Surówka to podstawa każdego obiadu. Dopełnia smak mięsa, ryb, smakuje również podana samodzielnie. Do jej przygotowania należy wybierać produkty sezonowe i świeże. Regularnie jedzone dostarczają wielu witamin i składników odżywczych. Warto eksperymentować i łączyć ze sobą nietypowe smaki. Jak przygotować surówkę do obiadu? Wybieramy najsmaczniejszą.

Soczysty, aromatyczny i świeży dodatek do obiadu. Potrafi zwyczajny obiad zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Przygotowane na bazie jednego produktu lub kilkuskładnikowe. Surówki obiadowe często są tak pyszne, że zajadamy je samodzielnie jako przekąskę w ciągu dnia. Bogactwo witamin i składników odżywczych sprawia, że warto przygotowywać je z warzyw sezonowych.

Surówki obiadowe – jak przygotować? Propozycje podania

Przepis na najsmaczniejszą prostą surówkę obiadową ? Ilu kucharzy, mam i babć, tyle najlepszych receptur. Warto próbować, łączyć i eksperymentować. Nawet te tradycyjnie można podać i smakować w nowych, nietypowych odsłonach. Nie bój się łączyć ze sobą składników, które z pozoru do siebie nie pasują. Możesz bowiem odkryć w ten sposób nowy i ciekawy smak.

Surówki tradycyjne na bazie pomidorów, ogórków, kapusty i sałaty doprawiaj aromatycznymi ziołami, które wzbogacą prosty smak warzyw. Połącz owoce i warzywa, dopełnienie słodyczy ze smakiem wytrawnym będzie niebanalnym dodatkiem do nawet najprostszego obiadu.

Surówka do kurczaka na słodko

Składniki:

· 1 kapusta pekińska średnia,

· 1 pomelo,

· jogurt naturalny średnio gęsty,

· pieprz czarny.

Kapustę pokrój w pasy około 1 cm. Obierz pomelo, pozostawiając miąższ. Przy obieraniu uważaj, by owoc się nie rozpadał. Następnie pokrój pomelo w cząstki. Jogurt naturalny wymieszaj ze szczyptą pieprzu. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 min.

Surówka z cykorii

Składniki:

· 1 opakowanie rukoli,

· 2 cykorie pokrojone w paski,

· 4 gruszki pokrojone w ćwiartki,

· 2 łyżki pestek słonecznika,

· oliwa z oliwek,

· 1 ogórek pokrojony w talarki,

· sól, pieprz, oregano.

Po wymieszaniu wszystkich składników odstaw do lodówki na 30 minut.

Surówka z marchewki

Składniki:

· 4 marchewki starte na drobnych oczkach ,

· 2 słodkie jabłka starte na drobnych oczkach,

· pół pora pokrojonego w pióra,

· garść orzechów nerkowca prażonych na złoto,

· sól, pieprz.

Tarkując marchew i jabłko, nie odlewaj soku, a wymieszaj z nim wszystkie składniki. Surówka przed podaniem wymaga schłodzenia w lodówce przez 15 min.

Surówka z kapusty

Składniki:

· 1 mała główka młodej kapusty,

· 1 pęczek natki pietruszki,

· 1 łyżka soli.

Poszatkuj kapustę na drobno, a następnie zasyp solą. Zacznij wgniatać sól rękoma w poszatkowane liście kapusty. Powinna ona puszczać sok. Odstaw do lodówki na godzinę. Nadmiar słonej wody odlej. Przed podaniem posiekaj pęczek natki.

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Składniki:

· 1 mała główka czerwonej kapusty,

· 1 papryka pokrojona w cienkie paski,

· 2 marchewki starkowane na drobnych oczkach,

· 1 jabłko starkowane na drobnych oczkach,

· garść pestek słonecznika i dyni,

· 1 łyżka oliwy lnianej.

Kapustę drobno poszatkuj. Dodaj starkowaną marchewkę i jabłko oraz pokrojoną paprykę. Pestki upraż na patelni na złoto. Wymieszaj wszystko i dodaj łyżkę oliwy lnianej. Przed podaniem wstaw do lodówki na 30 min.

Surówka z selera z warzywami

Składniki:

· 1 ogórek pokrojony w talarki,

· 1 awokado pokrojone w cząstki,

· 1 seler naciowy drobno posiekany,

· 2 łyżki prażonego sezamu,

· szczypta soli.

Wszystkie składniki połącz i dobrze wymieszaj. Przed podaniem wstaw do lodówki na 15 minut.

Surówka z dyni

Składniki:

· 1 mała dynia pokrojona w kostkę,

· 1 ser feta pokrojony w kostkę,

· garść pestek słonecznika,

· 1 melon pokrojony w kostki,

· mała kiść zielonych winogron bezpestkowych,

· pół łyżeczki papryki słodkiej,

· 1 łyżka oleju lnianego,

· zioła toskańskie,

· rozmaryn.

Dynię oprósz papryką i wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 30 min w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 min. Surówka idealnie pasuje do pieczonej karkówki.

Dlaczego warto jeść surówki?

Surówki to dobry sposób na zachowanie zdrowia. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a składniki do nich potrzebne są łatwo dostępne. Co więcej, przepisy można modyfikować w zależności od pory roku, co pozwoli wyciągnąć ze składników najlepsze składniki odżywcze. Przygotowane ze świeżych lub kiszonych warzyw będą idealnym i pożądanym uzupełnieniem dziennego zapotrzebowania na witaminy. Surówki podawane podczas obiadu towarzyszą nam od dziecka. Jednak modyfikowane i wzbogacane o wiele nowych i łatwo dostępnych warzyw mogą być posiłkiem samym w sobie. Powinniśmy po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym , kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy, a z powodu niedoboru witaminy D spada nasza wydajność i energia.

Surówki powinny gościć w codziennym jadłospisie dzieci i kobiet w ciąży. Nie powinny o nich zapominać również osoby o obniżonej odporności i przechodzące choroby. Jedzenie samego ogórka lub pokrojonej czerwonej kapusty nie cieszy się zainteresowaniem wśród wielu osób. To po prostu nudne. Surówka to sprytny sposób na przemycenie wielu smaków i przy okazji naturalny zastrzyk z witamin.

Zobacz film: Sezonowe owoce w wytrawnym wydaniu. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
90
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0