Wiosenne sałatki na ciepło

Po okresie zimowym nasz organizm łaknie nowalijek i świeżych warzyw. Dobrze przyjąć je w postaci sałatki. Nie masz na nią pomysłu? Sprawdź, jakie propozycje ma dla Ciebie Andrzej Polan. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: sałatkę na ciepło z awokado, nachosów i chorizo, brokuły z ricottą i botwinką oraz sałatę masłową z kurczakiem, mango i ogórkiem.

Sałatka na ciepło z awokado, nachosów, chorizo

Składniki:

1 op tortilli

2 łyżki masła klarowanego

200 g sera gouda

2 papryki ostre

200 g chorizo

2 cebule czerwone

200 g fasolki szparagowej

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Tortille kroimy w trójkąty, smarujemy masłem posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

Na patelni na oleju przesmażamy chorizo a następnie dodajemy pokrojoną cebulę.

Chwilę smażymy i dodajemy fasolkę szparagową.

Doprawiamy papryką ostrą, solą, miodem.

Nachosy układamy na brytfannie wyłożonej pergaminem, na wierzch kładziemy chorizo z fasolką, ser pokrojony w kostkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 10 minut do momentu aż nachosy się delikatnie przyrumienią.

Cebulę czerwoną kroimy w cienkie plasterki i dodajemy ocet winny, cukier, sól i odstawiamy do zamarynowania.

2 avocado zgniatamy widelcem, doprawiamy posiekaną kolendrą, sokiem z limonki i połową śmietany.

3 awokado

skórka z limonki

kolendra świeża

250 ml gęstej śmietany

sól

ostra papryka w proszku

1 pęczek rzodkiewki

2 pomidory polskie

kiełki groszku cukrowego

kiełki rzodkiewki

Na podpieczone nachosy z fasolą szparagową, chorizo, wykładamy mus z avocado, posypujemy kostką pokrojonego avocado, rzodkiewką w plasterkach, pomidorami, zamarynowaną cebulą i kwaśną śmietaną.

Brokuły z ricottą i botwinką

Składniki:

2 brokuły

1 pęczek botwinki

250 g sera ricotta

Pieprz czarny, sól

Ocet winny

100 g ziarna słonecznika

Olej rzepakowy

1 pomarańcza

1 czerwona cebula

1 pęczek koperu

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebule, pokrojone brokuły do momentu aż brokuły zaczną się delikatnie przyrumieniać.

Końcówki łodyg brokułów pokrój na cienkie plasterki.

Dodajemy liście botwinki, koper.

Ser mieszamy z pieprzem, solą i wykładamy na talerz rozsmarowując po całym talerzu.

Na ser wykładamy przesmażone brokuły z botwinką, następnie plasterki łodyg brokułów.

Olej mieszamy z sokiem z pomarańczy i skórką, doprawiamy miodem, solą i pieprzem.

Wylewamy na wierzch i na koniec posypujemy słonecznikiem przesmażonym na patelni.

Sałata masłowa z kurczakiem, mango i ogórkiem

Składniki:

2 sałaty masłowe

1 pierś z kurczaka

1 ogórek zielony

Szczypiorek drobny

1 mango

1 łyżka maku

1 cytryna

1 gałązka rabarbaru

1 doniczka bratków fioletowych drobnych

Kiełki słonecznika

Przygotowanie:

Sałatę dzielimy na liście w całości wykorzystujemy tylko tzw. serca a pozostałe przesmażamy na oleju i miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą.

Kurczaka przesmażamy na złoty kolor, kroimy w plastry.

Ogórka kroimy ze skórką, mieszamy z liśćmi sałat, pokrojonym rabarbarem przesypanym cukrem, zielonym sosem z sałaty, wykładamy na talerz.

Mango miksujemy, doprawiamy octem jabłkowym i odrobiną oleju, dodajemy mak wcześniej sparzony w gorącej wodzie.

Sosem z mango polewamy naszą sałatkę, dekorujemy listkami kiełków, bratkami i szczypiorkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości