Jarzynowa na ciepło. Z młodej marchewki i brzoskwiń z różanym jogurtem. Z głąba kapusty ze skwarkami. Pierożkowa z truskawkami i arbuzem. To nietypowe, ale atrakcyjne sałatki, jakie proponuje Andrzej Polan. Zobacz, jak to robi. Sałatka jarzynowa na ciepło
Składniki:
- młody seler - 2 sztuki
- pęczek młodej marchwi
- 2 młode pory
- 10 małych młodych ziemniaków
- ogórki małosolne
- pęczek młodej cebulki
- zielone jabłko
- koperek, natka pietruszki
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Wszystkie warzywa dokładnie oczyszczamy za pomocą gąbki, przesmażamy po kolei na maśle klarowanym z dodatkiem soli, pieprzu i cukru. Przekładamy warzywa do dużego rondla, wstawiamy jeszcze na kilka minut do piekarnika. Kiedy tylko będą już prawie miękkie łączymy z pokrojonym jabłkiem, ogórkiem małosolnym i ziołami.
- 100 g masła
- 250 ml oleju rzepakowego
- 2 żółtka
- sól, pieprz czarny - do smaku
- sok z cytryny
- 1 łyżka musztardy
Masło przyrumieniamy, odcedzamy tylko czysty tłuszcz. Jego wysoką temperaturę gasimy dolewając olej rzepakowy. Żółtka, musztardę, sok z cytryny łączymy razem dodajemy sól i pieprz. Miksujemy i małym strumieniem dodajemy olej z masłem palonym do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
- polędwiczka wieprzowa - 2 sztuki
- 100 g ziarna dyni
- natka pietruszki
- bazylia świeża
Dynię chwile przesmażamy na patelni, miksujemy wraz z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Smarujemy musztardą i dopiekamy w piekarniku. Po wyjęciu obtaczamy w ziołach i dyni i układamy na sałatce.
Sałatka z młodej marchewki, brzoskwiń z różanym jogurtem, porzeczką i miętą
Składniki:
- 250 ml nektaru z czarnej porzeczki
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- agar - 4 g
- młoda marchew -pęczek
- marchew kolorowa - jak spotkamy
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie paski wzdłuż najlepiej na mandolinie, pokrojone wrzucamy do zimnej wody z lodem, stanie dzięki temu chrupiąca i powykręcana – bardziej dekoracyjna. Podobnie postępujemy z brzoskwiniami.
Olej wlewamy do naczynia i wstawiamy do zamrażarki na ok 30 minut, ważne aby mocno obniżyć jego temperaturę. W rondelku mieszamy agar z nektarem z czarnej porzeczki, robimy to bardzo dokładnie, po czym zagotowujemy. Lekko schładzamy, nektar przelewamy do butelki plastikowej z dziubkiem.
Za pomocą butelki wyciskamy nektar bezpośrednio do zimnego oleju, powstają nam kulki przypominające czarne perły. Po krótkiej chwili perły odcedzamy.
- jogurt grecki gęsty - 1 szklanka
- miód akacjowy do smaku - 1 łyżka
- zmiksowana konfitura z płatków róży
- sok z cytryny
- kilka ziaren kozieradki
- sól do smaku
- płatki róż różowych i białych
- liście mięty
- kiełki lucerny
Jogurt miksujemy blenderem z puree z płatków róży z konfitury, solą, miodem, sokiem z cytryny , kozieradką i solą do smaku. Marchewki wykładamy na duży talerz, wykładamy perełki z nektaru porzeczkowego, płatki róż, miętę i polewamy jogurtem różanym. Na koniec posypujemy kiełkami lucerny.
Sałatka z głąba kapusty z jabłkiem, czerwoną cebulą i skwarkami
Składniki:
- 3-4 głąby z kapusty
- 1 zielone jabłko
- 1 czerwona cebula
- 3-4 pieczarki
- boczek wędzony surowy w kawałku - 200 g
- 1 bagietka
- 1 łyżka miód
- 1 łyżka chrzan
- Olej rzepakowy
- Ocet jabłkowy
- Koperek
- Roszponka
- Pieprz i sól
Boczek i bagietkę kroimy w dowolną kostkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Głąb kapusty szatkujemy na cienkie paski. Miód łączymy z chrzanem, octem, olejem, koperkiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jabłko podobnie jak głąba kroimy w cienkie plasterki.
Talerz smarujemy sosem, układamy na wierzchu plasterki głąba, jabłka, kółka czerwonej cebuli, pokrojone cienko pieczarki. Na kolorowy talerz wysypujemy grzanki i skwarki . Jeszcze roszponka, koperek. Pieprz i sól.
Sałatka pierożkowa, truskawki, arbuz i werbena
Składniki:
- mąka - 300 g
- 3 jajka
- odrobina ciepłej wody
- sól
- twaróg niemielony
- żółtko do sera
- cukier wanilinowy
- truskawki - 500 g
- 1 rabarbar
- arbuz - 400 g
- świeża werbena
Truskawki, arbuza, rabarbar kroimy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy.
Z mąki, jajek, wody i soli przygotowujemy ciasto na pierogi. Twaróg łączymy z żółtkiem, cukrem wanilinowym, lepimy malutkie pierogi. Gotujemy. Ugotowane łączymy z owocami.
Z miodu, werbeny, soku z cytryny i skórki przygotowujemy sos, polewamy wszystko na talerzu.
Zobacz też:
Autor: Luiza Bebłot
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"