W kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który przygotował dla nas włoskie przystawki. Na stole pojawiły się: sałatka mini Caprese, zielone szparagi z parmezanem, caponata, crostini i focaccia z cebulą. Smacznego! Sałatka mini Caprese
Składniki:
300 g pomidorków koktajlowych
300 g małych kulek mozzarelli
garść liści bazylii
sok z cytryny
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki i mozzarellę przekroić na połówki i przełożyć do miski. Połowę bazylii posiekać i wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny oraz dużą ilością oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać i polać pomidorki oraz ser. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Udekorować listkami bazylii.
Zielone szparagi z parmezanem
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
parmezan
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
Ze szparagów odciąć 2-3 cm końcówki (jeśli delikatnie natniemy i czujemy, że skóra jest twarda, to delikatnie obieramy na kolejne 2-3 cm obieraczką do warzyw). Gotować w osolonej wodzie przez 10 min., odcedzić. Na patelni podgrzać 4-5 łyżek oliwy z posiekanym czosnkiem. Dodać szparagi i dusić przez kilka minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i obficie obsypać paskami parmezanu.
Caponata
Składniki:
2 bakłażany
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
duża garść zielonych oliwek bez pestek
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki kaparów
1-2 łyżki octu ziołowego
5 dojrzałych pomidorów
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić na duże kawałki i razem z oregano podsmażyć na patelni z rozgrzaną dużą ilością oliwy. Smażyć kilka minut, potrząsając patelnią co jakiś czas. Gdy bakłażan się zrumieni, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć kolejne kilka minut. Dodać oliwki, kapary i ocet. Po 2-3 min. dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki i doprawić solą i pieprzem.
Crostini
Składniki:
12 małych kromek dobrego pieczywa
sól
pieprz
oliwa z oliwek extra virgin
Dodatki:
200 g zielonego groszku (mrożonego)
50 g tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
2-3 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
300 g fasoli z puszki
2-3 garście zieleniny (listki ziół, rukola, szczaw)
1 dojrzały pomidor
tarty parmezan
2 kule mozzarelli
1 papryczka chilli
listki bazylii
Przygotowanie:
Kromki chleba opiec w piekarniku. Skropić oliwą z oliwek. Groszek ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać parmezan i rozgnieciony czosnek. Ugniatać widelcem aż powstanie pasta, dodać tyle oliwy aż wszystko się połączy. Doprawić solą i pieprzem. Pastą posmarować 3 kromki chleba. Skropić oliwą. Rozmaryn posiekać razem z czosnkiem i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać fasolę i dusić razem na wolnym ogniu. Zmiksować blenderem na gładką masę, w trakcie dodać kilka łyżek oliwy. Pastą posmarować 3 kromki chleba. Skropić oliwą. Pomidora przekroić na połowę i nasmarować nim 3 kromki chleba. Posypać każdą tartym parmezanem, na wierzch nałożyć zieleninę i obficie skropić oliwą. Mozzarellę porwać na kawałki, ułożyć na grzankach, posypać posiekanym chilli i polać oliwą. Na wierzchu ułożyć listki bazylii.
Focaccia z cebulą
Składniki:
Ciasto:
Zaczyn (30-60 minut przed przygotowaniem ciasta)
10 g drożdży
100 ml/g wody
100 g mąki pszennej typ 750
Ciasto właściwe:
400 ml wody
700 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zaczyn: W misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić na ok. 30-60 min., aby powstał szybki zaczyn.
Ciasto właściwe: Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składniki na ciasto właściwe aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez ok. 6-8 min. aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 godz. do pierwszego wyrastania, czyli fermentacji. Można skrócić ten czas ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość. Jeśli zwiększyło ją potrójnie lub nawet poczwórnie, to nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie. Naoliwionymi dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach ok. 25x30 cm. Rozłożyć ciasto równomiernie na całej blasze i natłuszczonymi palcami zrobić wgłębienia w całym cieście. Oliwę wymieszać z wodą i solą aż sól się rozpuści. Otrzymaną mieszanką skropić całe ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do drugiego wyrośnięcia, czyli garowania na 1,5-2 godz. Rozgrzać piekarnik do 200º C. Wstawić blachę do piekarnika i piec 25-30 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"