Materiał promocyjny

Wigilijne pogotowie kulinarnie

W kuchni dzień Dobry TVN Tomek Woźniak, Kajetan Kopciuch i Kinga Paruzel przygotowali pierogi z kapustą i grzybami, śledzia w kremie z mleczu, karpia faszerowanego oraz wigilijny barszcz czerwony. Zobacz jak zrobić Wigilię, by się nie narobić!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na farsz

1kg kapusty kiszonej

200 g grzybów suszonych

3 cebule

0,5 kostki masła

10 0ml oleju lnianego

Sól, pieprz do smaku

Składniki na ciasto

1 kg mąki pszennej

0,5l ciepłej wody

Sól

Przygotowanie:

Kapustę odsączyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty, chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia.

Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem i olejem lnianym.

Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto.

Na rozwałkowane ciasto układamy kulki farszu, szklanką wycinamy pierogi, sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą.

Śledź w kremie z mleczu

Składniki:

5 szt. filetów śledziowych

0,5l. oleju słonecznikowego

Cebula

Cytryna

Składniki na krem

1 szklanka majonezu

0,5 szklanki kwaśnej śmietany

2 szt. mlecza ze śledzia

Łyżka octu spirytusowego

Pieprz do smaku

Przygotowanie:

Filety śledziowe zalewamy olejem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cytrynę. Łączymy majonez, śmietanę i przetarty przez sito mlecz doprawiając to pieprzem i octem. Filety śledziowe układamy na talerzu, polewamy kremem z mleczu i dekorujemy cząstką cytryny i gałązką kopru.

Karp faszerowany chałką po żydowsku

Składniki:

Karp w całości

Składniki na farsz

2 filety z karpia

Pól chałki

3 cebule

2 jaja

0,5l mleka

1 kostka masła

50g migdałów

50g rodzynek

Miód, sól, pieprz do smaku

Składniki na galaretę

Niejadalne części karpia (głowa, szkielet, ogon)

1 pęczek włoszczyzny bez kapusty

2 cebule

Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku

2 łyżki stołowe cukru na karmel

Przygotowanie:

Wszystkie składniki galarety wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu aby wywar był klarowny. Po ugotowaniu i przecedzeniu przez gazę dodajemy do galarety karmel, sól i pieprz. Karpia należy wypatroszyć, umyć i posolić. Filety oddzielić od skóry, chałkę namoczyć w mleku i wszystko zmielić. Z jaj oddzielić żółtka i rozetrzeć z połową masła, białka ubić na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na drugiej części masła. Wszystkie składniki farszu delikatnie połączyć dodając rodzynki namoczone w porto i posiekane obrane migdały.Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia, zawijamy go w pieluchę i gotujemy w wywarze z warzyw. Ugotowaną i wystudzoną rybę układamy na półmisku, dekorujemy rodzynkami i migdałami. Karpia zalewamy galaretą i pozostawiamy do zastygnięcia.

Barszcz czerwony wigilijny

Składniki:

5kg buraków

Włoszczyzna bez kapusty

3 cebule

2 główki czosnku

2 kg jabłek (Złota Reneta)

Koper suszony

0,1 litra ocetu spirytusowego

Sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy do smaku

Przygotowanie:

Umyte, obrane i pokrojone w kostkę buraki wraz z oczyszczoną włoszczyzną wrzucamy do garnka. Dodajemy opieczoną cebulę i pokrojony czosnek. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i wrzucamy do garnka z burakami. Wszystko zalewamy wodą. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy do zagotowania. Na koniec dodajemy ocet i odstawiamy do wystygnięcia. Barszcz najlepiej smakuje po 24 godzinach podany z uszkami.

Uszka z grzybami

Farsz do uszek: 10 dag suszonych grzybów 3 cebule 5 łyżek oleju słonecznikowego sól pieprz

Ciasto na uszka: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 3 oleju ok. 1 szklanka ciepłej wody

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ½ godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).

Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i olej. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka.

Śledź z selerem naciowym i musztardą francuską

Składniki:

5szt. filetów śledziowych

0,2l oleju słonecznikowego

10dag selear naciowwego

2 łyżki musztardy francuskiej

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrojony w kostkę seler naciowy łączymy z musztardą olejem i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy filety śledziowe i wstawiamy do lodówki na godzinę. śledzie układamy na półmisku i podajemy na stół.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości