Materiał promocyjny

Włoszczowska gotuje dla "Dzień Dobry TVN"

Kuchnia olimpijska
Kuchnia olimpijska
Maja Włoszczowska, nasza srebrna medalistka z Pekinu, zgodziła się zaprezentować nam swoje zdolności kulinarne. Kolarka przygotowała dla nas omlet, tagiatelle ze szpinakiem i łososia pieczonego w folii.

Omlet:

Składniki:

2 jajka

Łyżka mąki

Łyżka mleka

Biały serek wiejski

Orzechy włoskie

Miód

Owoce (truskawki, jagody, kiwi lub maliny)

cynamon

Sposób przyrządzenia:

Oddzielamy żółtko od białka, białko utrzepujemy (żeby omlet był bardziej puszysty), łączymy z żółtkiem (ew. dodajemy łyżkę mąki i łyżkę mleka – zrobi się trochę „konkretniejszy”, naleśnikowaty) i smażymy na patelni.

Na wierzch usmażonego omleta kładziemy biały serek, orzechy włoskie, miód i owoce najlepiej sezonowe, np. jagody, truskawki (mogą być wcześniej ugniecione z twarożkiem), lub kiwi. Na koniec omleta posypujemy odrobiną cynamonu.

Makaron tagiatelle ze szpinakiem

Składniki:

1 op. mrożonego szpinaku

2 jajka

Ketchup

Czosnek

Mąka

Masło

Oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię, czekamy aż się całkowicie rozmrozi. Dodajemy dwa żółtka, łyżkę ketchupu, wyciśnięte trzy ząbki czosnku, i łyżkę mąki zarumienioną wcześniej na drugiej patelni z łyżką masła. Składniki mieszamy.

Szpinak połączyć z makaronem, ewentualnie dodać trochę oliwy i gotowe.

Łosoś pieczony w folii

Składniki:

Filety z łososia

Sól, pieprz, rozmaryn

Cytryna

Oliwa z oliwek

czosnek

Sposób przyrządzenia:

Kawałki łososia kładziemy na folię aluminiową. Łosoś sam w sobie jest tak dobry, że nie potrzeba mu wiele przypraw. Trochę soli i pieprzu oraz wg uznania np. rozmaryn. Pokropić cytryną i polać oliwą z oliwek (lub posypać wiórkami masła), dla ozdoby na wierzch jeszcze parę plasterków cytryny oraz – ulubiona przyprawa Mai i jednocześnie naturalny antybiotyk – czosnek. Zawijamy i pieczemy ok. 20 minut w 180-200 st.

Autor: DDTVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości