Przepisy kulinarne

Wigilijne przysmaki dla dzieci

Przepisy kulinarne

Wigilijne przysmaki dla dzieci

Dzieci nie przepadają za wszystkimi wigilijnymi potrawami, dlatego Daria Ładocha przygotowała dania, dzięki którym nie odejdą one głodne od stołu wigilijnego. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: świąteczny cynamonowiec, ryba po grecku i kluski z makiem.

 

 

 

Świąteczny cynamonowiec

Składniki:
220 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
2 łyżki maku
75 g mielonych migdałów
100 g cukry brązowego
2 duże jajka
50 g płynnego miodu
30 g drobno pokrojonych suszonych śliwek
30 g suszonej żurawiny
1 szklanka jogurtu greckiego
150 ml oleju roślinnego
cukier puder do dekoracji
100 g ciemnej czekolady startej na tarce lub pokrojonej nożem na cienkie plastry

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Dowolną formę, np. tortownicę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, sodę, proszek, cukier, cynamon, mak, migdały dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mokre (jajka, miód, jogurt, olej). Następnie połącz je razem i wymieszaj widelcem. Dodaj czekoladę, żurawinę i śliwki, i wymieszaj jeszcze raz. Piecz w piekarniku ok. 45 min. do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Ryba po grecku dla dzieci, przygotowana na parze

Składniki:
700 dkg filetów z dorsza
200 g marchewki
200 g cebuli
50 g selera
50 g korzenia pietruszki
400 g pomidorów z puszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
200 ml wywaru
1 listek laurowy
sok z cytryny
szczypta czerwonej papryki
garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
Rybę dokładnie umyj, dodaj sól, pieprz (tylko część, resztę pozostaw do warzyw) i skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię i gotuj na parze 20 min. Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Warzywa umieść w garnku, dodaj oliwę, sól, pieprz, wodę lub wywar, pomidory, liść laurowy, paprykę w przyprawie i duś pod przykryciem 25 min. Po upływie tego czasu ściągnij przykrywkę i gotuj kolejne 10 min, by woda odparowała. Następnie rybę przełóż na półmisek i wymieszaj z warzywami. Na koniec posyp zieloną pietruszką.

Kluski z makiem

Składniki:
500 g makaronu łazanki
1/2 puszki masy makowej
1 łyżka masła
1 l mleka
50 g namoczonych rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych moreli namoczonych w wodzie
skórka starta z pomarańczy
3 łyżki płatków migdałowych
5 łyżek miodu
Do dekoracji: ziarenka granatu

Przygotowanie:
Makaron łazanki ugotuj w mleku wraz ze szczyptą soli. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i masę makową wraz z morelami, rodzynkami i orzechami oraz skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj makaron. Danie smakuje najlepiej następnego dnia, gdy składniki się przegryzą. Przed podaniem udekoruj ziarenkami granatu oraz płatkami migdałowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0