Wiosna na talerzu. Przepisy na zielone śniadanie według Piotra Kucharskiego

Wiosna na talerzu
Wiosna to dobry czas, żeby nieco zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Jak pewnie wiesz, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zadbaj o to, żeby było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zainspiruj się przepisami Piotra Kucharskiego.

Omlet ze szczawiem

Składniki na omlet ze szczawiem:

  • 6 jajek
    • pół pęczka szczawiu
      • masło do smażenia
        • sól i pieprz

          Farsz:

          • 2 łyżki masła
            • 5-6 plasterków boczku
              • 200 g pieczarek
                • 300-400 g szpinaku
                  • pęczek dymki

                    Jak przygotować omlet ze szczawiem:

                    1. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek.
                      1. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Po chwili smażenia pieczarek dodać szpinak i poddusić całość razem przez chwile.
                        1. Pod koniec dodać posiekaną dymkę, przyprawić solą i pieprzem.
                          1. Jajka rozbełtać w misce i dodać drobno posiekany szczaw. Przyprawić solą i pieprzem.
                            1. Na patelni rozgrzać masło i wylać połowę masy jajecznej. Równo rozprowadzić i pozwolić aż jajka się zetną i boki złożyć do środka.
                              1. Omlet przełożyć na patelnię, rozciąć na środku wzdłuż, do środka włożyć farsz. Całość przyprawić pieprzem.

                                Zielona szakszuka

                                Składniki na zieloną szakszukę:

                                • cebula
                                  • 2 ząbki czosnku
                                    • oliwa z oliwek
                                      • zielona papryka
                                        • mały brokuł
                                          • garść mrożonego groszku
                                            • 3-4 łyżki pesto
                                              • 4 jajka
                                                • sól i pieprz
                                                  • koperek i dymka do podania

                                                    Jak przygotować zieloną szakszukę:

                                                    1. Cebule pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na patelni.
                                                      1. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić kilka minut.
                                                        1. Dodać pokrojony w drobne różyczki brokuł. Całość dokładnie przyprawić solą i pieprzem i poddusić na wolnym ogniu.
                                                          1. Po około 10 minutach duszenia, dodać pesto, wymieszać, zrobić cztery dołeczki w które wbić jajka.
                                                            1. Jajka przyprawić solą i pieprzem.
                                                              1. Gotować na wolnym ogniu aż białka się zetną. Nie przykrywać!
                                                                1. Podawać posypane koperkiem i dymką.

                                                                  Tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką

                                                                  Składniki na tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką:

                                                                  • pęczek zielonych szparagów
                                                                    • garść pomidorków koktajlowych
                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                        • sól i pieprz
                                                                          • opakowanie greckiej fety (około 120 g)
                                                                            • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
                                                                              • pęczek czosnku niedźwiedziego
                                                                                • kilka kromek dobrego pieczywa na zakwasie do podania

                                                                                  Jak przygotować tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką:

                                                                                  1. Szparagi oczyścić i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek.
                                                                                    1. Fetę pokruszyć i wymieszać ze śmietaną oraz z połową posiekanego czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić pieprzem.
                                                                                      1. Masę rozsmarować na podłużnym talerzu. Na wierzchu ułożyć szparagi i pomidorki razem z oliwą z patelni.
                                                                                        1. Wierzch posypać resztą czosnku.
                                                                                          1. Podawać z dobrym pieczywem na zakwasie.

                                                                                            Chleb tostowy z dymką i cheddarem

                                                                                            Składniki na chleb tostowy z dymką i cheddarem:

                                                                                            Składniki na chleb tostowy z dymką i cheddarem:

                                                                                            • chleb tostowy
                                                                                              • bochenek o wadze około 900 g
                                                                                                • 350 ml wody
                                                                                                  • 10 g świeżych drożdży
                                                                                                    • łyżka cukru
                                                                                                      • 400 g mąki pszennej typ 750
                                                                                                        • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
                                                                                                          • 12 g soli
                                                                                                            • 50 g masła (łyżka) plus porcja do posmarowania foremki
                                                                                                              • pęczek dymki
                                                                                                                • 100 g tartego sera cheddar

                                                                                                                  Potrzebny sprzęt: foremka typu keksówka 26x12x10 cm

                                                                                                                  Jak przygotować chleb tostowy z dymką i cheddarem:

                                                                                                                  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie.
                                                                                                                    1. Dodać mąki i wszystko razem wymieszać aż wszystko połączy się w jedną całość.
                                                                                                                      1. Przełożyć ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacząć wyrabiać.
                                                                                                                        1. W trakcie w ciasto wcisnąć masło i dalej wyrabiać przez 7-10 minut aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodać posiekaną dymkę oraz starty ser.
                                                                                                                          1. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
                                                                                                                            1. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko zagnieść i uformować kulę.
                                                                                                                              1. Odstawić do rozluźnienia ciasta na około 10 minut, następnie mocno skręcić w podłużny bochenek i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.
                                                                                                                                1. Przykryć i odstawić na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
                                                                                                                                  1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 st. C, z funkcją góra dół. Na spodzie rozgrzać duża blachę.
                                                                                                                                    1. Wstawić bochenek, na blachę na spodzie wylać kubek wody i piec około 35 minut.

                                                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                                      Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                                                                      Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                                      Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

                                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                      Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości