Wigilia w wydaniu wegetariańskim

Postne, wegetariańskie dania wigilijne w nowej odsłonie - to dzisiejsza propozycja Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło. Zobacz, co przyrządzili w kuchni Dzień dobry TVN.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

ciasto:

500 g maki

mąka do podsypywania

szklanka mleka

30 g drożdży pół łyżeczki cukru

2 łyżki śmietany

60 g masła

1/2 łyżeczki soli

farsz:

1 kg kapusty kiszonej

1 szklanka suszonych grzybów

1 drobno pokrojona cebula

pieprz do smaku

1/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

Rozrobić drożdże z cukrem i odrobiną mleka, zostawić w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać do miski i zalać wrzącym mlekiem. Mieszać dokładnie trzepaczką, aby nie porobiły się grudy. Gdy ciasto przestygnie, dodać drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie (ok 1/2 godz.), dodajemy sól, stopione masło i śmietanę. Wyrabiamy podsypując mąką. Wałkujemy na grubość 2 mm, wykrajamy krążki ciasta, rozkładamy farsz i lepimy pierożki. Pieczemy w temp. 200 st. bez termoobiegu ok. 30 min. Farsz: Kapustę drobno szatkujemy i przesmażamy z cebulą na oleju. Po 10 minutach dodajemy drobno pokrojone wcześniej namoczone grzyby. Podlewamy płynem z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pieprzymy do smaku. Studzimy.

Galaretka z selerem, groszkiem i marchewką

Składniki:

3 szklanki wywaru warzywnego z włoszczyzny

1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku

1 marchewka

1/2 średniego selera

3 łyżeczki agaru

sól i pieprz do smaku

ocet jabłkowy do podania

natka pietruszki do ozdoby

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wywar, dodajemy agar dokładnie mieszając, aby nie było grudek i całość podgrzewamy do wrzenia. Solimy i pieprzymy do smaku. Groszek gotujemy chwilę w małej ilości wody, tylko tyle, aby zmiękł (za długo gotowany traci kolor). Marchewkę gotujemy na parze do miękkości. Selera kroimy w plastry i dusimy na patelni pod przykrywką w niedużej ilości oliwy (musi być po uduszeniu miękki). Do nasmarowanych olejem foremek wkładamy plastry selera na dno i zalewamy warstwą galaretki. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, a następnie układamy pozostałe warzywa i wlewamy resztę galaretki. Całość wstawiamy do lodówki, by stężała. Podajemy z octem jabłkowym.

Pasztet z soczewicy, suszonych grzybów i brokułów

Składniki:

1/2 średniego brokułu

1/2 pora

1 cebula

5 łyżek oliwy

1 szklanki soczewicy

1/2 szklanki suszonych grzybów

3 łyżki bułki tartej

4 łyżki mąki

2 łyżki mąki kartoflanej

11/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach

1 łyżeczka jałowca

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka kminku

1 liść laurowy

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka cząbru

1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Na oliwie dusimy pokrojoną cebulę i pora, dodajemy starte na tarce różyczki brokuła, ugotowaną do miękkości soczewicę (lepiej wcześniej namoczyć przez noc) i zmielone suszone grzyby (w młynku do kawy). Całość dusimy do miękkości i dodajemy zmielone w młynku do kawy przyprawy (poza gałką, którą ścieramy na tarce). Po ostygnięciu dodajemy bułkę tartą, mąkę pszenną, kartoflaną i sól. Całość miksujemy do jednolitej konsystencji, albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę pasztetową przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą blaszki, którą wstawiamy do większej formy z wodą tak, aby woda przykrywała co najmniej 3/4 zewnętrznych ścianek foremki z pasztetem. Pieczemy w 200 stopniach ok. godzinę. Pasztet wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż wystygnie przed wyjęciem z foremki.

Tofu po grecku

Składniki:

3 marchewki

1/2 średniego selera

1 mała pietruszka

1 mały por

1 mała cebula

olej słonecznikowy

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

5 ziarenek czarnego pieprzu

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

szczypta imbiru

pół łyżeczki cukru

sól

kostka twardego tofu

1 łyżeczka przyprawy pięć smaków

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną cebulę dusimy na 1/4 szklanki oleju. Następnie dorzucamy startego na tarce selera, gdy się przyrumieni dodajemy startą pietruszkę, drobno pokrojonego pora i na końcu startą marchewkę. Dodajemy przyprawy: 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Całość dusimy, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pól szklanki wody i sól do smaku. Dusimy jeszcze 10 minut. Tofu pokrojone w plastry podsmażamy z dwóch stron na oleju, a następnie dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, olej sezamowy i przyprawę pięć smaków. Masę warzywną wykładamy na półmisek i na niej układamy plastry tofu.

