Przepisy kulinarne

Wigilijne pogotowie kulinarnie

W kuchni dzień Dobry TVN Tomek Woźniak, Kajetan Kopciuch i Kinga Paruzel przygotowali pierogi z kapustą i grzybami, śledzia w kremie z mleczu, karpia faszerowanego oraz wigilijny barszcz czerwony. Zobacz jak zrobić Wigilię, by się nie narobić!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na farsz
1kg kapusty kiszonej                    
200 g grzybów suszonych                     
3 cebule                                   
0,5 kostki masła                                    
10 0ml oleju lnianego                             
Sól, pieprz do smaku

Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej                       
0,5l ciepłej wody                        
Sól

Przygotowanie:
Kapustę odsączyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty, chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia.
Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem i olejem lnianym.
Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto.
Na rozwałkowane ciasto układamy kulki farszu, szklanką wycinamy pierogi, sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą.

Śledź  w kremie z mleczu
Składniki:
5 szt. filetów śledziowych                   
0,5l. oleju słonecznikowego              
Cebula                                   
Cytryna                                 

Składniki na krem
1 szklanka majonezu                              
0,5 szklanki kwaśnej śmietany                 
2 szt. mlecza ze śledzia                   
Łyżka octu spirytusowego
Pieprz do smaku

Przygotowanie:
Filety śledziowe zalewamy olejem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cytrynę. Łączymy majonez, śmietanę i przetarty przez sito mlecz doprawiając to pieprzem i octem. Filety śledziowe układamy na talerzu, polewamy kremem z mleczu i dekorujemy cząstką cytryny i gałązką kopru.

Karp faszerowany chałką po żydowsku
Składniki:
Karp w całości                     
Składniki na farsz
2 filety z karpia                       
Pól chałki                                 
3 cebule                                   
2 jaja                                        
0,5l mleka                                    
1 kostka masła                                 
50g migdałów                                 
50g rodzynek                            
Miód, sól, pieprz do smaku

Składniki na galaretę
Niejadalne części karpia (głowa, szkielet, ogon)
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty     
2 cebule                                   
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku
2 łyżki stołowe cukru na karmel                  

Przygotowanie:
Wszystkie składniki galarety wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu aby wywar był klarowny. Po ugotowaniu i przecedzeniu przez gazę dodajemy do galarety karmel, sól i pieprz. Karpia należy wypatroszyć, umyć i posolić. Filety oddzielić od skóry, chałkę namoczyć w mleku i wszystko zmielić. Z jaj oddzielić żółtka i rozetrzeć z połową masła, białka ubić na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na drugiej części masła. Wszystkie składniki farszu delikatnie połączyć dodając rodzynki namoczone w porto i posiekane obrane migdały.Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia, zawijamy go w pieluchę i gotujemy w wywarze z warzyw. Ugotowaną i wystudzoną rybę układamy na półmisku, dekorujemy rodzynkami i migdałami. Karpia zalewamy galaretą  i  pozostawiamy do zastygnięcia.

Barszcz czerwony wigilijny
Składniki:
5kg buraków                                 
Włoszczyzna bez kapusty      
3 cebule                                   
2 główki czosnku                             
2 kg jabłek (Złota  Reneta)         
Koper suszony                        
0,1 litra ocetu  spirytusowego               
Sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy do smaku


Przygotowanie:
Umyte, obrane i pokrojone w kostkę buraki wraz z oczyszczoną włoszczyzną wrzucamy do garnka. Dodajemy opieczoną cebulę i pokrojony czosnek. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i wrzucamy do garnka z burakami. Wszystko zalewamy wodą. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy do zagotowania. Na koniec dodajemy ocet i odstawiamy do wystygnięcia. Barszcz najlepiej smakuje po 24 godzinach podany z uszkami.

Uszka z grzybami
Farsz do uszek: 10 dag suszonych grzybów 3 cebule 5 łyżek oleju słonecznikowego sól pieprz
Ciasto na uszka: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 3 oleju  ok. 1 szklanka ciepłej wody

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ½ godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).
Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i olej. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka.

Śledź z selerem naciowym i musztardą francuską
Składniki:
5szt. filetów śledziowych                   
0,2l oleju słonecznikowego              
10dag selear naciowwego                      
2 łyżki musztardy francuskiej           
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pokrojony w kostkę seler naciowy łączymy z musztardą olejem i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy filety śledziowe i wstawiamy do lodówki na godzinę. śledzie układamy na półmisku i podajemy na stół.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
64
6