Przepisy kulinarne

Włoskie lody

Rafaele wie o przygotowywaniu lodów włoskich praktycznie wszystko. Po pierwsze jest rodowitym Włochem, a ponadto pracuje jako doradca technologiczny dla lodziarni i zakładów produkujących właśnie lody. Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował kilka swoich specjałów.

Domowe lody śmietankowe

Składniki:
700 gram mleka 3,2%
100 gram śmietany 30%
200 gram cukru
3 żółtka

Domowe lody czekoladowe

Składniki:
700 gram mleka 3,2%
100 gram śmietany 30%
200 gram cukru
3 żółtka
60 gram kakao ciemnego (22% lub 24%)

Domowe lody śmietankowe

Składniki:
700 gram mleka 3,2%
100 gram śmietany 30%
240 gram cukru
3 żółtka
150 gram truskawek

Sposób przygotowania:
Składniki należy połączyć ze sobą przy użyciu miksera. Są dwie metody domowej produkcji lodów:

1. Miskę z masą lodową wkładamy do zamrażalnika wraz z łączonym mikserem, tak aby masa ubijała się i mroziła jednocześnie.

2. Miskę z masą lodową wkładamy do drugiej miski, wypełnionej lodem i miksujemy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
48
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0