Przepisy kulinarne

Wrzucamy wszystko do jednego garnka

Dania to nie newsy - mogą być odgrzewane. I ten proces wcale im nie szkodzi. Wręcz przeciwnie - składniki "przegryzą" się i cała potrawa będzie następnego dnia lepiej smakować. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował fasolę z pulpetami, kapustę z żeberkami oraz soczewicę z wędzoną szynką i papryką.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News


Kapusta z żeberkami
Składniki:
600g żeberek wieprzowych
250g kapusty kiszonej
2 cebule
2 łyżki grzybów suszonych
80g wędzonego boczku
100g kaszy mazurskiej
Przyprawa do potraw
Kminek cały

Przygotowanie:
Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Żeberka posypujemy przyprawą do potraw i przesmażamy na oleju. Do żeberek dodajemy namoczone grzyby. Wszystko razem gotujemy, dodajemy kiszoną kapustę, kminek. Gotujemy do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. Do zupy dodajemy kaszę i jeszcze wszystko razem gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę przesmażamy na złoty kolor i dodajemy do kapuśniaku. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję.

Fasola z pulpetami
Składniki:
400g fasoli
300g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 cebule
4 ziemniaki
Włoszczyzna suszona
4 łyżki bułka tartej       
Przyprawa do potraw

Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z jajkiem, przesmażoną 1 cebulą pokrojoną w kostkę i bułką tartą.  Doprawiamy przyprawą do potraw i wyrabiamy masę mięsną, dzielimy na małe pulpety. Warzywa gotujemy w wodzie, wyjmujemy je i dodajemy namoczoną fasolę. Gotujemy do momentu aż  fasola będzie miękka, dodajemy teraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy pulpety, warzywa ugotowane. Doprawiamy na koniec przyprawą do potraw.

Soczewica z wędzoną szynką i papryką
Składniki:
100g soczewicy
4 papryki kolorowe
150g szynki wędzonej
80g kaszy kuskus
200g pomidorów w puszcze
Olej do smażenia
2 cebule
Przyprawa do potraw
Rosół z kury

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy posiekaną cebulę i szynkę. Dodajemy soczewicę, pomidory z puszki, przyprawę do potraw. Gotujemy na wolnym ogniu, podlewamy rosołem z kury aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodajemy papryki pokrojone w kostkę. Kiedy papryka będzie miękka dodajemy kuskus i odstawiamy. Kiedy tylko kuskus napęcznieje danie gotowe jest do spożycia.










Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0