W przeddzień Wigilii poprosiliśmy Josepha "Józka" Seeletso, by przygotował polskie świąteczne potrawy na swój sposób. Zapraszamy na białą fasolę z suszonymi śliwkami z Makowa Podhalańskiego, rolmopsy z pieczoną papryką, zupę grzybową pachnącą rozmarynem oraz na karpia z makiem i skórką z cytryny, podanego z sałatką z korniszonów i ananasa.

Biała fasola z suszonymi śliwkami z Makowa Podhalańskiego

Składniki:
200 g białej fasoli
150 g suszonych śliwek
100 g rozpuszczonego masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Namocz fasolę w zimnej wodzie i gotuj aż będzie miękka. W międzyczasie namocz śliwki i odsącz. Na patelni rozpuść masło, dodaj ugotowaną fasolę i namoczone śliwki, podsmaż, dopraw solą i pieprzem.

Karp wg Józka z makiem i skórką z cytryny

Stażystki:
4–6 filetów z karpia
150 g zmielonych orzeszków pistacjowych
4 łyżki masła
50 g zmielonego maku
50 g skórki otartej z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Lekko nasmaruj masłem foremkę do pieczenia. Ułóż rybę w foremce. Posmaruj łyżką rozpuszczonego masła. Pozostałe masło wymieszaj z orzeszkami, makiem i cytryną. Posyp powstałą kruszonką karpia. Piecz 15-25 minut, aż ryba będzie ładnie dzieliła się na płatki.

Sałatka z korniszonów i ananasa do karpia

Składniki:
1 obrany i pokrojony w kostkę ananas
2 posiekane cebule
6 pokrojonych w plasterki pomidorków koktajlowych
4 posiekanych korniszonów
6 łyżek oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z rybą.

Zupa grzybowa pachnąca rozmarynem

Składniki:
500 g namoczonych w wodzie suszonych grzybów
500 g boczniaków
2 gałązki rozmarynu
1 ząbek czosnku
1 l wywaru warzywnego
100 ml mleka
50 ml śmietany
1 posiekana cebula
50 g masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj grzyby, rozmaryn i smaż kolejne 5 minut. Dodaj wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 30 minut. Wyjmij rozmaryn. Zmiksuj zupę, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Podawaj z łazankami.

Rolmopsy z pieczoną papryką

Składniki:
200 g rolmopsów
1 upieczona czerwona papryka
1 upieczona żółta papryka
1 posiekana czerwona cebula
50 g uprażonych migdałów
200 ml oliwy

Przygotowanie:
Najlepiej przygotuj potrawę dzień wcześniej, ponieważ smaki musza się przegryźć. Odsącz rolmopsy z wody. Usuń skórę z papryki i pokrój miąższ w paseczki. Dodaj cebulę i migdały, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
79
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0