Co przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan?
Baramundi z zieloną sałatką i fenkułem
Składniki: 2 filety ryby baramundi 1 koper włoski 500 g młodych ziemniaków 1 limonka różne zielone sałaty świeża mięta świeże oregano oliwa z oliwek 1 pomarańcza 3 łyżki octu winnego 2 łyżki kaparów sól czarny pieprz
Przygotujemy: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Liście sałaty targamy i łączymy z miętą, oregano i pokrojonym koprem włoskim. Sok z pomarańczy łączymy z octem winnym, dodajemy dwa razy tyle oliwy z oliwek. Na koniec dodajemy kapary. Ugotowane ciepłe ziemniaki łączymy z powstałym dresingiem i sałatami. Filet sprawiony solą i sokiem z limonki smażymy na oliwie od strony skóry. W drugiej patelni podgrzewamy oliwę z miętą i skórką z limonki. Do ciepłej oliwy wstawiamy podsmażoną rybę na około 10 minut. Niech dochodzi i nabiera aromatu. Wszystko gotowe, więc śmiało możemy na talerz kłaść sałatkę i aromatyczną rybę. Smacznego!
Placuszki z zielonego groszku z gęstym jogurtem, szczypiorkiem oraz szynką
Przygotowanie: Groszek gotujemy w bulionie. Połowę miksujemy a pozostały zostawiamy w spokoju. Żółtka oddzielamy od białek. Do zmiksowanego groszku dodajemy żółtka, mąkę, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę oraz koperek. Dodajemy jeszcze drugą część groszku i na koniec ubitą pianę z białek. Smażymy na oliwie małe, zgrabne placuszki. Szynkę kroimy w cienkie paski i przesmażamy na chrupiąco. I po robocie. Wiosennie, łatwo i smakowicie.
Sernik z białej czekolady z galaretką ze świeżej mięty
Składniki: 100 g masła 3 paczki herbatników 2 łyżki kakao
Przygotowanie: Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem oraz kakao. Ciastem wylepiamy dno tortownicy i zapiekamy około 5 minut w temp. 180 stopni. Teraz zabieramy się za masę serową.
Składniki: 250 g białej czekolady 750 ml śmietany 36% 4 jajka 3 żółtka 750 g sera mascarpone 1 cukier wanilinowy
Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną. Jajka z żółtkami oraz cukrem wanilinowym ubijamy na puch i dodajemy do nich rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodajemy ser mascarpone. Wszystko delikatnie mieszamy ręcznie. Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do większej formy wypełnionej wodą. Pieczemy w kąpieli wodnej około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni. Teraz czas na miętową galaretkę.
Składniki: pęczek świeżej mięty 2 limonki 2 łyżki cukru 300 ml wody 20 g żelatyny
Przygotowanie: Wodę zagotowujemy, robimy napar ze świeżej mięty i limonek. Dodajemy żelatynę oraz cukier.