Wigilia w wydaniu wegetariańskim

Postne, wegetariańskie dania wigilijne w nowej odsłonie - to dzisiejsza propozycja Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło. Zobacz, co przyrządzili w kuchni Dzień dobry TVN.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

ciasto:

500 g maki

mąka do podsypywania

szklanka mleka

30 g drożdży pół łyżeczki cukru

2 łyżki śmietany

60 g masła

1/2 łyżeczki soli

farsz:

1 kg kapusty kiszonej

1 szklanka suszonych grzybów

1 drobno pokrojona cebula

pieprz do smaku

1/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

Rozrobić drożdże z cukrem i odrobiną mleka, zostawić w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać do miski i zalać wrzącym mlekiem. Mieszać dokładnie trzepaczką, aby nie porobiły się grudy. Gdy ciasto przestygnie, dodać drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie (ok 1/2 godz.), dodajemy sól, stopione masło i śmietanę. Wyrabiamy podsypując mąką. Wałkujemy na grubość 2 mm, wykrajamy krążki ciasta, rozkładamy farsz i lepimy pierożki. Pieczemy w temp. 200 st. bez termoobiegu ok. 30 min. Farsz: Kapustę drobno szatkujemy i przesmażamy z cebulą na oleju. Po 10 minutach dodajemy drobno pokrojone wcześniej namoczone grzyby. Podlewamy płynem z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pieprzymy do smaku. Studzimy.

Galaretka z selerem, groszkiem i marchewką

Składniki:

3 szklanki wywaru warzywnego z włoszczyzny

1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku

1 marchewka

1/2 średniego selera

3 łyżeczki agaru

sól i pieprz do smaku

ocet jabłkowy do podania

natka pietruszki do ozdoby

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wywar, dodajemy agar dokładnie mieszając, aby nie było grudek i całość podgrzewamy do wrzenia. Solimy i pieprzymy do smaku. Groszek gotujemy chwilę w małej ilości wody, tylko tyle, aby zmiękł (za długo gotowany traci kolor). Marchewkę gotujemy na parze do miękkości. Selera kroimy w plastry i dusimy na patelni pod przykrywką w niedużej ilości oliwy (musi być po uduszeniu miękki). Do nasmarowanych olejem foremek wkładamy plastry selera na dno i zalewamy warstwą galaretki. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, a następnie układamy pozostałe warzywa i wlewamy resztę galaretki. Całość wstawiamy do lodówki, by stężała. Podajemy z octem jabłkowym.

Pasztet z soczewicy, suszonych grzybów i brokułów

Składniki:

1/2 średniego brokułu

1/2 pora

1 cebula

5 łyżek oliwy

1 szklanki soczewicy

1/2 szklanki suszonych grzybów

3 łyżki bułki tartej

4 łyżki mąki

2 łyżki mąki kartoflanej

11/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach

1 łyżeczka jałowca

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka kminku

1 liść laurowy

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka cząbru

1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Na oliwie dusimy pokrojoną cebulę i pora, dodajemy starte na tarce różyczki brokuła, ugotowaną do miękkości soczewicę (lepiej wcześniej namoczyć przez noc) i zmielone suszone grzyby (w młynku do kawy). Całość dusimy do miękkości i dodajemy zmielone w młynku do kawy przyprawy (poza gałką, którą ścieramy na tarce). Po ostygnięciu dodajemy bułkę tartą, mąkę pszenną, kartoflaną i sól. Całość miksujemy do jednolitej konsystencji, albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę pasztetową przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą blaszki, którą wstawiamy do większej formy z wodą tak, aby woda przykrywała co najmniej 3/4 zewnętrznych ścianek foremki z pasztetem. Pieczemy w 200 stopniach ok. godzinę. Pasztet wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż wystygnie przed wyjęciem z foremki.

Tofu po grecku

Składniki:

3 marchewki

1/2 średniego selera

1 mała pietruszka

1 mały por

1 mała cebula

olej słonecznikowy

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

5 ziarenek czarnego pieprzu

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

szczypta imbiru

pół łyżeczki cukru

sól

kostka twardego tofu

1 łyżeczka przyprawy pięć smaków

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną cebulę dusimy na 1/4 szklanki oleju. Następnie dorzucamy startego na tarce selera, gdy się przyrumieni dodajemy startą pietruszkę, drobno pokrojonego pora i na końcu startą marchewkę. Dodajemy przyprawy: 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Całość dusimy, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pól szklanki wody i sól do smaku. Dusimy jeszcze 10 minut. Tofu pokrojone w plastry podsmażamy z dwóch stron na oleju, a następnie dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, olej sezamowy i przyprawę pięć smaków. Masę warzywną wykładamy na półmisek i na niej układamy plastry tofu.

