Wszystko do jednego gara!

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Blogerka postanowiła zdjąć ciężar ze wszystkich zapracowanych mam i zaproponowała dania jednogarnkowe. Szybko i pożywnie!

Indyk z warzywami i orzechami nerkowca

Składniki:

300 g indyka pokrojonego w cienkie plastry

2 pomidory pokrojone w łódeczki

1/2 szklanki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni

1 mała cebula drobno pokrojona

1 czerwona papryka pokrojona w słupki

pół pęczka szczypiorku pokrojonego na 1,5-centymetrowe kawałki

2 ząbki czosnku drobno posiekane

szczypta soli

3 łyżki sosu sojowego

garść kolendry do przybrania

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Podgrzej olej w woku i podsmaż czosnek na złoty kolor. Dodaj indyka i chwilę go podsmażaj, aż zrobi się biały. Dodaj cebulę, orzechy nerkowca, paprykę, pomidory oraz szczypiorek. Dopraw sosem sojowym, solą, limonką i cukrem trzcinowym. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz i udekoruj świeżą kolendrą.

Risotto z wędzonym łososiem i warzywami

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto

200 g wędzonego łososia

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

1/2 cukinii pokrojonej w cienkie słupki

1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę

2 łyżki zielonej pietruszki drobno posiekanej

2 łyżki koperku drobno posiekanego

1 marchewka pokrojona w słupki

2 łyżki ziarenek groszku mrożonego

1 – 1,5 litra wywaru z kurczaka lub wegetariańskiego

1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie

szczypta suszonego oregano

2 łyżki masła

1 łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego

szczypta soli

Przygotowanie:

Podgrzej bulion. Na patelni rozpuść masło i olej i podgrzej. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ryż i wymieszaj. Podsmażaj około 4 minuty. Następnie dodaj paprykę, marchewkę, groszek i cukinię oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Dodaj na patelnię bulion, tak by przykrył warzywa, przykryj i gotuj pod przykryciem, aż cały płyn wsiąknie w ryż z warzywami. Czynność powtarzaj aż ryż będzie miękki. Przed końcem gotowania dodaj łososia i wymieszaj. Przed podaniem posyp danie zieloną pietruszką oraz koperkiem. Pamiętaj by konsystencja risotto była dość kleista.

Ciecierzyca z pęczakiem, warzywami i miętą

Składniki:

półtorej szklanki ugotowanej ciecierzycy

pęczek mięty

szczypta kminu rzymskiego

1 marchewka pokrojona w talarki

1 puszka pomidorów krojonych

200 g kapusty włoskiej drobno poszatkowanej

1 żółta papryka pokrojona w słupki

1 łyżeczka curry indyjskiego

szczypta cukru

sok z połowy cytryny

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 cebula pokrojona w piórka

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

100 g pęczaku

150 ml wywaru z jarzyn

2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i paprykę, kapustę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj wypłukany na sitku pęczak. Całość zalej wywarem, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodaj pomidory w puszce oraz ciecierzycę i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dodaj miętę. Dopraw do smaku jeśli brakuje Ci soli, pieprzu lub cukru.

Soczewica z wołowiną, cebulą i kaparami

Składniki:

1 litr wywaru z warzyw

300 g mielonej wołowiny

1 szklanka soczewicy czerwonej

2 średnie cebule cukrowe

pół czerwonej papryki

szczypta rozmarynu

sól, pieprz

1 łyżka przecieru pomidorowego

6 suszonych pomidorów bez oleju

1 papryczka chilli (opcjonalnie)

1 łyżka sosu sojowego

garść rukoli

garść kaparów

pół pęczka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wywar i dodaj cebulę pokrojoną na małe kawałki wraz z solą, pieprzem i rozmarynem. Soczewicę opłucz na sitku i dodaj do gotującej się cebuli wraz z pokrojona papryką i wołowiną. Następnie dodaj suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj soczewicę do miękkości. Na sam koniec dodaj przecier pomidory i doprowadź do wrzenia. Przed podaniem posyp zielona pietruszką, rukolą i kaparami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości