Wiosenna cykoria Reya

Zanim pojawią się nowalijki, wiosnę w kuchni możemy rozpocząć cykorią! W Dzień Dobry TVN swoje przepisy zdradził nam Mikołaj Rey. Marcin Meller twierdzi, że cykorię w lodówce ma zawsze! A Wy - lubicie cykorię?

Krem z cykorii

Składniki:

1kg cykorii

1l mleka

Łyżka maki

Masło

1 duży ząbek czosnku

Tarty zloty ser (najlepiej francuskie „comté”) 1 garść

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

(ewentualnie: orzechy zmiksowane na dekoracje, laskowe, włoskie, pekan, świeża pietruszka lub kolendra…)

Przygotowanie:

Przekroić cykorie na pól wzdłuż, pozbyć się twardego „serca”. Pokroić cykorię w cienkie „półksiężyce” i poddusić na maśle około 10 min. z odrobiną masła. Dodać wgnieciony ząbek czosnku, dodać trochę masła i mąki i zamieszać aż się mąka lekko podsmaży. Dolewać mleka, powolutku mieszając, doprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować na delikatnym ogniu około 20 min. Uważać aby mleko się nie wylało ;) Zmiksować, krem z powrotem zagrzać dodając tarty żółty ser doprowadzić do idealnej gęstości i konsystencji. Podać gorący z orzechowa posypka, świeża pietruszka na dekoracji

Tarta Tatin z cykorią, gruszkami serem pleśniowym i orzechami

Składniki:

1kg cykorii

Ser pleśniowy roquefort 150gr (do 200gr dla miłośników pleśni ;)

Orzechy włoskie 100g/150g

Gruszka świeża lub w occie

Sok z ½ cytryny lub trochę octu z białego wina

Cukier brązowy 2 lub 3 łyżki

Masło

Ciasto francuskie

Przygotowanie:

Przekroić cykorie na pól wzdłuż, pozbyć się twardego „serca”. Smażyć połówki na maśle z kawałkami obranej gruszki. Gdy oddadzą trochę wody dodać cukier brązowy, dokładnie mieszać i dodać sok cytryny (lub kilka kropli octu z białego wina). Cykorie są gotowe gdy nóż wchodzi bez trudu w najgrubszą cześć. Rozłożyć je w formie na tartę, dodać kawałki sera pleśniowego, orzechy i odrobinę soku pozostałego na patelni (nie za dużo!).

Położyć ciasto francuskie na całość, delikatnie „ubić” boki, zrobić małą dziurę (kominek) po środku, zapiec 190° aż ciasto będzie wyrośnięte i kolorowe. Zdjąć z pieca i od razu odwrócić całość nim się wystudzi.

Salata z cykorii, sera żółtego, rodzynków i prażonego słonecznika

Składniki:

4/5 cykorii

125g sera żółtego (najlepiej francuskie comté)

Garść rodzynków

Garść ziaren słonecznika

Oliwa z oliwek lub olej orzechowy, sezamowy…

Ocet z czerwonego wina

Przygotowanie: Przekroić cykorie na pól wzdłuż, pozbyć się twardego „serca”. Pokroić cykorie w cienkie „półksiężyce”. Ser żółty pokroić w drobne kosteczki, dodać do cykorii wraz z rodzynkami. Słonecznik uprażyć na patelni, wystudzić i dodać do sałaty. Doprawić oliwą i octem. Opcjonalnie, można zamienić rodzynki na kawałki jabłka, lub żurawiny, dodać orzechy włoskie zamiast słonecznika itd.…

Łódeczki z faszerowanej cykorii

Składniki:

Kilka sztuk cykorii

Wybrać najładniejsze liście z cykorii i faszerować

Rillette z tuńczyka: puszka tuńczyka, łyżka świeżej gęstej śmietany 30%, łyżeczka musztardy Dijon, trochę soku z cytryny, świeży szczypiorek. Wszystko połączyć i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem

Śmietana gęsta 30% łyżka, chrzan tarty łyżeczka, łosoś wędzony, koperek, pestki dyni. Połączyć śmietanęi chrzan, dodać ziarenka dyni, umieścić w liściu cykorii, położyć kawałek łososia i udekorować koperkiem

Łyżka sera philadelfia lub bitej śmietany, łyżeczka sera pleśniowego (najlepiej roquefort) orzechy włoskie, suszona morele. Połączyć sery, umieścić w liściu cykorii , posypać kawałkami orzecha i moreli. Kawałki boczku wędzonego i cebula: usmażyć na delikatnym ogniu razem, ewentualnie dodać odrobinę tartego żółtego sera, faszerować cykorie.

Papilota z polędwicą z indyka i cykorii

Składniki:

Kawałek filetu z indyka, najlepiej polędwiczka

2 cykorie

Garść żurawiny suszonej

Trochę świeżego imbiru

Oliwa z oliwek

1 ziarno anyżu

Papier do pieczenia

Do sosu:

Jogurt typu bałkańskiego/greckiego

Łyżka musztardy Dijon

Skorka z 1 cytryny

Koperek i pietruszka świeża.

Ewentualnie trochę czosnku

Przygotowanie: Mięso położyć na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Pokroić cykorie na pól w długości, zdjąć i pozbyc się twardego „serca”, pokroić cykorie w cienkie „półksiężyce”. Dodać żurawinę, cienko pokrojony imbir, anyż, oliwę z oliwek do smaku. Wszystko zawinąć i upiec w temperaturze 200° około 20/25mn. Sos: Jogurt połączyć z musztardą, cytryną i ziołami, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Podać np. z ryżem

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości