W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Justynę Czekaj-Grochowską. Miłośniczka włoskiej kuchni przygotowała pierożki z dynią, sałatkę z toksańskim chlebem, a na deser - tiramisu. Smacznego!PANZANELLA TOSCANA. NIEZWYKŁA LETNIA SAŁATKA Z TOSKAŃSKIM CHLEBEM
Składniki:
1 czerwona cebula
4 kromki chleba na drożdżach, np. ciabatty
2 duże pomidory
1 średni ogórek
Oliwa
3 łyżki octu winnego
Sól, świeżo mielony pieprz
Listki bazylii
Przygotowanie:
Chleb polewamy oliwą, podpiekamy lekko przez 10 minut. Po wyciągnięciu z pieca jeszcze ciepłe kromki polewamy octem winnym i dopiero wtedy kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w księżyce, pomidory i ogórek w większą kostkę albo plastry. Polewamy całość oliwą, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Na końcu posypujemy listkami bazylii.
TORTELLI ALLO ZAFFERANO CON ZUCCA. UWODZĄCE CENNYM SZAFRANEM PIEROŻKI Z DYNIĄ
Składniki:
3 jaja
3 żółtka
350 g mąki włoskiej typ 0 albo mąki polskiej typ 500
Szczypta soli
Łyżka oliwy
0,125 g szafranu
Nadzienie:
200 g średnich ziemniaków gotowanych w skórkach
0,5 kg dyni (przed obraniem)
150 g świeżo startego sera Grana Padano
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól
Do podania:
100 g masła
10 listków szałwii
świeżo starty ser Grana Padano
Przygotowanie:
Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej, o ile używamy do niego włoskiej mąki typ 00, specjalnej do makaronu jajecznego. W wypadku polskiej mąki typ 500 lepiej zrobić ciasto tego samego dnia, bezpośrednio przed ugotowaniem. Z mąki usypujemy stożek i wlewamy jajka rozmieszane z oliwą, solą i szafranem. Szafran sprzedawany jest najczęściej w postaci nitek, które musimy rozgnieść, by mógł się połączyć z ciastem. Ciasto wyrabiamy rękami przez dłuższą chwilę, aby stało się elastyczne. Kiedy powstanie gładka kula, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, by odpoczęło.
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy ze środka pestki. Wkładamy do formy ceramicznej i pieczemy pod przykryciem około 1 godziny w temperaturze 180 C. Kiedy dynia stanie się miękka, wręcz zacznie się rozpływać pod naciskiem, wyciągamy ją z pieca i miksujemy. Ziemniaki gotujemy w skórce, potem obieramy i również miksujemy na gładkie purée. Łączymy ze sobą warzywa i doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową. Dosypujemy świeżo starty ser Grana Padano i mieszamy do uzyskania jedwabistego nadzienia. Dynia może być wodnista i po upieczeniu trzeba będzie odlać sporo wody. Do takiej dyni dodajemy zatem trochę więcej ziemniaków, aby skrobia zabrała całą wilgoć. Nadzienie jest idealne po schłodzeniu przez 3-4 godziny. Wtedy konsystencja staje się zwarta i bardziej plastyczna.
Z przestudzonego farszu formujemy malutkie kuleczki i rozkładamy równomiernie na połowie cienko rozwałkowanego ciasta. Drugą część ciasta smarujemy lekko letnią wodą i nakrywamy tę z farszem. Dociskamy palcami w wolnych miejscach, aby ciasto się przykleiło, po czym przecinamy w tych miejscach radełkiem z ząbkami. Jeżeli któregoś pierożka nie uda się skleić, lepiej go nie gotować na początku, ponieważ farsz, który wypłynie, zabrudzi pozostałe ravioli.
Pierożki gotujemy około 3 minut. To ciasto jest niezwykle delikatne i nie wymaga długiego gotowania. Wskazane jest wręcz jak najkrótsze pozostawianie we wrzątku, aby szafran nie stracił swojego aromatu. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy liście szałwii. Kiedy poczujemy jej charakterystyczny aromat, dorzucamy gorące pierożki prosto na patelnię. Nie smażymy ich, jedynie mieszamy, by były ładnie oblepione błyszczącą glazurą z masła. Potrząsamy patelnią energicznymi ruchami, ale uważnie i ostrożnie, aby nie rozerwać żadnego pierożka. Podajemy posypane świeżo startym serem Grana Padano.
IL MIO TIRAMISÙ. MOJE SUBTELNE TIRAMISÙ
Składniki:
500 g mascarpone
500 ml śmietanki 30%
6 łyżek cukru pudru
Gorzkie kakao do posypania
18 biszkoptów savoiardi
6 espresso rozcieńczonych niewielką ilością gorącej wody, do nasączenia biszkoptów
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia kawy. Jeżeli mamy ekspres, robimy sześć espresso i rozcieńczamy gorącą wodą w proporcji 1:1. Jeśli nie mamy profesjonalnego sprzętu, robimy dwie czarne kawy o pojemności 200–300 ml każda. Biszkopty zanurzamy krótko w przestudzonej kawie, wyciągamy i odkładamy na talerz mniej więcej na 2 godziny. Dopiero wtedy staną się miękkie i pełne aromatu. Cały sekret tiramisù to dobrej jakości kawa o wyjątkowym smaku.
Serek mascarpone wolnymi ruchami mieszamy trzepaczką z cukrem pudrem i śmietanką. W trakcie sprawdzamy smak kremu i ewentualnie dosładzamy. Na dnie szklanki kładziemy 1,5 biszkopta i wlewamy 2 łyżki kremu. Czynność powtarzamy, tworząc drugą warstwę. Na końcu posypujemy kakao i odstawiamy do schłodzenia mniej więcej na 2 godziny. Smaki muszą się przeniknąć, a kakao zrobić wilgotne – wtedy deser jest idealny.
Tiramisù możemy również zrobić w większym ceramicznym naczyniu, układając dwie warstwy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"