Wigilia według Andrzej Polana

Podczas tradycyjnej polskiej Wigilii nie może zabraknąć śledzi, czerwonego barszczu, pierogów czy świątecznych słodkości. W kuchni Dzień Dobry TVN ich nie zabraknie. Mistrz smaku Andrzej Polan przygotował dziś swoją autorską wigilijną wieczerzę: śledzie w curry, oleju i musztardzie, czerwony barszcz, ciasto na pierogi, a na deser mus z mleczka makowego z morelami w amaretto. Smacznego!

Konieczne śledzie w 3 odsłonach

Składniki:

Cebula 2 sztuki

Śledź 500 g

Woda 400 ml

Ocet 100 ml

Ziele angielskie, liść laurowy,

Cukier 2 łyżki

Sól,

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy wodę z octem. Dodajemy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Doprawiamy solą ale delikatnie oraz cukrem. Gotujemy wszystko około 10 minut i studzimy. Po ostudzeniu zalewy dodajemy śledzie.

Składniki:

Oliwa z oliwek 20 ml

Pasta curry 2 łyżki

Majonez 100 ml

Śmietana 100 ml

Musztarda 1 łyżka

Ocet 1 łyżka

Cukier,sól, pieprz do smaku

Jabłka 2 sztuki

Masło 30 g

Cynamon

Sposób przygotowania:

Pastę curry lub curry w proszku łączymy z oliwą z oliwek. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę. Mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Jabłka kroimy w plastry i posypujemy cynamonem, smażymy na maśle. Śledzie układamy na pieczonych jabłkach i polewamy sosem curry.

Składniki:

Musztarda 3 łyżki

Żółtka 2 sztuki

Oliwa z oliwek 100 ml

Ocet winny 1 łyżka

Miód 2 łyżki

Cytryna 1 sztuki

Seler konserwowy 50 g

Ogórek świeży 100 g

Ziemniaki gotowane 200 g

Pieprz czarny, sól

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy, dodajemy musztardę, oliwę z oliwek. Doprawiamy octem, miodem oraz przyprawami. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy obranego ogórka i seler konserwowy. Zalewamy sosem i dodajemy śledzia.

Śledzie w oliwie

Składniki:

Zielone oliwki 100

Ogórek kiszony 3 sztuki

Kapary 1 łyżka

Cebula 1 sztuki

Natka pietruszki,

Oliwa z oliwek,

Sok z cytryny,

Sól, pieprz czarny,

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na bok. Ogórka kiszonego obieramy, oliwki kroimy w cząstki. Cebulę zalewamy oliwą, dodajemy pieprz czarny, sól oraz sok z cytryny. Jeszcze oliwki, ogórek i kapary. Na koniec natka pietruszki. Do takiego zielonego sosu wkładamy śledzie.

Barszcz czerwony to tradycja

Składniki:

Buraki 1 kg

Woda 2 l

Skórka razowego chleba

Ząbek czosnku,

Sól 2 łyżki

Cukier 1 łyżka

Marchew 1 sztuki

Pietruszka korzeń 1 sztuki

Kawałek selera, chrzanu,

Cebula 1 sztuki

Troszkę kminku, majeranku,

Sposób przygotowania:

Buraki kroimy w plastry i zalewamy przegotowaną zimną wodą. Dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 2 dni do zakiszenia w ciepłym miejscu. Przygotowujemy klasyczny bulion warzywny. Do przecedzonego bulionu dodajemy kiszony barszcz buraczany. Podgrzewamy, ale nie gotujemy już.

Ciasto na pierogi

Składniki:

Mąka 3 szklanki

Wrząca woda 3/4 szklanki

Zimna woda 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Mąkę zalewamy wrzątkiem i zaraz zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Jeszcze raz wyrabiamy, rozwałkowujemy i lepimy pierogi, uszka itp. Koniecznie z kapustą i grzybami.

Mus z mleczka makowego z morelami w amaretto

Składniki:

Mak mielony 200 g

Mleko 400 ml

Śmietana 500 ml

Cukier 100 g

Miód 2 łyżki

Morela suszona 100 g

Amaretto 100 ml

Żelatyna 30 g

Sposób przygotowania:

Mak zagotowujemy z mlekiem i miodem. Odstawiamy do przestudzenia i odcedzamy. Mleko wykorzystujemy do naszego musu a mak np. do klusek z makiem. Morele zalewamy amaretto i odstawiamy niech się dobrze napiją. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do makowego mleka. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy do mleka z żelatyną. Do foremki wkładamy troszkę masy śmietanowej, układamy morele i resztę musu na wierzch. Wstawiamy do lodówki.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości