Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy niezwykły duet: Magdę i Larę Gessler.
„Mus-pasztet z łososia z sosem gorczycowym i pomarańczowym”
Składniki: 1 kg świeżego łososia – filety 250 ml pastiszu 250ml brandy Korzeń świeżego imbiru Czosnek 4 szalotki 1/2 kg selera 2 ory 2 pęczki kopru 1/2 l świeżego soku z pomarańczy Pasta pomidorowa (pudliszki) 10 jaj Musztarda rosyjska 1 szkl. namocznej wcześniej gorczycy 2 łyżki oliwy 350 ml śmietany kremówki 36%
Sposób przygotowania: Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek, a następnie dodać seler, por i szalotki. Następnie podlać alkoholem do odparowania. Filety z łososia zalać wrzątkiem. Blanszować około 10 minut. Do warzyw dodać rozkruszonego łososia. Doprawiamy do smaku. Ochłodzić. Wszystko zblendować. Ubić śmietanę. Dodawać stopniowo całe jaja, pastę pomidorową i śmietanę. Wszystko delikatnie zmieszać. Formę do keksowej wysmarować masłem, po czym wlewać przygotowany wcześniej mus. Całość piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach około 40 minut. Sos: Podgrzać sok z pomarańczy, do momentu odparowania części płynu. Dodać imbir, gorczycę i kuleczki z masła . Dodać sól, cukier.
„Krem z dyni z serem gruyere z puree z kasztanów”
Składniki: 1 kg miąższu z dyni 1/2 kg startego sera Gruyere 1 l rosołu 1/2 szkl. cukru Sól Cała gałka muszkatołowa 1 cytryna 1 cała dynia 100 gram masła 1 puszka puree z kasztanów (bez dodatku cukru)
Przygotowanie: Dynię dobrze umyć i osuszyć. Delikatnie odciąć jej wierzch i ostrożnie wydrążyć, aby nie uszkodzić skórki. Miąższ dyni przesmażyć na maśle, później zalać wrzącym rosołem, posolić i gotować ok. 20 minut. Zmiksować na mus. Dodać puree z kasztanów. Przyprawić do smaku. Dodać śmietanę i ser do gorącej, ale już nie wrzącej zupy. Postawić na maleńkim ogniu i przez chwilę jeszcze podgrzewać, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Wydrążoną dynię zalać wrzątkiem, podgrzać lekko w letnim piekarniku i wlać do niej krem jak do wazy.