Włoska przystawka: crostini

Crostini
Crostini
W kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który przygotował dla nas włoskie przystawki. Na stole pojawiły się: sałatka mini Caprese, zielone szparagi z parmezanem, caponata, crostini i focaccia z cebulą. Smacznego!

Sałatka mini Caprese

Składniki:

300 g pomidorków koktajlowych

300 g małych kulek mozzarelli

garść liści bazylii

sok z cytryny

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki i mozzarellę przekroić na połówki i przełożyć do miski. Połowę bazylii posiekać i wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny oraz dużą ilością oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać i polać pomidorki oraz ser. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Udekorować listkami bazylii.

Zielone szparagi z parmezanem

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

parmezan

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Ze szparagów odciąć 2-3 cm końcówki (jeśli delikatnie natniemy i czujemy, że skóra jest twarda, to delikatnie obieramy na kolejne 2-3 cm obieraczką do warzyw). Gotować w osolonej wodzie przez 10 min., odcedzić. Na patelni podgrzać 4-5 łyżek oliwy z posiekanym czosnkiem. Dodać szparagi i dusić przez kilka minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i obficie obsypać paskami parmezanu.

Caponata

Składniki:

2 bakłażany

1 łyżeczka suszonego oregano

sól

pieprz

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

duża garść zielonych oliwek bez pestek

mały pęczek natki pietruszki

2 łyżki kaparów

1-2 łyżki octu ziołowego

5 dojrzałych pomidorów

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić na duże kawałki i razem z oregano podsmażyć na patelni z rozgrzaną dużą ilością oliwy. Smażyć kilka minut, potrząsając patelnią co jakiś czas. Gdy bakłażan się zrumieni, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć kolejne kilka minut. Dodać oliwki, kapary i ocet. Po 2-3 min. dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki i doprawić solą i pieprzem.

Crostini

Składniki:

12 małych kromek dobrego pieczywa

sól

pieprz

oliwa z oliwek extra virgin

Dodatki:

200 g zielonego groszku (mrożonego)

50 g tartego parmezanu

1 ząbek czosnku

2-3 gałązki rozmarynu

2 ząbki czosnku

300 g fasoli z puszki

2-3 garście zieleniny (listki ziół, rukola, szczaw)

1 dojrzały pomidor

tarty parmezan

2 kule mozzarelli

1 papryczka chilli

listki bazylii

Przygotowanie:

Kromki chleba opiec w piekarniku. Skropić oliwą z oliwek. Groszek ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać parmezan i rozgnieciony czosnek. Ugniatać widelcem aż powstanie pasta, dodać tyle oliwy aż wszystko się połączy. Doprawić solą i pieprzem. Pastą posmarować 3 kromki chleba. Skropić oliwą. Rozmaryn posiekać razem z czosnkiem i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać fasolę i dusić razem na wolnym ogniu. Zmiksować blenderem na gładką masę, w trakcie dodać kilka łyżek oliwy. Pastą posmarować 3 kromki chleba. Skropić oliwą. Pomidora przekroić na połowę i nasmarować nim 3 kromki chleba. Posypać każdą tartym parmezanem, na wierzch nałożyć zieleninę i obficie skropić oliwą. Mozzarellę porwać na kawałki, ułożyć na grzankach, posypać posiekanym chilli i polać oliwą. Na wierzchu ułożyć listki bazylii.

Focaccia z cebulą

Składniki:

Ciasto:

Zaczyn (30-60 minut przed przygotowaniem ciasta)

10 g drożdży

100 ml/g wody

100 g mąki pszennej typ 750

Ciasto właściwe:

400 ml wody

700 g mąki pszennej

3 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

gałązki rozmarynu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Zaczyn: W misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić na ok. 30-60 min., aby powstał szybki zaczyn.

Ciasto właściwe: Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składniki na ciasto właściwe aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez ok. 6-8 min. aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 godz. do pierwszego wyrastania, czyli fermentacji. Można skrócić ten czas ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość. Jeśli zwiększyło ją potrójnie lub nawet poczwórnie, to nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie. Naoliwionymi dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach ok. 25x30 cm. Rozłożyć ciasto równomiernie na całej blasze i natłuszczonymi palcami zrobić wgłębienia w całym cieście. Oliwę wymieszać z wodą i solą aż sól się rozpuści. Otrzymaną mieszanką skropić całe ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do drugiego wyrośnięcia, czyli garowania na 1,5-2 godz. Rozgrzać piekarnik do 200º C. Wstawić blachę do piekarnika i piec 25-30 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"

Jakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"

Brytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd

Brytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"

Mieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"

Mieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"

Czy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista

Czy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista

Jak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"

Jak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"

Niepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
Materiał promocyjny

Niepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły

Iga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"

Iga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"

Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Materiał promocyjny

Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy

Marcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test

Marcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test

Manicure Hailey Bieber to hit tej wiosny

Manicure Hailey Bieber to hit tej wiosny

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Materiał promocyjny

Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Zielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Materiał promocyjny

Zielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"

"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
Materiał promocyjny

"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Wielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
Materiał promocyjny

Wielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Samotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Materiał promocyjny

Samotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?

Toksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"

Toksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"

Ruszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
Materiał promocyjny

Ruszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D

Piotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie

Piotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie

Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu

Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu

Alkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?

Alkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?

Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Materiał promocyjny

Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru

27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru

Książę William zażartował z Kate. Przesadził?

Książę William zażartował z Kate. Przesadził?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Jakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu

Jakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu

Pamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje

Pamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Tego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"

Tego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez

"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez

Po przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"

Po przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"

Pierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?

Pierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?

Zdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji

Zdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji

"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły

"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły

Wiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"

Wiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"

Stawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"

Stawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"

Ile kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg

Ile kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas