W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha serwuje wiosnę na talerzu. Blogerka przygotowała zdrowe, smaczne i bardzo kolorowe dania. Co powiecie na sałatkę z pieczonymi batatami, granatem, komosę ryżową z warzywami lub bananowe placki z ricottą?Chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą? Zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Piszcie na adres: kuchniawidza@tvn.pl
Kolorowa zupa rybna
Składniki:
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
4 łyżki ziarenek kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g pomidorów koktajlowych
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka pesto czerwonego
3 ziemniaki
Skórka z połowy cytryny
350 g filetów z dorsza bez skóry
350 g filetów z łososia bez skóry
10 krewetek
1 czerwona papryka
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki wędzonej w przyprawie
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
Garść liści świeżej kolendry
2 łyżki oleju do smażenia
1,5 litra wody
Przygotowanie:
Marchewkę, czerwoną paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój w drobne talarki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Wymieszaj je dokładnie, dodaj paprykę wędzoną oraz kmin rzymski i podsmażaj około 6 minut ciągle mieszając. Następnie dodaj 1,5 litra wody i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pod przykryciem około 12 minut. Dodaj pomidory oraz przecier i doprowadź do wrzenia. W tym czasie możesz dodać sól, cukier oraz pieprz. Gdy zupa już będzie wrzała dodaj filety z ryb pokrojone na mniejsze kawałki, krewetki, kukurydzę oraz sos sojowy. Gotuj zaledwie kilka minut tak by ryba się nie rozpadła. Na koniec dodaj skórkę z cytryny oraz posyp liśćmi kolendry.
Komosa ryżowa z warzywami, pepperoni, zapiekana z jajkiem
Składniki:
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
1 cebula czerwona
1 duża czerwona papryczka pepperoni
1 marchewka
4 łyżki oliwy z oliwek
2 duże liście jarmużu
1 szklanka białego wina
1 żółta papryka
Szczypta wędzonej papryki
1/2 łyżeczki soli
Szczypta mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki sosu sojowego
2 jajka
Garść liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojoną żółtą paprykę. Całość wymieszaj i dodaj przyprawy. Następnie dodaj 1/2 szklanki białego wina i duś chwilę aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj kaszę i jarmuż oraz papryczkę pepperoni i sos sojowy. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni z termoobiegiem. Na kasze wbij jajka i wstaw do piekarnika na 8 minut, aż jajka całkowicie się zetną. Przed podaniem udekoruj liśćmi świeżej mięty.
Sałatka z pieczonymi batatami, granatem i rukolą
Składniki:
2 bataty
1 ogórek zielony
1 awokado
1 granat
Garść rukoli
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 papryczka chilli
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta cynamonu
Szczypta cukru trzcinowego
Sok z połowy cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
Garść kolendry
Kilka kropel oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 220 stopni. Bataty obierz ze skórki, pokrój na plastry, dodaj przyprawy i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Do miski wrzuć pokrojonego w kostkę lub plasterki ogórka, awokado w łódeczki, dodaj pestki granatu oraz ciecierzycę i rukolę. Dodaj bataty. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z cukrem i cytryną oraz dodaj posiekaną kolendrę. Sałatkę polej przygotowanym sosem.
Bananowe placki z ricottą, suszonymi morelami i konfiturą z malin
Składniki na placki:
250 g mąki pszennej
2 banany
250 ml wody
250 ml mleka
Szczypta soli
1 jajko
Olej kokosowy do smażenia
Składniki nadzienia:
350 g sera ricotta
12 moreli suszonych namoczonych w wodzie
1 łyżeczka cynamonu
Kilka łyżek konfitury z malin
50 g białej czekolady startej na tarce lub cienko pokrojonej nożem
Kilka liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Banany zmiksuj na gładka masę. Dodaj resztę składników na placki i wymieszaj. Placki smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie każdy placek posmaruj serem ricotta, dodaj pokrojone na cienkie paski morele, udekoruj konfiturą z malin i na końcu posyp białą czekoladą oraz dodaj listek mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"