Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese

Colomba pasquale i pupazza. Cristina Catese zdradziła nam dziś wielkanocne przepisy swojej babci. Zobaczcie jak wyglądają włoskie baby wielkanocne.

Colomba Pasquale, czyli wielkanocne włoskie ciasto drożdżowe w kształcie gołębia

Składniki:

  • 350 g mąki
    • 3 jajka
      • 200 g cukru
        • 100 g masła
          • Skórka z 1 cytryny
            • Skórka z 1 pomarańczy
              • 100 g kandyzowanej pomarańczy
                • 1 buteleczka ekstraktu migdałowego
                  • 1 szklanka mleka (160g)
                    • 50 ml likieru pomarańczowego
                      • 1 saszetka proszku do pieczenia

                        Sposób przygotowania:

                        Miękkie masło ubijamy z cukrem, żółtkami jajek, odrobiną mleka, skórką z cytryny, pomarańczy, kandyzowanymi pomarańczami, ekstraktem i likierem migdałowym, szczyptą soli, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie. Wlewamy masę do papierowej formy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy polewą, zwykłym cukrem i migdałami.

                        Pieczemy Colombe w piekarniku nagrzanym do 140 st.C przez około 1 godzinę i 20 minut.

                        Zobacz też: Palma wielkanocna – jak ją zrobić? Co symbolizuje palma wielkanocna >>> 

                        Polewa:

                        • 60 g obranych i posiekanych migdałów
                          • 20 migdałów ze skórką
                            • 100 g brązowego cukru
                              • 3 białka ubite
                                • 20 g mąki kukurydzianej
                                  • 10 g skrobi kukurydzianej

                                    Sposób przygotowania:

                                    Do ubitych białek dodajemy pokruszone migdały i cukier, mieszamy delikatnie i przesiewamy mąki. Masę przekładamy na Colombe, dodajemy migdały, cukier i zapiekamy.

                                    Zobacz też: Śniadanie wielkanocne - przepisy Dawida Gaboriaud >>> 

                                    PUPAZZA BABCI ELISY

                                    • 9 jaj
                                      • 450 g cukru
                                        • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
                                          • 9 g proszku do pieczenia
                                            • Szczypta sody
                                              • 1,350 kg mąki 00
                                                • Dekoracje
                                                  • 1 gotowane jajo
                                                    • Ziarna kawy, migdały, kolorowa posypka itd.

                                                      Przygotowanie:

                                                      Wymieszać wszystko i nadać ciastu kształt laliki. W brzuch włożyć gotowanie jajo I zamknąć 2 paskami ciasta w kształcie krzyża. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni 30-40 minut.

                                                      To ciasto to symbol zmartwychwstania, wiosny i płodności. Niekoniecznie musi mieć kształt kobiety. Czasem robi się je w kształcie konia.

                                                      Zobacz też: Co oglądać w Wielkanoc? Program TV >>> 

                                                      PUPAZZE FRASCATANE

                                                      Składniki (5-6 laleczek o wysokości 25 cm):

                                                      • 500 g miodu akacjowego
                                                        • 250 ml oliwy z oliwek
                                                          • ½ łyżki aromatu pomarańczowego
                                                            • Drobnoziarnista mąka pszenna typu 00 – tyle, ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji

                                                              Do dekoracji:

                                                              Srebrne kuleczki, ziarna kawy lub jęczmień

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Do dużego, pojemnego garnka przelewamy miód i mieszamy go z oliwą, gotując na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy aromat pomarańczowy i mąkę w ilości niezbędnej do uzyskania konsystencji odpowiedniej do wyrabiania rękoma. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i rozwałkowujemy je na grubość mniej więcej pół centymetra na papierze do pieczenia, który przełożymy bezpośrednio na formę do piekarnika. Wycinamy z ciasta lalki, dodając detale takie jak spódnica, ramiona itp. Dodajemy 3 piersi formując 3 kuleczki, które doklejamy na wysokości biustu. Nożem „wykrajamy” włosy i wszystkie inne detale naszych lalek (możemy się również wesprzeć gotowymi wzorami). Dekorujemy srebrnymi kuleczkami, kawą lub jęczmieniem.

                                                              Pieczemy w rozgrzanym do 150-160° piekarniku przez 15 minut – lub do momentu, w którym się zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy. Podajemy po ostygnięciu. Smakują wspaniale rano z mlekiem lub zamoczone w winie!

                                                              RADY CRISTINY:

                                                              Zaraz po upieczeniu laleczki są miękkie, potem twardnieją, po czym znów miękną z powodu wilgoci w powietrzu. Przechowujemy je w papierowych torebkach lub w hermetycznych pudełkach przez maksimum 6-7 dni.

                                                              Uwaga: zamiast aromatu pomarańczowego możecie użyć aromatu waniliowego. Niektórzy dodają do ciasta kilka łyżek gorzkiego kakao.

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości