Przepisy kulinarne

Wigilia według Andrzej Polana

Podczas tradycyjnej polskiej Wigilii nie może zabraknąć śledzi, czerwonego barszczu, pierogów czy świątecznych słodkości. W kuchni Dzień Dobry TVN ich nie zabraknie. Mistrz smaku Andrzej Polan przygotował dziś swoją autorską wigilijną wieczerzę: śledzie w curry, oleju i musztardzie, czerwony barszcz, ciasto na pierogi, a na deser mus z mleczka makowego z morelami w amaretto. Smacznego!

Konieczne śledzie w 3 odsłonach
Składniki:
Cebula 2 sztuki
Śledź 500 g
Woda 400 ml
Ocet 100 ml
Ziele angielskie, liść laurowy,
Cukier 2 łyżki
Sól,

Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę z octem. Dodajemy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Doprawiamy solą ale delikatnie oraz cukrem. Gotujemy wszystko około 10 minut i studzimy. Po ostudzeniu zalewy dodajemy śledzie.

Śledzie w curry
Składniki:
Oliwa z oliwek 20 ml
Pasta curry 2 łyżki
Majonez 100 ml
Śmietana 100 ml
Musztarda 1 łyżka
Ocet 1 łyżka
Cukier,sól, pieprz do smaku
Jabłka 2 sztuki
Masło 30 g
Cynamon

Sposób przygotowania:
Pastę curry lub curry w proszku łączymy z oliwą z oliwek. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę. Mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Jabłka kroimy w plastry i posypujemy cynamonem, smażymy na maśle. Śledzie układamy na pieczonych jabłkach i polewamy sosem curry.

Śledzie w musztardzie
Składniki:
Musztarda 3 łyżki
Żółtka 2 sztuki
Oliwa z oliwek 100 ml
Ocet winny 1 łyżka
Miód 2 łyżki
Cytryna 1 sztuki
Seler konserwowy 50 g
Ogórek świeży 100 g
Ziemniaki gotowane 200 g
Pieprz czarny, sól

Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy, dodajemy musztardę, oliwę z oliwek. Doprawiamy octem, miodem oraz przyprawami. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy obranego ogórka i seler konserwowy. Zalewamy sosem i dodajemy śledzia.

Śledzie w oliwie
Składniki:
Zielone oliwki 100
Ogórek kiszony 3 sztuki
Kapary 1 łyżka
Cebula 1 sztuki
Natka pietruszki,
Oliwa z oliwek,
Sok z cytryny,
Sól, pieprz czarny,

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na bok. Ogórka kiszonego obieramy, oliwki kroimy w cząstki. Cebulę zalewamy oliwą, dodajemy pieprz czarny, sól oraz sok z cytryny. Jeszcze oliwki, ogórek i kapary. Na koniec natka pietruszki. Do takiego zielonego sosu wkładamy śledzie.

Barszcz czerwony to tradycja
Składniki:
Buraki 1 kg
Woda 2 l
Skórka razowego chleba
Ząbek czosnku,
Sól 2 łyżki
Cukier 1 łyżka
Marchew 1 sztuki
Pietruszka korzeń 1 sztuki
Kawałek selera, chrzanu,
Cebula 1 sztuki
Troszkę kminku, majeranku,

Sposób przygotowania:
Buraki kroimy w plastry i zalewamy przegotowaną zimną wodą. Dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 2 dni do zakiszenia w ciepłym miejscu. Przygotowujemy klasyczny bulion warzywny. Do przecedzonego bulionu dodajemy kiszony barszcz buraczany. Podgrzewamy, ale nie gotujemy już.

Ciasto na pierogi
Składniki:
Mąka 3 szklanki
Wrząca woda 3/4 szklanki
Zimna woda 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:
Mąkę zalewamy wrzątkiem i zaraz zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Jeszcze raz wyrabiamy, rozwałkowujemy i lepimy pierogi, uszka itp. Koniecznie z kapustą i grzybami.

Mus z mleczka makowego z morelami w amaretto
Składniki:
Mak mielony 200 g
Mleko 400 ml
Śmietana 500 ml
Cukier 100 g
Miód 2 łyżki
Morela suszona 100 g
Amaretto 100 ml
Żelatyna 30 g

Sposób przygotowania:
Mak zagotowujemy z mlekiem i miodem. Odstawiamy do przestudzenia i odcedzamy. Mleko wykorzystujemy do naszego musu a mak np. do klusek z makiem. Morele zalewamy amaretto i odstawiamy niech się dobrze napiją. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do makowego mleka. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy do mleka z żelatyną. Do foremki wkładamy troszkę masy śmietanowej, układamy morele i resztę musu na wierzch. Wstawiamy do lodówki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0