Materiał promocyjny

Wiosenna kuchnia

Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN zmierzyli się: Andrzej Polan i Maciej Stankiewicz, a więc szef kuchni w restauracji "Czarcia łapa" w Lublinie. Czy kulinarne, lubelskie demony pokonają czystą duszę Andrzeja Polana?

Sandacz z młodymi warzywami po prowansalsku

Składniki:

Ser kozi 200g

Ziemniak młody ugotowany 4szt

Cukinia 1szt

Papryka czerwona 1szt

Bakłażan 1szt

Pomidory 10szt

Czosnek 2ząbki

Wino białe 100ml

Kostka do ziemniaków Kucharek,

Przyprawa uniwersalna Kucharek,

Oliwa z oliwek,

Rozmaryn,

tymianek,

czosnek,

pieprz czarny,

Przygotowanie:

Pomidory(8szt) siekamy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i tymianek. Następnie dodajemy pomidory, wino, przyprawę uniwersalną Kucharek i pieprz. Wszystko gotujemy do momentu aż powstanie gęsty pomidorowy sos. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Do powstałego sosu wkładamy filet sandacza i dusimy wszystko na wolnym ogniu.

Pozostałe pomidory pozbywamy skórki i kroimy w grube plastry. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do ziemniaków Kucharek. Ostudzone kroimy w grubsze batoniki. Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy podobnie jak ziemniaki. To samo czynimy z bakłażanem i papryką. Na patelni przesmażamy warzywa z dodatkiem ziół i czosnku. Podsmażone układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy plastrami pomidorów i na koniec kozim serem. Zapiekamy około 15-20 minut.

Pierożki z cukinią, gorgonzolą i szparagami

Składniki:

Mąka 200g

Jajka 3szt

Sól,

Z w/w składników przygotowujemy ciasto na pierogi dodając troszkę ciepłej wody dodatkowo. Powinno być miękkie i delikatne.

Cukinia 200g

Gorgonzola 120g

Parmezan tarty 50g

Żółtko 1szt

Masło 20g

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata

Kostka do makaronów Kucharek

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, doprawiamy czarnym pieprzem. Lekko studzimy i mieszamy z serem gorgonzola, parmezanem tartym, żółtkiem. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek smak lata. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kostka do makaronów Kucharek.

Szparagi zielone 1pęczek

Sałata zielona 1sztuka

Wino białe 50ml

Pieprz biały, sól,

Masło,

Przygotowanie:

Szparagi kroimy w cienkie paski, łebki zostawiamy w całości. Sałatę, najlepiej sam jej środek, zwany sercem sałaty targamy na małe kawałki. Na patelni z masłem podsmażamy szparagi, porwane liście sałaty i na koniec dodajemy białe wino, odparowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i powstałym sosem polewamy ugotowane pierogi.

Schab z pomidorami, szynką suszoną i kluseczkami z ricotty

Składniki:

Schab wieprzowy 500g

Pomidory suszone 200g

Szynka parmeńska 200g

Bazylia świeża,

Pomidory 4szt

Oliwa z oliwek,

Przyprawa uniwersalna Kucharek,

Kolendra suszona,

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry tworząc tzw. Kieszenie. Do środka każdej kieszeni wkładamy pomidory suszone, mięso oprószamy przyprawą uniwersalną Kucharek, mieloną kolendrą i pieprzem czarnym. Następnie owijamy szynką suszoną. Obsmażamy na patelni i dociągamy w piekarniku. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i łączymy z bazylią oraz oliwą z oliwek.

Ser ricotta 250g

Mąka 500g

Jajka 6szt

Sól,

Z w/w składników przygotowujemy ciasto o konsystencji ciasta na kładzione kluski. Ciasto kładziemy na gotująca wodę i to już wszystko. Super dodatkiem do dania będą karczochy w oliwie lub swieża rukola.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości