Przepisy kulinarne

Włoskie makarony po polsku! Mamma Mia!

W kuchni Dzień Dobry TVN Nestor Grojewski, włoski szef kuchni, zdradził przepis na najlepszy domowy makaron. Następnie na jego bazie przygotował kilka klasycznych włoskich potraw, między innymi, Pastę Freska, klasyczną Carbonarę czy Arrabiatę. W czym twi sekret idealnego, włoskiego makaronu?

Pasta freska

Składniki na makaron:
12 jaj
2 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki kukurydzianej

Sos pesto alla trapanese

Składniki:
10 dag migdałów w płatkach
główka czosnku
25 dag pomidorów koktajlowych
tymianek świeży
olej extra vergine

Przygotowanie:
Myjemy pomidorki i kroimy je w ósemki. W tym samym czasie na patelni lub w piekarniku prażymy migdały. Szatkujemy tymianek. Mieszamy pomidory, z olejem, solą i tymiankiem. Wrzucamy do sosu uprażone ciepłe migdały, wszystko mieszamy. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Makaron podajemy na ciepło lub na zimno.

Carbonara

Składniki:
6 jajek dobrej jakości
suszony boczek (podgardle) lub guanciale
20 dag mielonego parmezanu
20 dag pecorino
pieprz mielony czarny
olej extra vergine

Przygotowanie:
Rozbijamy jajka wrzucamy je do miseczki. Dodajemy dużo pieprzu. Mieszamy mielony pecorino z mielonym parmezanem, by złagodzić słony smak pecorino. Na olej wrzucamy boczek lub podgardle pokrojone w paski i podsmażamy. Wrzucamy makaron do sosu, mieszamy z boczkiem i podajemy.

Arrabiata

Składniki:
główka czosnku
pęczek pietruszki
suszona ostra papryka cała (peperoncino)
2 puszki pomidorów pelati po 40 dag 
cebule

Przygotowanie:
Ugotować pomidory. Na patelni podsmażyć cebulę i dodać do nich ugotowane pomidory. Dolać 0,5 szklanki wody i posolić. Zostawić na 20 minut na delikatnym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną, a oliwa wypłynie na wierzch. Siekamy czosnek, pietruszkę i suszoną paprykę. Na łyżce oleju podsmażamy czosnek, następnie dokładamy paprykę, pietruszkę i wyłączamy ogień pod patelnią. Wszystko mieszamy i zalewamy sosem pomidorowym. Następnie całość gotujemy 5 minut, aby sos nabrał smaku papryki, czosnku i pietruszki. Dodajemy makaron i podajemy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
91
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0