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki na barszcz:

3 średnie buraki

2 średnie marchewki

jedna pietruszka

pół małego selera

pół średniego pora

2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju słonecznikowego

cytryna

pół łyżeczki zmielonego pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego

sól do smaku

2 l wody

Przygotowanie:

Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone ząbki czosnku, następnie pokrojonego pora, startego na tarce selera oraz pietruszkę. Całość podsmażamy na małym ogniu 3 minuty i zalewamy wodą. Następnie dodajemy startą marchewkę, pokrojone w plasterki buraki oraz zmielone ziele angielskie i pieprz. Gotujemy, aż buraki staną się miękkie (min. 30 minut). Po ugotowaniu wywar przesączamy, doprawiamy sokiem z całej cytryny i solą. Podajemy z uszkami.

Składniki na uszka:

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

200 g twardego tofu

1/2 szklanki drobno pokrojonego pora

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka śmietany

sól, pieprz do smaku

1 łyżka masła

3 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Szklankę mąki zagnieść z taką ilością wody, aby uzyskać luźne ciasto pierogowe, które wyrabiamy podsypując pozostałą mąką. Odstawiamy przykryte ściereczką. Farsz: dusimy na maśle i oleju drobno pokrojony czosnek i pora, po 5 minutach dodajemy rozkruszone tofu i dusimy następne 5 minut. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Ciasto wałkujemy na grubość 1-1,5 mm. Wykrajamy kieliszkiem kółka, nakładamy na każdy kawałek ciasta odrobinę farszu, składamy na pół i zlepiamy. Rogi każdego małego pierożka sklejamy ze sobą formując uszka. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z barszczem.

Kisiel żurawinowy z mascarpone

Składniki:

szklanka świeżej żurawiny

3 szklanki wody

5 łyżek cukru trzcinowego

łyżka mąki kartoflanej

opakowanie (ok. 200 g) serka mascarpone

pół laski wanilii

Przygotowanie:

Żurawinę gotujemy z wodą i 4 łyżkami cukru trzcinowego (aż stanie się miękka). Mąkę kartoflaną rozrabiamy w połowie szklanki zimnej wody i dodajemy do gotującej się żurawiny cały czas mieszając. Po 3-4 minutach kisiel jest gotowy. Ozdabiamy go serkiem mascarpone wymieszanym z 1 łyżką cukru trzcinowego i ziarenkami z połowy laski wanilii.

Deser kokosowy z makiem

Składniki:

1 szklanka zmielonego maku

1.5 szklanki mleka

1 duża puszka mleka kokosowego

1/2 szklanki migdałów

1/2 rodzynek

skórka z 1/4 pomarańczy

1/4 szklanki cukru trzcinowego

1 laska wanilii

kruche ciasteczka:

2/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki krupczatki

1/3 szklanki zmielonego w młynku do kawy cukru trzcinowego

1 cukier waniliowy

75 g masła

2 łyżki śmietanki

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1/2 godziny. Piec małe prostokąty, które będą służyły do nakładania maku. Mielony mak można dostać w dużych sklepach spożywczych, lub można samemu zmielić w młynku do kawy. Zagotowujemy mleko z makiem i dodajemy poszatkowane obrane ze skórki migdały. Najlepiej jest zagotować je w małej ilości wody, wtedy skórka schodzi bez problemu. Do gotującego się mleka z makiem i migdałami dodajemy przeciętą na pół laskę wanilii, cukier i skórkę z pomarańczy. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z gazu i dolewamy całą puszkę mleka kokosowego. Dodajemy sparzone wrzątkiem rodzynki i całość wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Podajemy w połówce skorupy kokosowej przybrane migdałami, skórką, rodzynkami i prostokątnymi ciastkami.

Piegus

Składniki:

1 i 1/2 szklanki przesianej mąki

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki miodu

5 łyżek oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku

3/4 szklanki zimnej wody

skórka otarta z jednej pomarańczy

skórka otarta z jednej cytryny

1/2 szklanki maku

1 łyżka octu

lukier pomarańczowy

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

skórka otarta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miód, olej, sodę, proszek, zimną wodę, skórkę z pomarańczy, cytryny, mak i na końcu ocet. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką i wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy bez termoobiegu w temp. 200 stopni ok. 45 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"