wołowej o grubości ok. 6 cm

8 gałązek rozmarynu

2 główki czosnku

8 gałązek tymianku

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

płatki chili

olej do smażenia

Masło ziołowe

Składniki:

200 g miękkiego masła

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 mały ząbek czosnku

sól

Sposób wykonania:

Masło ziołowe: masło, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól umieścić w miseczce, połączyć widelcem w jednolitą masę. Wyłożyć na folię spożywczą (podwójnie złożoną) i zwinąć, formując rolkę. Końce folii zawinąć jak cukierek i włożyć do lodówki.

Krewetki umyć, przekroić na grzbiecie, usunąć pancerzyk i jelito. Starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Piekarnik nagrzać do 140 °C (góra/dół).

Steki osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz (ma właściwą temperaturę, jeśli naokoło drewnianej łyżki do niego włożonej, tworzą się bąbelki).

Steki obsmażyć krótko i ostro na mocnym ogniu, aby ładnie się zrumieniły, a utworzona skórka nabrała aromatu. Po obsmażeniu (przez ok. 2 minuty z każdej strony – tylko raz przewrócić mięso!) doprawić solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego rozmarynem i wstawić do piekarnika na ok. 10–15 minut.

Temperaturę wewnątrz mięsa najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem:

45°C: stek bardzo krwisty, prawie surowy (rare)

55°C: stek krwisty (medium rare)

60–65°C: stek średnio wysmażony (medium)

66–70°C: stek wysmażony (medium well)

Ponad 71°C: stek dobrze wysmażony (well done)

Główki czosnku przekroić na pół. Włożyć przeciętą stroną na patelnię, na której smażone były steki. Smażyć ostrożnie na bardzo wolnym ogniu, dodać krewetki i tymianek, zwiększyć temperaturę do maksimum. Smażyć krótko (ok. 2 minuty z każdej strony), aż krewetki zmienią kolor na łososiowy. Doprawić solą i płatkami chili.

Podawać na ciepłych talerzach z plasterkiem masła czosnkowego. Do tego dania wspaniale pasują krótko smażone warzywa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"