Przepisy kulinarne

Wigilijne smażenie – czyli nowe sposoby na rybę

Bartosz Krupe/EastNews

Bartosz Krupa/EastNews

Przepisy kulinarne

Wigilijne smażenie – czyli nowe sposoby na rybę

Bartosz Krupe/EastNews

Bartosz Krupa/EastNews

Wigilijny obiad zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas rozpalać palniki! Piotr Kucharski zaprezentuje swoje sposoby na idealnie usmażoną rybę oraz rozmrozi potrawy przygotowane trzy tygodnie temu – kapustę z grzybami, pasztet i bulion. 

Karp z sosem z wędzonej ryby

SKŁADNIKI:

  • 2 filety z karpia (płaty)
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • świeży tymianek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła

Sos:

  • 3 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 100 g wędzonego halibuta
  • pieprz i sól
  • cytryna
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

Karpia oczyścić z ości brzusznych i ponacinać raz przy razie od strony mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Por, seler i cebulę pokroić w cienkie plasterki i obłożyć nimi mięso, odstawić na 2-3 godziny.

Sos:

Cebulę pokroić w piórka i poddusić na maśle aż się zeszkli, podlać 150 ml wywaru rybnego lub jeśli nie mamy to wody. Dodać mięso z wędzonego halibuta. Gotować wszystko przez kilka minut a następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać posiekany koperek i wymieszać.

Z karpia usunąć warzywa. Opanierować w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć karpia od strony skóry. Po 3-4 minutach, obrócić i podsmażyć kolejne 3-4 minuty. Ponownie obrócić, dodać na patelnię masło, rozgnieciony czosnek, tymianek i masło. Gdy masło się rozpuści, polewać nim rybę przez kilka minut żeby się dosmażyła i nabrała aromatu czosnku i tymianku.

Rybę podać z sosem.


Śledź z salsą

SKŁADNIKI:

  • 8 tuszek świeżego śledzia
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • Salsa:
  • 2-3 marynowane pieczone papryki
  • 2 szalotki
  • 1 kwaśne jabłko
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Tuszki śledzia ułożyć na desce brzuszkiem do dołu. Nacisnąć kciukiem do dołu, aby filety się rozsunęły na boki. Obrócić i wyjąc kręgosłup. Następnie i usmażyć na dobrym oleju z obu stron.

Salsa:

Paprykę, szalotkę i jabłko pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dolać łyżkę oleju i wymieszać. Śledzie podać z salsą.


Dorsz pieczony

SKŁADNIKI:

  • 4 kawałki dorsza (120 g/szt.)
  • sól i pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Dorsza przyprawić solą i pieprzem. Opalić palnikiem i posmarować masłem i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 7 minut.


Dorsz gotowany w oliwie

SKŁADNIKI:

  • 300 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 8-10 gałązek tymianku
  • 4-6 kawałków dorsza (120g/szt.)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Oliwę przelać do rondla, dodać rozgnieciony czosnek razem z łupiną i tymianek. Rozgrzać do temperatury około 55ºC. Dorsza przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do oliwy i gotować na wolnym ogniu aż białko w rybie zacznie się ścinać.


Zalewa octowa do smażonych ryb

SKŁADNIKI:

  • 750 ml wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Wodę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Wszystko razem gotować przez 15 minut. Ryby ułożyć w słoiku i zalać zalewą.

Zobacz też:

Andrzej Polan i Piotr Kucharski pieką świąteczne słodkości dla potrzebujących

Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej

Świąteczne zapachy w kuchni Andrzeja Polana

Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0