Wigilijne smażenie, czyli nowe sposoby na rybę. Przepisy Piotra Kucharskiego

Bartosz Krupe/EastNews
Bartosz Krupa/East News
Wigilijny obiad zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas rozpalać palniki! Piotr Kucharski zaprezentuje swoje sposoby na idealnie usmażoną rybę oraz rozmrozi potrawy przygotowane trzy tygodnie temu – kapustę z grzybami, pasztet i bulion.

Karp z sosem z wędzonej ryby

Składniki:

  • 2 filety z karpia (płaty)
    • 1 por
      • kawałek selera
        • 1 cebula
          • sól i pieprz
            • mąka pszenna
              • olej do smażenia
                • świeży tymianek
                  • 3 ząbki czosnku
                    • 3 łyżki masła

                      Sos:

                      • 3 cebule
                        • 4 łyżki masła
                          • 100 g wędzonego halibuta
                            • pieprz i sól
                              • cytryna
                                • świeży koperek

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Karpia oczyścić z ości brzusznych i ponacinać raz przy razie od strony mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
                                    1. Por, seler i cebulę pokroić w cienkie plasterki i obłożyć nimi mięso, odstawić na 2-3 godziny.

                                      Sos:

                                      1. Cebulę pokroić w piórka i poddusić na maśle aż się zeszkli, podlać 150 ml wywaru rybnego lub jeśli nie mamy to wody. Dodać mięso z wędzonego halibuta. Gotować wszystko przez kilka minut a następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać posiekany koperek i wymieszać.
                                        1. Z karpia usunąć warzywa. Opanierować w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć karpia od strony skóry. Po 3-4 minutach, obrócić i podsmażyć kolejne 3-4 minuty. Ponownie obrócić, dodać na patelnię masło, rozgnieciony czosnek, tymianek i masło. Gdy masło się rozpuści, polewać nim rybę przez kilka minut żeby się dosmażyła i nabrała aromatu czosnku i tymianku.
                                          1. Rybę podać z sosem.

                                            Śledź z salsą

                                            Składniki:

                                            • 8 tuszek świeżego śledzia
                                              • sól i pieprz
                                                • olej do smażenia
                                                  • Salsa:
                                                    • 2-3 marynowane pieczone papryki
                                                      • 2 szalotki
                                                        • 1 kwaśne jabłko
                                                          • natka pietruszki
                                                            • sól i pieprz
                                                              • olej

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Tuszki śledzia ułożyć na desce brzuszkiem do dołu. Nacisnąć kciukiem do dołu, aby filety się rozsunęły na boki.
                                                                  1. Obrócić i wyjąc kręgosłup.
                                                                    1. Następnie i usmażyć na dobrym oleju z obu stron.

                                                                      Salsa:

                                                                      1. Paprykę, szalotkę i jabłko pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
                                                                        1. Doprawić solą i pieprzem. Dolać łyżkę oleju i wymieszać.
                                                                          1. Śledzie podać z salsą.

                                                                            Dorsz pieczony

                                                                            Składniki:

                                                                            • 4 kawałki dorsza (120 g/szt.)
                                                                              • sól i pieprz
                                                                                • masło

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  1. Dorsza przyprawić solą i pieprzem.
                                                                                    1. Opalić palnikiem i posmarować masłem i ułożyć na blaszce do pieczenia.
                                                                                      1. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 7 minut.

                                                                                        Dorsz gotowany w oliwie

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 300 ml oliwy z oliwek
                                                                                          • 5 ząbków czosnku
                                                                                            • 8-10 gałązek tymianku
                                                                                              • 4-6 kawałków dorsza (120g/szt.)
                                                                                                • sól i pieprz

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Oliwę przelać do rondla, dodać rozgnieciony czosnek razem z łupiną i tymianek.
                                                                                                    1. Rozgrzać do temperatury około 55ºC.
                                                                                                      1. Dorsza przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do oliwy i gotować na wolnym ogniu aż białko w rybie zacznie się ścinać.

                                                                                                        Zalewa octowa do smażonych ryb

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 750 ml wody
                                                                                                          • 1 szklanka octu jabłkowego
                                                                                                            • 1 cebula
                                                                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                • 3 listki laurowe
                                                                                                                  • 5 kulek ziela angielskiego
                                                                                                                    • 1 goździk
                                                                                                                      • duża szczypta soli
                                                                                                                        • 1 łyżka cukru

                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                          1. Wodę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać posiekaną cebulę i czosnek.
                                                                                                                            1. Wszystko razem gotować przez 15 minut.
                                                                                                                              1. Ryby ułożyć w słoiku i zalać zalewą.

                                                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                                                Andrzej Polan i Piotr Kucharski pieką świąteczne słodkości dla potrzebujących

                                                                                                                                Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej

                                                                                                                                Świąteczne zapachy w kuchni Andrzeja Polana

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości