Podnosi odporność organizmu i pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia, jest więc szczególnie ważna teraz, jesienią i w czasie pandemii. Witamina C przynosi naszemu organizmowi wiele korzyści. Ta, którą znajdziemy w naturalnych produktach jest dużo bardziej cenna i aktywna niż w tabletkach. Które owoce i warzywa zawierają jej najwięcej? O tym mówił podróżnik kulinarny Mikołaj Rey.
Witamina C - zalety
Witamina C podnosi odporność organizmu. Pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia – może skrócić czas trwania choroby, ale nie jest prawdą, że bezpośrednio zapobiega przeziębieniom. Posiada właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych. Przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości. Ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Chroni organizm przed zmianami nowotworowymi przez usuwanie wolnych rodników. Reguluje działanie układu nerwowego.
Dzienna jej dawka to 40-75 mg u dziecka, a człowieka dorosłego 75-100 mg.
Co ważne, witamina C jest rozpuszczalna w wodzie.
Organizm nie może jej magazynować, każdego dnia musimy ją uzupełniać
- podkreśla Mikołaj Rey, podróżnik kulinarny.
Niedobór witaminy C powoduje wiele schorzeń, m.in. szkorbut i anemię. Pogarsza się też stan skóry, która staje się szorstka, wiotka i pojawiają się na niej zmarszczki.
Witamina C w naturalnych produktach jest cenniejsza niż syntetyczny kwas askorbinowy w tabletkach - lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje w organizmie.
Wbrew powszechnej opinii, cytryna wcale nie zawiera jej aż tak dużo.
Ma sporo, ale nie jest mistrzynią. Żeby osiągnąć poziom, który jest nam potrzebny na co dzień, potrzebujemy soku aż z 3 całych cytryn
- wyjaśnia Mikołaj Rey w Dzień Dobry TVN
Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C?
Owoce i warzywa z największą zawartością witaminy C to:
dzika róża,
rokitnik,
dereń,
czarna porzeczka,
natka pietruszki,
papryka czerwona,
chrzan,
brukselka,
papryka zielona
kalafior.
Uwaga! Bardzo łatwo dochodzi do jej strat podczas gotowania. Najlepsze więc będą produkty surowe albo gotowane na parze.