Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy niezwykły duet: Magdę i Larę Gessler.

„Mus-pasztet z łososia z sosem gorczycowym i pomarańczowym”

Składniki:
1 kg świeżego łososia – filety
250 ml pastiszu
250ml brandy
Korzeń świeżego imbiru
Czosnek
4 szalotki
1/2 kg selera
2  ory
2 pęczki kopru
1/2 l świeżego soku z pomarańczy
Pasta pomidorowa (pudliszki)
10 jaj
Musztarda rosyjska
1 szkl. namocznej wcześniej gorczycy
2 łyżki oliwy
350 ml śmietany kremówki 36%

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć  czosnek, a następnie dodać seler, por i szalotki. Następnie podlać alkoholem do odparowania. Filety z łososia zalać wrzątkiem. Blanszować około 10 minut. Do warzyw dodać rozkruszonego łososia. Doprawiamy do smaku. Ochłodzić. Wszystko zblendować. Ubić śmietanę. Dodawać stopniowo całe jaja, pastę pomidorową i śmietanę. Wszystko delikatnie zmieszać. Formę do keksowej  wysmarować masłem, po czym wlewać  przygotowany wcześniej mus. Całość piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach około 40 minut. Sos: Podgrzać sok z pomarańczy, do momentu odparowania części płynu. Dodać imbir, gorczycę i  kuleczki z masła . Dodać sól, cukier.

„Krem z dyni z serem gruyere z puree z kasztanów

Składniki:
1 kg miąższu z dyni
1/2 kg startego sera Gruyere
1 l rosołu
1/2 szkl. cukru
Sól
Cała gałka muszkatołowa
1 cytryna
1 cała dynia
100 gram masła
1 puszka puree z kasztanów (bez dodatku cukru)

Przygotowanie:
Dynię dobrze umyć i osuszyć. Delikatnie odciąć jej wierzch i ostrożnie wydrążyć, aby nie uszko­dzić skórki. Miąższ dyni przesmażyć na maśle,  później zalać wrzącym rosołem, posolić i gotować ok. 20 minut. Zmiksować na mus. Dodać puree z kasztanów. Przyprawić do smaku. Dodać  śmietanę i ser do gorącej, ale już nie wrzącej zupy. Postawić na maleńkim ogniu i przez chwilę jeszcze podgrzewać, nie do­puszczając jednak do wrzenia. Wydrążoną dynię zalać wrzątkiem, podgrzać lekko w letnim piekarniku i wlać do niej krem jak do wazy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
92
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0