Umami to piąty smak u człowieka. Odkryty przez Japończyków. Trudny do skonkretyzowania. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz Modelski, dziennikarz i pisarz, w asyście Piotra Kucharskiego przygotował dania, które pobudzają nasze kubki smakowe w rytmie umami! Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso, kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym, wywar umami z warzywami i krewetkami oraz papardelle z sosem mięsnym z sardelami. Smacznego!Papardelle z sosem mięsnym z sardelami
Składniki:
200 g mięsa z surowej kiełbasy
masło
1 cebula, drobno pokrojona
1 marchewka, drobno pokrojona
1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojonego
300 g mielonej wołowiny
0,5 kieliszka czerwonego wina
4-5 sardeli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
niepełna szklanka mleka
sól i pieprz do smaku
parmezan do podania
Przygotowanie:
Mięso z kiełbasy podsmażyć na maśle na wolnym ogniu. Dodać warzywa i dusić aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć aż będzie lekko brązowa. Dodać wino i koncentrat pomidorowy i drobno posiekane sardele, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu i dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając, jeśli jest za suche dolewać odrobinę mleka. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Makaron dodać do sosu, przesmażyć całość razem. Podawać posypane parmezanem.
Wywar umami z warzywami i krewetkami
Składniki:
0,5 kg włoszczyzny
3 suszone pomidory
3 grzyby shitake
1 kawałek glona kombu (około 5x5 cm)
twarda skórka z parmezanu
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
0,5 łyżeczki soli morskiej
5 ziaren czarnego pieprzu
Warzywa:
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
mały kawałek selera
kiełki fasoli mung
300 g surowych krewetek
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużego garnka, zalać 6 litrami wody. Dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu około 3-4 godziny. Warzywa obrać i pokroić na zapałki, podsmażyć na patelni z oliwą. Podsmażone warzywa przełożyć do miseczek, dodać surowe krewetki pokrojone na mniejsze kawałki i kiełki fasoli. Zalać gorącym bulionem.
Kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym
Składniki:
4 kotlety schabowe z kością
8 łyżek sosu sojowego
pieprz
1 cebula
3 łyżki masła
400 g kapusty kiszonej
100 g czerwonej soczewicy
sos grzybowy:
1 mała cebula
3 łyżki masła
25 g suszonych podgrzybków
1 gałązka tymianku
20 ml koniaku lub brandy
4 łyżki śmietany 30%
sos sojowy i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety przyprawić pieprzem i polać sosem sojowym. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do zamarynowania, najlepiej na noc. Kiszoną kapustę ugotować. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać ugotowaną kapustę i podsmażyć wszystko razem. Dodać soczewicę i dusić na wolnym ogniu aż soczewica będzie miękka. Przyprawić pieprzem. Grzyby namoczyć na 30 minut w letniej wodzie. W tym czasie zeszklić cebulkę na maśle, dodać odsączone grzyby, i listki tymianku, poddusić wszystko i dolać koniak i dusic na wolnym ogniu aż grzyby będą miękkie. Dolać śmietankę i zmiksować całość na gładki sos. Doprawić sosem sojowymi pieprzem. Kotlety obsmażyć na rozgrzanej patelni a następnie dopiec w rozgrzanym piekarniku do 160ºC przez 10-12 minut.
Kotlety podawać na kapiście polane sosem grzybowym.
Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso
Składniki:
4 filety z dorsza
klarowane masło do smażenia
5-6 różyczek brokuła
2 marchewki
5-6 liści jarmuż
1 biała rzodkiew
sos:
2 łyżeczki miso
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
pieprz
prażony sezam
Sposób przygotowania:
Rybę przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, marchew i rzodkiew obrać i pokroić w słupki, jarmużpodzielić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę, wrzucić twarde warzywa 2-3 minuty, jarmuż na kilka sekund, brokół na około 1 minutę. Wszystkie składniki sosu wymieszać i podawać z usmażoną rybą i blanszowanymi warzywami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"