W kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który przygotował dla nas włoskie przystawki. Na stole pojawiły się: sałatka mini Caprese, zielone szparagi z parmezanem, caponata, crostini i focaccia z cebulą. Smacznego!

Sałatka mini Caprese

Składniki:
300 g pomidorków koktajlowych
300 g małych kulek mozzarelli
garść liści bazylii
sok z cytryny
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz

Przygotowanie:
Pomidorki i mozzarellę przekroić na połówki i przełożyć do miski. Połowę bazylii posiekać i wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny oraz dużą ilością oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać i polać pomidorki oraz ser. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Udekorować listkami bazylii.

Zielone szparagi z parmezanem

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
parmezan
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie:
Ze szparagów odciąć 2-3 cm końcówki (jeśli delikatnie natniemy i czujemy, że skóra jest twarda, to delikatnie obieramy na kolejne 2-3 cm obieraczką do warzyw). Gotować w osolonej wodzie przez 10 min., odcedzić. Na patelni podgrzać 4-5 łyżek oliwy z posiekanym czosnkiem. Dodać szparagi i dusić przez kilka minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i obficie obsypać paskami parmezanu.

Caponata

Składniki:
2 bakłażany
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
duża garść zielonych oliwek bez pestek
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki kaparów
1-2 łyżki octu ziołowego
5 dojrzałych pomidorów

Przygotowanie:
Bakłażany pokroić na duże kawałki i razem z oregano podsmażyć na patelni z rozgrzaną dużą ilością oliwy. Smażyć kilka minut, potrząsając patelnią co jakiś czas. Gdy bakłażan się zrumieni, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć kolejne kilka minut. Dodać oliwki, kapary i ocet. Po 2-3 min. dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki i doprawić solą i pieprzem.

Crostini

Składniki:
12 małych kromek dobrego pieczywa
sól
pieprz
oliwa z oliwek extra virgin

Dodatki:
200 g zielonego groszku (mrożonego)
50 g tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
2-3 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
300 g fasoli z puszki
2-3 garście zieleniny (listki ziół, rukola, szczaw)
1 dojrzały pomidor
tarty parmezan
2 kule mozzarelli
1 papryczka chilli
listki bazylii

Przygotowanie:
Kromki chleba opiec w piekarniku. Skropić oliwą z oliwek. Groszek ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać parmezan i rozgnieciony czosnek. Ugniatać widelcem aż powstanie pasta, dodać tyle oliwy aż wszystko się połączy. Doprawić solą i pieprzem. Pastą posmarować 3 kromki chleba. Skropić oliwą. Rozmaryn posiekać razem z czosnkiem i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać fasolę i dusić razem na wolnym ogniu. Zmiksować blenderem na gładką masę, w trakcie dodać kilka łyżek oliwy. Pastą posmarować 3 kromki chleba. Skropić oliwą. Pomidora przekroić na połowę i nasmarować nim 3 kromki chleba. Posypać każdą tartym parmezanem, na wierzch nałożyć zieleninę i obficie skropić oliwą. Mozzarellę porwać na kawałki, ułożyć na grzankach, posypać posiekanym chilli i polać oliwą. Na wierzchu ułożyć listki bazylii.

Focaccia z cebulą

Składniki:
Ciasto:
Zaczyn (30-60 minut przed przygotowaniem ciasta)
10 g drożdży
100 ml/g wody
100 g mąki pszennej typ 750
Ciasto właściwe:
400 ml wody
700 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli

Dodatki:
gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Zaczyn: W misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić na ok. 30-60 min., aby powstał szybki zaczyn.
Ciasto właściwe: Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składniki na ciasto właściwe aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez ok. 6-8 min. aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 godz. do pierwszego wyrastania, czyli fermentacji. Można skrócić ten czas ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość. Jeśli zwiększyło ją potrójnie lub nawet poczwórnie, to nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie. Naoliwionymi dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach ok. 25x30 cm. Rozłożyć ciasto równomiernie na całej blasze i natłuszczonymi palcami zrobić wgłębienia w całym cieście. Oliwę wymieszać z wodą i solą aż sól się rozpuści. Otrzymaną mieszanką skropić całe ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do drugiego wyrośnięcia, czyli garowania na 1,5-2 godz. Rozgrzać piekarnik do 200º C. Wstawić blachę do piekarnika i piec 25-30 min.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
46
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0