Maja Włoszczowska, nasza srebrna medalistka z Pekinu, zgodziła się zaprezentować nam swoje zdolności kulinarne. Kolarka przygotowała dla nas omlet, tagiatelle ze szpinakiem i łososia pieczonego w folii.



Omlet:

Składniki:
2 jajka
Łyżka mąki
Łyżka mleka
Biały serek wiejski
Orzechy włoskie
Miód
Owoce (truskawki, jagody, kiwi lub maliny)
cynamon

Sposób przyrządzenia:
Oddzielamy żółtko od białka, białko utrzepujemy (żeby omlet był bardziej puszysty), łączymy z żółtkiem (ew. dodajemy łyżkę mąki i łyżkę mleka – zrobi się trochę „konkretniejszy”, naleśnikowaty) i smażymy na patelni.
Na wierzch usmażonego omleta kładziemy biały serek, orzechy włoskie, miód i owoce najlepiej sezonowe, np. jagody, truskawki (mogą być wcześniej ugniecione z twarożkiem), lub kiwi. Na koniec omleta posypujemy odrobiną cynamonu.

Makaron tagiatelle ze szpinakiem

Składniki:
1 op. mrożonego szpinaku
2 jajka
Ketchup
Czosnek
Mąka
Masło
Oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię, czekamy aż się całkowicie rozmrozi. Dodajemy dwa żółtka, łyżkę ketchupu, wyciśnięte trzy ząbki czosnku, i łyżkę mąki zarumienioną wcześniej na drugiej patelni z łyżką masła. Składniki mieszamy.
Szpinak połączyć z makaronem, ewentualnie dodać trochę oliwy i gotowe.

Łosoś pieczony w folii

Składniki:
Filety z łososia
Sól, pieprz, rozmaryn
Cytryna
Oliwa z oliwek
czosnek

Sposób przyrządzenia:
Kawałki łososia kładziemy na folię aluminiową. Łosoś sam w sobie jest tak dobry, że nie potrzeba mu wiele przypraw. Trochę soli i pieprzu oraz wg uznania np. rozmaryn. Pokropić cytryną i polać oliwą z oliwek (lub posypać wiórkami masła), dla ozdoby na wierzch jeszcze parę plasterków cytryny oraz – ulubiona przyprawa Mai i jednocześnie naturalny antybiotyk – czosnek. Zawijamy i pieczemy ok. 20 minut w 180-200 st.
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0