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki na barszcz:

3 średnie buraki

2 średnie marchewki

jedna pietruszka

pół małego selera

pół średniego pora

2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju słonecznikowego

cytryna

pół łyżeczki zmielonego pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego

sól do smaku

2 l wody

Przygotowanie:

Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone ząbki czosnku, następnie pokrojonego pora, startego na tarce selera oraz pietruszkę. Całość podsmażamy na małym ogniu 3 minuty i zalewamy wodą. Następnie dodajemy startą marchewkę, pokrojone w plasterki buraki oraz zmielone ziele angielskie i pieprz. Gotujemy, aż buraki staną się miękkie (min. 30 minut). Po ugotowaniu wywar przesączamy, doprawiamy sokiem z całej cytryny i solą. Podajemy z uszkami.

Składniki na uszka:

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

200 g twardego tofu

1/2 szklanki drobno pokrojonego pora

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka śmietany

sól, pieprz do smaku

1 łyżka masła

3 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Szklankę mąki zagnieść z taką ilością wody, aby uzyskać luźne ciasto pierogowe, które wyrabiamy podsypując pozostałą mąką. Odstawiamy przykryte ściereczką. Farsz: dusimy na maśle i oleju drobno pokrojony czosnek i pora, po 5 minutach dodajemy rozkruszone tofu i dusimy następne 5 minut. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Ciasto wałkujemy na grubość 1-1,5 mm. Wykrajamy kieliszkiem kółka, nakładamy na każdy kawałek ciasta odrobinę farszu, składamy na pół i zlepiamy. Rogi każdego małego pierożka sklejamy ze sobą formując uszka. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z barszczem.

Kisiel żurawinowy z mascarpone

Składniki:

szklanka świeżej żurawiny

3 szklanki wody

5 łyżek cukru trzcinowego

łyżka mąki kartoflanej

opakowanie (ok. 200 g) serka mascarpone

pół laski wanilii

Przygotowanie:

Żurawinę gotujemy z wodą i 4 łyżkami cukru trzcinowego (aż stanie się miękka). Mąkę kartoflaną rozrabiamy w połowie szklanki zimnej wody i dodajemy do gotującej się żurawiny cały czas mieszając. Po 3-4 minutach kisiel jest gotowy. Ozdabiamy go serkiem mascarpone wymieszanym z 1 łyżką cukru trzcinowego i ziarenkami z połowy laski wanilii.

Deser kokosowy z makiem

Składniki:

1 szklanka zmielonego maku

1.5 szklanki mleka

1 duża puszka mleka kokosowego

1/2 szklanki migdałów

1/2 rodzynek

skórka z 1/4 pomarańczy

1/4 szklanki cukru trzcinowego

1 laska wanilii

kruche ciasteczka:

2/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki krupczatki

1/3 szklanki zmielonego w młynku do kawy cukru trzcinowego

1 cukier waniliowy

75 g masła

2 łyżki śmietanki

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1/2 godziny. Piec małe prostokąty, które będą służyły do nakładania maku. Mielony mak można dostać w dużych sklepach spożywczych, lub można samemu zmielić w młynku do kawy. Zagotowujemy mleko z makiem i dodajemy poszatkowane obrane ze skórki migdały. Najlepiej jest zagotować je w małej ilości wody, wtedy skórka schodzi bez problemu. Do gotującego się mleka z makiem i migdałami dodajemy przeciętą na pół laskę wanilii, cukier i skórkę z pomarańczy. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z gazu i dolewamy całą puszkę mleka kokosowego. Dodajemy sparzone wrzątkiem rodzynki i całość wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Podajemy w połówce skorupy kokosowej przybrane migdałami, skórką, rodzynkami i prostokątnymi ciastkami.

Piegus

Składniki:

1 i 1/2 szklanki przesianej mąki

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki miodu

5 łyżek oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku

3/4 szklanki zimnej wody

skórka otarta z jednej pomarańczy

skórka otarta z jednej cytryny

1/2 szklanki maku

1 łyżka octu

lukier pomarańczowy

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

skórka otarta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miód, olej, sodę, proszek, zimną wodę, skórkę z pomarańczy, cytryny, mak i na końcu ocet. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką i wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy bez termoobiegu w temp. 200 stopni ok. 45 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości