Wiosenne gołąbki z młodej kapusty

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, a wraz z nim jedna z bohaterek "Ugotowanych" - Kazimiera Szczuka. Oprócz niej w programie wystąpili: Magda Steczkowska, Piotr Najsztub i Jacob. W naszym studiu Kazimiera przyglądała się temu, co z zacięciem przygotowywał Piotr. W ten sposób powstały takie pyszności jak: gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, wiosenna zupa z nowalijek, polędwiczki wieprzowe na wiosennej sałatce czy truskawkowo-rabarbarowy Cobbler.

Wiosenna zupa z nowalijek

Składniki:

1 litr bulionu drobiowego

3-4 szt. ziemniaków

1 pęczek rzodkiewki

200 g młodego szpinaku

1 pęczek szczawiu

1 pęczek koperku

200 ml kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w bulionie. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i dodać do zupy (Jeśli listki są ładne, można pokroić i dodać do zupy). Szpinak i szczaw oczyścić i pokroić w paski, dodać do zupy. Całość gotować około 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, doprawić solą, dodać chochelkę cieplej zupy aby się nie zważyła. Wlać do garnka i wymieszać.

Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Gołąbki z młodej kapusty z kasza jaglaną

Składniki:

1 główka młodej kapusty

3 łyżki masła

1 szt. cebuli

300 g kaszy jaglanej

3 pęczki botwinki

2 pęczki pietruszki

100 g rodzynek

1 jajko

sól i pieprz

Sos:

200 ml kwaśnej śmietany

1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Z kapusty wyciąć głąb i gotować w osolonej wodzie. Gdy wierzchnie liście będą miękkie zdejmować i odstawić do ostygnięcia. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule podsmażyć na maśle. Dodać rodzynki i pokrojoną botwinkę (bez listków). Dusić przez chwilę aż botwinka będzie miękka. Pod koniec dodać pokrojone listki botwinki oraz posiekaną pietruszkę. Do przestudzonej kaszy dodać jajko, posiekane listki botwinki, posiekaną pietruszkę i podduszoną cebulę z rodzynkami i botwinką. Wymieszać, nakładać na liście kapusty i zwijąć. Ułożyć w garnku w którym będzie można później całość zapiec, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu około 20 minut aż woda odparuje. Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem i polać po wierzchu. Zapiec przez 10-15 minut w rozgrzanym do 180ºC piekarniku.

Polędwiczki wieprzowe na wiosennej sałatce

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

1 szt. papryczki chilli

1 ząbek czosnku

skórka otarta z cytryny

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Sałatka:

2 szt. ogórków zielonych

1 pęczek rzodkiewki

1 pęczek koperku

1 pęczek szczawiu

olej

sok z cytryny

sól i pieprz

prażone pestki dyni

jogurt grecki

Sposób przygotowania:

Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni i przełożyć do moździerza. Dodać posiekaną papryczkę chilli, czosnek, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Utrzeć na pastę i połączyć z oliwą. Pastą natrzeć polędwiczki, Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 150ºC na 40 minut.

W tym czasie przekroić ogórka wzdłuż, łyżką wybrać nasiona. Pokroić ogórka w półksiężyce. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wymieszać i dodać posiekany koperek i szczaw. Doprawić sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Posypać prażonym pestkami dyni. Polędwiczki pokroić w plastry, podawać z sałatką, jogurtem greckim.

Truskawkowo-rabarbarowy Cobbler

Składniki:

5-6 łodyg rabarbaru

400 g truskawek

80 g cukru

skórka otarta z pomarańczy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

2 łyżki cukru

200 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

duża szczypta soli

100 g masła

2 łyżki mleka

1 szt. jajka

Sposób przygotowania:

Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki. Truskawki pokroić na połówki, jeśli są duże to na ćwiartki. Dodać skórkę z pomarańczy, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać w misce i odstawić na 30 minut.

Cukier wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i ostrym nożem posiekać aż całość zacznie się łączyć. Palcami rozetrzeć masło zeby lekko je połączyć z mąką. Dodać jajko i mleko, wymieszać i połączyć w jedną kulę. Spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić przez 20 minut w lodówce. Truskawki z rabarbarem przełożyć najlepiej do okrągłego naczynia do zapiekania. Ciasto rozwałkować na podobną średnicę i nałożyć na truskawki i rabarbar. Na środku zrobić dziórkę.

Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez 35 minut.

Przepis Kazi Szczuki - zupa

2 szt. włoszczyzny ( najlepiej eko),

1 szt. natki,

kasza krakowska,

kasza pęczak,

olej rydzowy ( jest w eko sklepach)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości