Wiosna na talerzu. Krem z młodej kapusty i tort serowy

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy, wykorzystując pierwsze wiosenne warzywa. Co powiecie na zupę krem z młodej kapusty z szynką, zapiekankę z młodych ziemniaków, dymki i jabłek oraz tort serowy z mango i truskawkami?

Zupa krem z kapusty młodej z szynką i kremem pomidorowym

Składniki:

1 główka młodej kapusty

Bulion warzywny

250 ml Śmietanki Łaciata 18%

4 szt ziemniaków

Cebula

100 g szynki dojrzewającej plastry

6 szt pomidorów polskich

Ocet winny

Koperek

Pieprz, sól

Masło do smażenia

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w cienkie paski i rozsypujemy na pergaminie, wstawiamy do piekarnika w temp. 150 stopni na chrupiąco. Pomidory miksujemy i przecieramy przez sitko, doprawiamy octem winnym, pieprzem i solą. Cebulę przesmażamy na maśle i dodajemy ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy i dodajemy śmietankę łaciatą. Kapustę młodą kroimy drobno i blanszujemy w wodzie a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Miksujemy na puree. Wszystko razem łączymy, dodajemy koper. Krem podajemy z puree z pomidorów i chrupiącą szynką.

Zapiekanka z młodych ziemniaków, dymki i jabłek

Składniki:

1 kg ziemniaków młodych

500 g jabłek polskich

1 pęczek cebuli dymki

Koperek, kminek

Pieprz, sól, gałka muszkatołowa

500 ml Śmietanki Łaciata 30%

5 szt jajek

2-3 filety śledzi w oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, cebulę dymkę przesmażamy na oleju. Dodajemy jabłka i razem z dymką smażymy kilka minut. Wszystko łączymy razem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy śmietanką łaciatą wymieszaną z jajkami i przyprawami. Wstawiamy do pieczenia do piekarnika w temp. 180 stopni. Idealny dodatek do śledzia, ryby, mięsa.

Tort serowy mango i truskawkami

Składniki:

8 szt żółtek

200 ml wina białego

80 g cukru

20 g żelatyny

900 g sera białego

160 g miodu

600 g Śmietanka łaciata 36%

500 g czekolady białej

4 szt mango dojrzałe

Cytryna

500 g truskawek

Mięta świeża

Świeże bratki kolorowe

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na puszysto, wino gotujemy z miodem i rozpuszczamy w tym żelatynę. Żółtka zalewamy winem, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, biały ser i na koniec ubitą śmietankę, pamiętając zawsze, że śmietanka musi być mocno schłodzona, co pozwoli na uzyskanie odpowiedniej, puszystej konsystencji. Mango miksujemy na puree, truskawki łączymy z miętą i skórką z cytryny. Tort wkładamy na godzinę do lodówki. Polewamy puree z mango i truskawkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości