Przepisy kulinarne

Wigilijne smażenie, czyli nowe sposoby na rybę. Przepisy Piotra Kucharskiego

Bartosz Krupe/EastNews

Bartosz Krupa/East News

Przepisy kulinarne

Wigilijne smażenie, czyli nowe sposoby na rybę. Przepisy Piotra Kucharskiego

Bartosz Krupe/EastNews

Bartosz Krupa/East News

Wigilijny obiad zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas rozpalać palniki! Piotr Kucharski zaprezentuje swoje sposoby na idealnie usmażoną rybę oraz rozmrozi potrawy przygotowane trzy tygodnie temu – kapustę z grzybami, pasztet i bulion.

Karp z sosem z wędzonej ryby

Składniki:

  • 2 filety z karpia (płaty)
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • świeży tymianek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła

Sos:

  • 3 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 100 g wędzonego halibuta
  • pieprz i sól
  • cytryna
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

  1. Karpia oczyścić z ości brzusznych i ponacinać raz przy razie od strony mięsa. Doprawić solą i pieprzem. 
  2. Por, seler i cebulę pokroić w cienkie plasterki i obłożyć nimi mięso, odstawić na 2-3 godziny.

Sos:

  1. Cebulę pokroić w piórka i poddusić na maśle aż się zeszkli, podlać 150 ml wywaru rybnego lub jeśli nie mamy to wody. Dodać mięso z wędzonego halibuta. Gotować wszystko przez kilka minut a następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać posiekany koperek i wymieszać.
  2. Z karpia usunąć warzywa. Opanierować w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć karpia od strony skóry. Po 3-4 minutach, obrócić i podsmażyć kolejne 3-4 minuty. Ponownie obrócić, dodać na patelnię masło, rozgnieciony czosnek, tymianek i masło. Gdy masło się rozpuści, polewać nim rybę przez kilka minut żeby się dosmażyła i nabrała aromatu czosnku i tymianku.
  3. Rybę podać z sosem.

Śledź z salsą

Składniki:

  • 8 tuszek świeżego śledzia
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • Salsa:
  • 2-3 marynowane pieczone papryki
  • 2 szalotki
  • 1 kwaśne jabłko
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Tuszki śledzia ułożyć na desce brzuszkiem do dołu. Nacisnąć kciukiem do dołu, aby filety się rozsunęły na boki. 
  2. Obrócić i wyjąc kręgosłup. 
  3. Następnie i usmażyć na dobrym oleju z obu stron.

Salsa:

  1. Paprykę, szalotkę i jabłko pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. 
  2. Doprawić solą i pieprzem. Dolać łyżkę oleju i wymieszać. 
  3. Śledzie podać z salsą.

Dorsz pieczony

Składniki:

  • 4 kawałki dorsza (120 g/szt.)
  • sól i pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

  1. Dorsza przyprawić solą i pieprzem. 
  2. Opalić palnikiem i posmarować masłem i ułożyć na blaszce do pieczenia. 
  3. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 7 minut.

Dorsz gotowany w oliwie

Składniki:

  • 300 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 8-10 gałązek tymianku
  • 4-6 kawałków dorsza (120g/szt.)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę przelać do rondla, dodać rozgnieciony czosnek razem z łupiną i tymianek. 
  2. Rozgrzać do temperatury około 55ºC. 
  3. Dorsza przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do oliwy i gotować na wolnym ogniu aż białko w rybie zacznie się ścinać.

Zalewa octowa do smażonych ryb

Składniki:

  • 750 ml wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wodę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. 
  2. Wszystko razem gotować przez 15 minut. 
  3. Ryby ułożyć w słoiku i zalać zalewą.

Zobacz też:

Andrzej Polan i Piotr Kucharski pieką świąteczne słodkości dla potrzebujących

Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej

Świąteczne zapachy w kuchni Andrzeja Polana

Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0