Materiał promocyjny

Wiosenna kuchnia mistrza Polana

Co przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan?

Baramundi z zieloną sałatką i fenkułem

Składniki:

2 filety ryby baramundi

1 koper włoski

500 g młodych ziemniaków

1 limonka

różne zielone sałaty

świeża mięta

świeże oregano

oliwa z oliwek

1 pomarańcza

3 łyżki octu winnego

2 łyżki kaparów

sól

czarny pieprz

Przygotujemy:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Liście sałaty targamy i łączymy z miętą, oregano i pokrojonym koprem włoskim. Sok z pomarańczy łączymy z octem winnym, dodajemy dwa razy tyle oliwy z oliwek. Na koniec dodajemy kapary. Ugotowane ciepłe ziemniaki łączymy z powstałym dresingiem i sałatami. Filet sprawiony solą i sokiem z limonki smażymy na oliwie od strony skóry. W drugiej patelni podgrzewamy oliwę z miętą i skórką z limonki. Do ciepłej oliwy wstawiamy podsmażoną rybę na około 10 minut. Niech dochodzi i nabiera aromatu. Wszystko gotowe, więc śmiało możemy na talerz kłaść sałatkę i aromatyczną rybę. Smacznego!

Placuszki z zielonego groszku z gęstym jogurtem, szczypiorkiem oraz szynką

Składniki:

2 szklanki zielonego groszku

bulion warzywny

4 jaja

60 g mąki pszennej

sól

pieprz

papryczka pepperoni

koperek

Przygotowanie:

Groszek gotujemy w bulionie. Połowę miksujemy a pozostały zostawiamy w spokoju. Żółtka oddzielamy od białek. Do zmiksowanego groszku dodajemy żółtka, mąkę, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę oraz koperek. Dodajemy jeszcze drugą część groszku i na koniec ubitą pianę z białek. Smażymy na oliwie małe, zgrabne placuszki. Szynkę kroimy w cienkie paski i przesmażamy na chrupiąco. I po robocie. Wiosennie, łatwo i smakowicie.

Sernik z białej czekolady z galaretką ze świeżej mięty

Składniki:

100 g masła

3 paczki herbatników

2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem oraz kakao. Ciastem wylepiamy dno tortownicy i zapiekamy około 5 minut w temp. 180 stopni.

Teraz zabieramy się za masę serową.

Składniki:

250 g białej czekolady

750 ml śmietany 36%

4 jajka

3 żółtka

750 g sera mascarpone

1 cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną. Jajka z żółtkami oraz cukrem wanilinowym ubijamy na puch i dodajemy do nich rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodajemy ser mascarpone. Wszystko delikatnie mieszamy ręcznie. Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do większej formy wypełnionej wodą. Pieczemy w kąpieli wodnej około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni.

Teraz czas na miętową galaretkę.

Składniki:

pęczek świeżej mięty

2 limonki

2 łyżki cukru

300 ml wody

20 g żelatyny

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy, robimy napar ze świeżej mięty i limonek. Dodajemy żelatynę oraz cukier.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości