Włoskie przysmaki na jesień: pierożki z dynią

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Justynę Czekaj-Grochowską. Miłośniczka włoskiej kuchni przygotowała pierożki z dynią, sałatkę z toksańskim chlebem, a na deser - tiramisu. Smacznego!

PANZANELLA TOSCANA. NIEZWYKŁA LETNIA SAŁATKA Z TOSKAŃSKIM CHLEBEM

Składniki:

1 czerwona cebula

4 kromki chleba na drożdżach, np. ciabatty

2 duże pomidory

1 średni ogórek

Oliwa

3 łyżki octu winnego

Sól, świeżo mielony pieprz

Listki bazylii

Przygotowanie:

Chleb polewamy oliwą, podpiekamy lekko przez 10 minut. Po wyciągnięciu z pieca jeszcze ciepłe kromki polewamy octem winnym i dopiero wtedy kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w księżyce, pomidory i ogórek w większą kostkę albo plastry. Polewamy całość oliwą, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Na końcu posypujemy listkami bazylii.

TORTELLI ALLO ZAFFERANO CON ZUCCA. UWODZĄCE CENNYM SZAFRANEM PIEROŻKI Z DYNIĄ

Składniki:

3 jaja

3 żółtka

350 g mąki włoskiej typ 0 albo mąki polskiej typ 500

Szczypta soli

Łyżka oliwy

0,125 g szafranu

Nadzienie:

200 g średnich ziemniaków gotowanych w skórkach

0,5 kg dyni (przed obraniem)

150 g świeżo startego sera Grana Padano

Szczypta gałki muszkatołowej

Sól

Do podania:

100 g masła

10 listków szałwii

świeżo starty ser Grana Padano

Przygotowanie:

Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej, o ile używamy do niego włoskiej mąki typ 00, specjalnej do makaronu jajecznego. W wypadku polskiej mąki typ 500 lepiej zrobić ciasto tego samego dnia, bezpośrednio przed ugotowaniem. Z mąki usypujemy stożek i wlewamy jajka rozmieszane z oliwą, solą i szafranem. Szafran sprzedawany jest najczęściej w postaci nitek, które musimy rozgnieść, by mógł się połączyć z ciastem. Ciasto wyrabiamy rękami przez dłuższą chwilę, aby stało się elastyczne. Kiedy powstanie gładka kula, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, by odpoczęło.

Dynię obieramy ze skórki i usuwamy ze środka pestki. Wkładamy do formy ceramicznej i pieczemy pod przykryciem około 1 godziny w temperaturze 180 C. Kiedy dynia stanie się miękka, wręcz zacznie się rozpływać pod naciskiem, wyciągamy ją z pieca i miksujemy. Ziemniaki gotujemy w skórce, potem obieramy i również miksujemy na gładkie purée. Łączymy ze sobą warzywa i doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową. Dosypujemy świeżo starty ser Grana Padano i mieszamy do uzyskania jedwabistego nadzienia. Dynia może być wodnista i po upieczeniu trzeba będzie odlać sporo wody. Do takiej dyni dodajemy zatem trochę więcej ziemniaków, aby skrobia zabrała całą wilgoć. Nadzienie jest idealne po schłodzeniu przez 3-4 godziny. Wtedy konsystencja staje się zwarta i bardziej plastyczna.

Z przestudzonego farszu formujemy malutkie kuleczki i rozkładamy równomiernie na połowie cienko rozwałkowanego ciasta. Drugą część ciasta smarujemy lekko letnią wodą i nakrywamy tę z farszem. Dociskamy palcami w wolnych miejscach, aby ciasto się przykleiło, po czym przecinamy w tych miejscach radełkiem z ząbkami. Jeżeli któregoś pierożka nie uda się skleić, lepiej go nie gotować na początku, ponieważ farsz, który wypłynie, zabrudzi pozostałe ravioli.

Pierożki gotujemy około 3 minut. To ciasto jest niezwykle delikatne i nie wymaga długiego gotowania. Wskazane jest wręcz jak najkrótsze pozostawianie we wrzątku, aby szafran nie stracił swojego aromatu. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy liście szałwii. Kiedy poczujemy jej charakterystyczny aromat, dorzucamy gorące pierożki prosto na patelnię. Nie smażymy ich, jedynie mieszamy, by były ładnie oblepione błyszczącą glazurą z masła. Potrząsamy patelnią energicznymi ruchami, ale uważnie i ostrożnie, aby nie rozerwać żadnego pierożka. Podajemy posypane świeżo startym serem Grana Padano.

IL MIO TIRAMISÙ. MOJE SUBTELNE TIRAMISÙ

Składniki:

500 g mascarpone

500 ml śmietanki 30%

6 łyżek cukru pudru

Gorzkie kakao do posypania

18 biszkoptów savoiardi

6 espresso rozcieńczonych niewielką ilością gorącej wody, do nasączenia biszkoptów

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia kawy. Jeżeli mamy ekspres, robimy sześć espresso i rozcieńczamy gorącą wodą w proporcji 1:1. Jeśli nie mamy profesjonalnego sprzętu, robimy dwie czarne kawy o pojemności 200–300 ml każda. Biszkopty zanurzamy krótko w przestudzonej kawie, wyciągamy i odkładamy na talerz mniej więcej na 2 godziny. Dopiero wtedy staną się miękkie i pełne aromatu. Cały sekret tiramisù to dobrej jakości kawa o wyjątkowym smaku.

Serek mascarpone wolnymi ruchami mieszamy trzepaczką z cukrem pudrem i śmietanką. W trakcie sprawdzamy smak kremu i ewentualnie dosładzamy. Na dnie szklanki kładziemy 1,5 biszkopta i wlewamy 2 łyżki kremu. Czynność powtarzamy, tworząc drugą warstwę. Na końcu posypujemy kakao i odstawiamy do schłodzenia mniej więcej na 2 godziny. Smaki muszą się przeniknąć, a kakao zrobić wilgotne – wtedy deser jest idealny.

Tiramisù możemy również zrobić w większym ceramicznym naczyniu, układając dwie warstwy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"