Wigilijne zupy: grzybowa i barszcz

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował świąteczne zupy: czerwony barszcz, grzybową i zupę śląską z siemienia. A jaka zupa pojawia się na Twoim wigilijnym stole?

Burak w barszczu z cebularzami

Barszcz

Składniki:

2 kg buraków podłużnych

500 g jabłek szara reneta

1 op. włoszczyzny

Ocet jabłkowy

Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

Połowę buraków pieczemy w piekarniku i kroimy w grubą kostkę.

Pozostałe kroimy w plastry, dodajemy włoszczyznę, jabłka, zalewamy wodą i gotujemy 15 min., dodajemy ocet, przyprawy i cukier do smaku.

Odstawiamy żeby barszcz naciągnął. Najlepiej zrobić to dzień przed wigilią.

Cebularze

Ciasto

Składniki:

1 kg mąki

150 ml mleka

300 ml wody

200 ml oleju

100 g drożdży

1 łyżka soli

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto i co zapewne wszystkich ucieszy, możemy wszystkie składniki w temp. pokojowej połączyć, ciasto wyrobić i będzie super.

Farsz

Składniki:

1 kg cebuli

200 g śliwek wędzonych bez pestek

100 g maku

Olej lniany

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę, dodajemy pokrojone wędzone śliwki, mak, sól, pieprz do smaku.

Farsz wykładamy na porcje ciasta drożdżowego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.

Grzybowa z zakwasem żytnim, puree ziemniaczanym i serowymi ptysiami

Grzybowa

Składniki:

1 op. włoszczyzny

150 g grzybów suszonych

300 g grzybów mrożonych (borowiki)

1 kg ziemniaków

100 g masła klarowanego

Ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz

1 but. zakwasu do żurku

Przygotowanie:

Grzyby suszone zalewamy wodą i odstawiamy aby nasiąknęły.

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny, dodajemy grzyby namoczone wraz z wodą w której się znajdowały.

Gotujemy do miękkości.

Ziemniaki gotujemy i przygotowujemy puree.

Grzyby przesmażamy na maśle na złoty kolor.

Ptysie

Składniki:

1 szkl. wody

1 szkl. mąki

100 g masła

100 g sera dojrzewającego

4 jajka

Szczypta soli

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy mąkę i zaparzamy.

Do tak powstałej masy przełożonej do miski dodajemy pojedynczo jajka i ser tarty.

Szprycujemy ciasto na pergamin i wypiekamy w piekarniku w temp. 190 st. ok. 30 min.

Wigilijna zupa ze śląska z siemienia

Składniki: 200 g siemienia lnianego 1 cebula 1 jabłko Olej lniany 200 ml mleka 100 g orzechów włoskich 100g migdałów Sól, pieprz czarny

Przygotowanie: Na oleju lnianym przesmażamy cebulę, jabłko dodajemy siemię lniane i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy i kiedy już siemię zaciągnie nam zupę dodajemy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Orzechy i migdały oraz łyżkę suchego siemienia lnianego przesmażamy na patelni i posypujemy zupę przed podaniem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości