Włoskie przysmaki Cristiny Catese

W kuchni Dzień dobry TVN Cristina Catese przygotowała specjały kuchni włoskiej. Co powiecie na makaron orecchiette z Jarmużem, brokułem i chili, penne alla puttanesca, bucatini z ragout z grzybów i włoszczyzny?

Makaron orecchiette z Jarmużem, brokułem i chili

Składniki:

Pęczek Jarmużu

500 g brokuł

400 g orecchiette

Anchovies w oleju

Czosnek i chili

60 gr Owcza twarda ricotta

60 gr ser parmezan

Oliwa z oliwek extra vergine

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Odrywamy zewnętrzne łodyżki jarmużu, a liście siekamy drobno. Oddzielamy liście od brokułu. Kroimy brokuł, jak małe kwiatuszki. Gotujemy wszystko w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie dodajemy orecchiette i gotujemy al dente. Anchovies siekamy i smażymy na patelni z czosnkiem, 5 łyżkami oleju i chili przez 5 minut. Dodajemy brokuł, orecchiette i smażymy przez 2 minuty. Przekładamy gotowe danie na talerze, posypujemy startą twardą ricottą , ser Pecorino , świeżo mielonym czarnym pieprzem i oliwa z oliwek.

Penne alla puttanesca

Składniki:

400 g makaronu penne

100 g czarnych oliwek

1 łyżeczka kaparów

800 g pomidorów z puszki (bez skórki)

8 filetów anchois

2 ząbki czosnku

2 łyżki natki pietruszki (do poszatkowania)

5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

Świeża papryczka peperoncino

Sól

Opcjonalnie: starty ser parmezan (2 łyżki na osobę)

Sposób przygotowania:

Kroimy na duże kawałki anchois, czosnek i kapary szatkujemy, a oliwki i świeże peperoncino (bez ziarenek) kroimy na okrągłe plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej poszatkowany czosnek. Dodajemy anchois i peperoncino. Kiedy anchois zaczną się rozpuszczać dodajemy oliwki i kapary. Całość gotujemy przez kilka minut, po czym przekładamy na patelnię pokrojone pomidory i połowę poszatkowanej pietruszki. Gotujemy przez 10-15 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron w dużej ilości słonej wody. Ugotowany na al dente makaron przekładamy na patelnię z sosem. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy resztę natki pietruszki. Do gotowego sosu dodajemy opcjonalnie Parmigiano Reggiano – i gotowe.

Bucatini z ragout z grzybów i włoszczyzny

Składniki:

500 g boczniaków zwykle i królewskie

80 g borowików

380 g makaronu bucatini

80 g parmezanu

1 marchew

1 pietruszka korzeń

1 seler

1 szalotka

2 ząbki czosnku

Pęczki pietruszki, bazylii, kolendry

1 dl bulionu warzywnego

Sól i pieprz

Oliwa z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania:

Najpierw namaczamy suche grzyby w ciepłej wodzie a inne oczyszczamy. Usuwamy ziemistą cześć łodygi, i wycieramy grzyby mokrą ściereczką – nie płuczemy pod bieżącą wodą!

Siekamy grzyby na nie za cienkie plastry. Na dużej patelni podsmażamy szalotkę, czosnek i warzywa na oliwie z oliwek. Gdy cebulka się zezłoci dodajemy grzyby. Gotujemy ok. 15-20 minut (dodając bulion jeśli trzeba). Gdy grzyby będą już gotowe, dodajemy sól, pieprz i posiekane zioła. W garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie, a gdy będzie al dente przekładamy go na patelnię z grzybami. Dodajemy starty ser i jeszcze trochę posiekanych ziół. Mieszamy całość i podajemy z odrobiną startego parmezanu i świeżymi ziołami na wierzchu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości