Wspólne gotowanie. Liber i ... Pani Strażak

Liber to prawdziwy łowca... talentów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował, razem z siostrą Pauliną, która pracuje w Straży Pożarnej, babkę, polędwiczki wieprzowe oraz sałatkę z kozim serem.

BABKA MUESLI NA JOGURCIE

Składniki:

200 gr mąki pszennej

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

150 gr cukru brązowego

50gr muesli owocowego (dodatkowo owoce kandyzowane m.in. skóra pomarańczowa)

1 banan

3 jajka

110 gr masła stopionego

75 ml jogurtu greckiego

6 łyżeczek płatków migdałowych

1 czekolada gorzka

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Foremkę nasmarować odrobiną oleju bezwonnego, wsypać migdały na dno. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, muesli i 2 łyżki płatków migdałowych. W małej misce widelcem rozgniatamy banana. Stopniowo dodajemy do suchych produktów jajka, masło i jogurt, mieszamy delikatnie na pomocą miksera aż do momentu kiedy się produkty połączą. Do masy dodajemy masę z banana, dokładnie mieszamy. Pieczemy 60 min, po ok 30 min wierzch przykrywany folią aluminiową. Sprawdzamy patyczkiem czy babka gotowa. Polewany czekoladą. Przydałoby się jeszcze trochę bulki tartej do posypania foremki aby ciasto się nie przykleiło, folia aluminiowa, w razie co jak nie zdążymy z czekoladą to gotowa polewa czekoladowa lub cukier puder

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MARYNACIE MUSZTARDOWO – MIODOWEJ

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe po 500 gr

4 łyżki musztardy (najlepiej rosyjskiej lub sarepskiej)

2 łyżki miodu

2 łyżeczki tymianku

2 łyżeczki rozmarynu

2 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki ostrej papryki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2-3 cm, rozbijamy delikatnie, posypujemy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: tymianek, majeranek, rozmaryn i paprykę. Ostrą mieszamy z miodem i musztardą. Polędwiczki obtaczamy w marynacie, wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na 2-3 godziny. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Obsmażamy polędwiczki z każdej strony. Gdy mięso będzie gotowe można przełożyć go do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min.Podawać z sałatką

Uwaga! Do dekoracji przyda się jakąś bazylia albo coś innego zielonego, można też podać z bagietką z masłem czosnkowym

SAŁATKA Z KOZIM SEREM I SOSEM WINEGRET

Składniki:

mix pociętych umytych salat

kozi ser typu feta

pomidory koktajlowe

migdały (płatki)

żurawina suszona

mała paczka pistacji

2 łyżki miodu

pół cytryny

zioła suszone mieszanka

sól, pieprz

łyżeczka musztardy

Oliwa z oliwek bądź olej z pestek winogron

Przygotowanie sosu:

Wyciskamy sok z połowy cytryny i wlewamy do shakera lub zwykłego słoiczka , wrzucamy tam sól pieprz, zioła, musztardę i miód i mieszamy aż wszystko się rozpuści . Dodajemy olej (ok 2 razy więcej niż soku z cytryny ) i wszystko jeszcze raz mieszamy. W dużej misce mieszany sałaty, pokrojony w kostkę ser, pomidory, pistacje, migdały i żurawinę z sosem .

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości