Przepisy kulinarne

Wigilijne potrawy na Józkowy sposób

Wigilijne potrawy na Józkowy sposób

Wigilijne potrawy na Józkowy sposób

Przepisy kulinarne

Wigilijne potrawy na Józkowy sposób

Wigilijne potrawy na Józkowy sposób

Wigilijne potrawy na Józkowy sposób

W przeddzień Wigilii poprosiliśmy Josepha "Józka" Seeletso, by przygotował polskie świąteczne potrawy na swój sposób. Zapraszamy na białą fasolę z suszonymi śliwkami z Makowa Podhalańskiego, rolmopsy z pieczoną papryką, zupę grzybową pachnącą rozmarynem oraz na karpia z makiem i skórką z cytryny, podanego z sałatką z korniszonów i ananasa.

Biała fasola z suszonymi śliwkami z Makowa Podhalańskiego

Składniki:
200 g białej fasoli
150 g suszonych śliwek
100 g rozpuszczonego masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Namocz fasolę w zimnej wodzie i gotuj aż będzie miękka. W międzyczasie namocz śliwki i odsącz. Na patelni rozpuść masło, dodaj ugotowaną fasolę i namoczone śliwki, podsmaż, dopraw solą i pieprzem.

Karp wg Józka z makiem i skórką z cytryny

Stażystki:
4–6 filetów z karpia
150 g zmielonych orzeszków pistacjowych
4 łyżki masła
50 g zmielonego maku
50 g skórki otartej z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Lekko nasmaruj masłem foremkę do pieczenia. Ułóż rybę w foremce. Posmaruj łyżką rozpuszczonego masła. Pozostałe masło wymieszaj z orzeszkami, makiem i cytryną. Posyp powstałą kruszonką karpia. Piecz 15-25 minut, aż ryba będzie ładnie dzieliła się na płatki.

Sałatka z korniszonów i ananasa do karpia

Składniki:
1 obrany i pokrojony w kostkę ananas
2 posiekane cebule
6 pokrojonych w plasterki pomidorków koktajlowych
4 posiekanych korniszonów
6 łyżek oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z rybą.

Zupa grzybowa pachnąca rozmarynem

Składniki:
500 g namoczonych w wodzie suszonych grzybów
500 g boczniaków
2 gałązki rozmarynu
1 ząbek czosnku
1 l wywaru warzywnego
100 ml mleka
50 ml śmietany
1 posiekana cebula
50 g masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj grzyby, rozmaryn i smaż kolejne 5 minut. Dodaj wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 30 minut. Wyjmij rozmaryn. Zmiksuj zupę, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Podawaj z łazankami.

Rolmopsy z pieczoną papryką

Składniki:
200 g rolmopsów
1 upieczona czerwona papryka
1 upieczona żółta papryka
1 posiekana czerwona cebula
50 g uprażonych migdałów
200 ml oliwy

Przygotowanie:
Najlepiej przygotuj potrawę dzień wcześniej, ponieważ smaki musza się przegryźć. Odsącz rolmopsy z wody. Usuń skórę z papryki i pokrój miąższ w paseczki. Dodaj cebulę i migdały, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
79
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0