W kuchni Dzień dobry TVN Cristina Catese przygotowała specjały kuchni włoskiej. Co powiecie na makaron orecchiette z Jarmużem, brokułem i chili, penne alla puttanesca, bucatini z ragout z grzybów i włoszczyzny? Makaron orecchiette z Jarmużem, brokułem i chili
Składniki:
Pęczek Jarmużu
500 g brokuł
400 g orecchiette
Anchovies w oleju
Czosnek i chili
60 gr Owcza twarda ricotta
60 gr ser parmezan
Oliwa z oliwek extra vergine
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Odrywamy zewnętrzne łodyżki jarmużu, a liście siekamy drobno. Oddzielamy liście od brokułu. Kroimy brokuł, jak małe kwiatuszki. Gotujemy wszystko w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie dodajemy orecchiette i gotujemy al dente. Anchovies siekamy i smażymy na patelni z czosnkiem, 5 łyżkami oleju i chili przez 5 minut. Dodajemy brokuł, orecchiette i smażymy przez 2 minuty. Przekładamy gotowe danie na talerze, posypujemy startą twardą ricottą , ser Pecorino , świeżo mielonym czarnym pieprzem i oliwa z oliwek.
Penne alla puttanesca
Składniki:
400 g makaronu penne
100 g czarnych oliwek
1 łyżeczka kaparów
800 g pomidorów z puszki (bez skórki)
8 filetów anchois
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki (do poszatkowania)
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
Świeża papryczka peperoncino
Sól
Opcjonalnie: starty ser parmezan (2 łyżki na osobę)
Sposób przygotowania:
Kroimy na duże kawałki anchois, czosnek i kapary szatkujemy, a oliwki i świeże peperoncino (bez ziarenek) kroimy na okrągłe plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej poszatkowany czosnek. Dodajemy anchois i peperoncino. Kiedy anchois zaczną się rozpuszczać dodajemy oliwki i kapary. Całość gotujemy przez kilka minut, po czym przekładamy na patelnię pokrojone pomidory i połowę poszatkowanej pietruszki. Gotujemy przez 10-15 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron w dużej ilości słonej wody. Ugotowany na al dente makaron przekładamy na patelnię z sosem. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy resztę natki pietruszki. Do gotowego sosu dodajemy opcjonalnie Parmigiano Reggiano – i gotowe.
Bucatini z ragout z grzybów i włoszczyzny
Składniki:
500 g boczniaków zwykle i królewskie
80 g borowików
380 g makaronu bucatini
80 g parmezanu
1 marchew
1 pietruszka korzeń
1 seler
1 szalotka
2 ząbki czosnku
Pęczki pietruszki, bazylii, kolendry
1 dl bulionu warzywnego
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek extra vergine
Sposób przygotowania:
Najpierw namaczamy suche grzyby w ciepłej wodzie a inne oczyszczamy. Usuwamy ziemistą cześć łodygi, i wycieramy grzyby mokrą ściereczką – nie płuczemy pod bieżącą wodą!
Siekamy grzyby na nie za cienkie plastry. Na dużej patelni podsmażamy szalotkę, czosnek i warzywa na oliwie z oliwek. Gdy cebulka się zezłoci dodajemy grzyby. Gotujemy ok. 15-20 minut (dodając bulion jeśli trzeba). Gdy grzyby będą już gotowe, dodajemy sól, pieprz i posiekane zioła. W garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie, a gdy będzie al dente przekładamy go na patelnię z grzybami. Dodajemy starty ser i jeszcze trochę posiekanych ziół. Mieszamy całość i podajemy z odrobiną startego parmezanu i świeżymi ziołami na wierzchu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"